用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英一VS陳守仁
樓主: siutreasure
go

英一VS陳守仁   [複製鏈接]

bobbob 發表於 21-8-10 13:01
你估有得入聖喇拔仲會唔會揀qes同兩間wy?

但我無興趣入聖喇拔(emoji)(emoji)

siutreasure 發表於 21-8-10 13:03

呀,wc sj我有興趣,其他兩間我無興趣…而且我兩個唔會係精英(emoji)我又唔係谷既家長(emoji)

醒目開學勳章

siutreasure 發表於 21-8-10 13:03
咁你揀英一啦,幾乎年年都無人入到聖喇拔

bobbob 發表於 21-8-10 13:05
咁你揀英一啦,幾乎年年都無人入到聖喇拔

英一有人入wc sj喔,果兩間唔知,無留意(emoji)其實咁講啦每個家長都有喜好,我事實對你講果兩間無興趣,因我知自己細路唔叻,我又唔想谷,所以唔會稔囉(emoji)我係純計梗邊間對細路中學好,如唔讀果兩間都有其他好學校嘛(emoji)咁點解對果兩間無興趣就一定係讀英一?

siutreasure 發表於 21-8-10 11:25
我驚陳多精英,到時去到要追成績,一個插班轉校,一個小一要陪住適應,我驚攪唔惦兩個(emoji)就算追到成績 ...

其實又唔使太緊張,和高估TSL嘅水平。係TSL跑過中間位,已經有唔錯嘅選擇,始終英小考中學有少許著數。再加上,中西區對男仔升中係麻麻地,若住於本區,升中更變無可變~~~

siutreasure 發表於 21-8-10 13:09
英一有人入wc sj喔,果兩間唔知,無留意(emoji)其實咁講啦每個家長都有喜好,我事實對你講果兩間無興趣, ...

讀中學,唔使你自己谷㗎,中學和校 內風氣會幫你搞掂,最多,你負責俾錢就係咁多~~~

mcl203 發表於 21-8-10 13:47
其實又唔使太緊張,和高估TSL嘅水平。係TSL跑過中間位,已經有唔錯嘅選擇,始終英小考中學有少許著數。再 ...

我兩區都無住,陳我有校車,英一無…

咁講啦,我都唔係target直私…我見tsl入直私較多,咁即係叻既都去考曬直私,而剩落黎既可能都唔係屬banding 1既學生,所以好少派返b1學校…最多入係顏寶玲,但又唔係ytm區,可能因為大家都保良?

mcl203 發表於 21-8-10 13:49
讀中學,唔使你自己谷㗎,中學和校 內風氣會幫你搞掂,最多,你負責俾錢就係咁多~~~
...

你指…係所有中學?無分直、私、津?

我指去果d名校,我家下小學就要去谷…無論幼小中我都唔想谷(emoji)我又懶又hea果d黎架!

siutreasure 發表於 21-8-10 13:50
我兩區都無住,陳我有校車,英一無…

咁講啦,我都唔係target直私…我見tsl入直私較多,咁即係叻既都去考 ...

雖然我認為TSL係被坊間煲大咗DD,但~50%夠資格可以考/派入英中,數字仍然係穩陣嘅,況且佢係英小,考直資往往都會有少少優勢,始終銜接英中易啲。其實NPL都成績唔錯㗎,所以係TSL可以自己睇餸食飯,Budget 大啲咪食多兩碟餸囉。牌面上好過英一好多,除咗要俾學費~~~

siutreasure 發表於 21-8-10 13:52
你指…係所有中學?無分直、私、津?

我指去果d名校,我家下小學就要去谷…無論幼小中我都唔想谷(emoji) ...

中學生你基本上係好難管,要靠佢自己,一間適合佢嘅中學,中學都會交業績,和同學學習風氣都會有影響佢嘅態度,當然有正亦可能有負。某些中學,去到高中,同學們就會自動埋位去為升學做準備,當然唔參與都得~~~

mcl203 發表於 21-8-10 14:08
雖然我認為TSL係被坊間煲大咗DD,但~50%夠資格可以考/派入英中,數字仍然係穩陣嘅,況且佢係英小,考直資 ...

本身大仔都係英小出身,學校又教快左一年英文,我稔佢中學去返英中都唔係問題…問題係細果個…同埋我驚要我同tsl班精英爭做b1學生,我懶姐,同埋呢班b1又主要係入直私…兩個長期都交學費(emoji)而我睇過英一其實都有80%入返英小或emi英文既學校。中西區除左係kc易入d…好似就無乜b1入到(emoji)

tsl眼見四間b1,伊中今年入一個、九英入兩個…另兩間b1我唔識,又驚響tsl爭唔到b1,會跌落b2咁又跌去b2校…

mcl203 發表於 21-8-10 14:12
中學生你基本上係好難管,要靠佢自己,一間適合佢嘅中學,中學都會交業績,和同學學習風氣都會有影響佢嘅 ...

我大仔同細仔性格好唔同,大就係乖d,會知時候溫書,唔抗拒,聽話d。細就有主見d,因無響k時谷佢,我都唔知佢乜料,只知數學較好,但中文認字能力弱,聽與講就無問題…,細既曳d,唔比人話得,總之性格可以係話佢衰格

siutreasure 發表於 21-8-10 14:14
本身大仔都係英小出身,學校又教快左一年英文,我稔佢中學去返英中都唔係問題…問題係細果個…同埋我驚要 ...

EMI=/=B1英中
中西區B1男生位唔足夠嘅
KC並非咁易抽中,因為本區唔夠位
讀英一優勢係,本區除咗4間女校B1率高外,緊次彼得仔好啲,其實區內小學水平只係平平,所謂對手唔強~~~

TSL,睇排位囉,直資唔岩可以抽九華,機會唔細,只要你係本區B1生,仲有聖方濟和銘基包底,B2生都有機會入~~~

siutreasure 發表於 21-8-10 14:17
我大仔同細仔性格好唔同,大就係乖d,會知時候溫書,唔抗拒,聽話d。細就有主見d,因無響k時谷佢,我都唔 ...

其實你宜家小學係邊區?小學和住區都係考慮因素之一~~~

mcl203 發表於 21-8-10 14:21
EMI=/=B1英中
中西區B1男生位唔足夠嘅
KC並非咁易抽中,因為本區唔夠位

九華今年tsl只入得兩個,會唔會係b1學生去曬直私,留低抽既又係較弱既b2生?所以咁少人入到九華?其實我一向都對學校無研究…所以唔係好清楚,都係呢輪仔有offer先睇…

英一只係公佈個chart,其實無講人數…真係唔知…睇英二好似係8個入kc,無人入qc,英一有人入qc,聖彼得都係無人入qc,見到英一有kc、sj、qc對眼閃閃發光(emoji)

mcl203 發表於 21-8-10 14:26
其實你宜家小學係邊區?小學和住區都係考慮因素之一~~~

全港尾二最差果區(emoji)(emoji)

siutreasure 發表於 21-8-10 14:26
九華今年tsl只入得兩個,會唔會係b1學生去曬直私,留低抽既又係較弱既b2生?所以咁少人入到九華?其實我一 ...

TSL似乎一直都係以直資為主,所以亦可能係高估左佢嘅水平原因之一,又其實係直私普遍現象。考/派得入九華,絶大機會已經係本區B1生。所以咪,若模式持續,TSL 1仔以直資為首選,瑪利又唔會行出街,咁咪1仔少咗去抽官津中學囉~~~

若果目標清晰係QC,應該係試插兩間軒小。或者試插SJPS搏升SJC~~~

ipki    發表於 21-8-10 14:37

回覆樓主:

英一2021年無公布升中每校人數
推算升B1為11-27人(25.0-61.4%)
中間數為19人(43.2%)同上年差不多

2021年
英中本區 21 (47.73%)
B1男校 英皇 SJC SPC#
B1女校 YWGS SCGS
B2男校 SLS
-------------------------------------------
英中他區 9 (20.45%)
B1男校 皇仁 港華
B1女校 BPS 坑真
B1男女 港同# 優才#
B2A-1C男女 中華基金#
B2男女 聖呂
-------------------------------------------
英中 30 (68.18%)
英文班 5 (11.36%)
其他 9 (20.45%)
總數: 44人 (100%)

英中
男生 77% (23/30)
女生 50% (7/14)
總數: 68% (30/44)

# 直資

https://www.kcobaps1.edu.hk/tc/升中派位結果

https://www.kcobaps1.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/2020-2021sheng_zhong_pai_wei_jie_guo_latest_1.png

siutreasure 發表於 21-8-10 12:59
油尖旺我見最好係伊中同九華,tsl今年入得1個伊中同兩個九華…

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa.php

TSL 老師話考90名內一定係band one
‹ 上一主題|下一主題