用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英一VS陳守仁
go

英一VS陳守仁   [複製鏈接]

兩個小朋友,男,一個九月升P4,感個九月升P1,本身大既讀男私校,已退學,細既有offer。

大細都分別去插、叩都收到英一offer,大亦收到陳守仁offer,細舊年in 陳守仁第一輪已死左,哥哥插班成功後寫信比學校都收到通知叫弟弟去in多次…

如收…應讀英一定陳?大仔性格溫純乖巧,在原本私校考級2x,性格隨和無乜要求、所謂,本身喜歡英文科。細仔文字處理較差,認字方面較弱,數學較好,去到小二程度,個性較麻煩,但對自己有要求…

大仔去到陳怕要追成續,始終直私揀既小朋友都係較精英;英一津校,在學生方面無得揀,除左插、叩小部份學生,去到應讀得較舒服。我唔係虎媽,我好懶,細既剛上小一應需好多時間陪伴,我怕無咁多時間理大…

我對兩間學校了解唔清楚,希望大家比d意見,特別係用家下唔可以講下兩間學校有乜優、缺點?

6    0    0    0

siutreasure 發表於 21-8-10 08:24
兩個小朋友,男,一個九月升P4,感個九月升P1,本身大既讀男私校,已退學,細既有offer。

大細都分別去插 ...

陳守仁升中成績較英一佳
男生油尖旺區升中亦較中西區佳
中西區男生B1位不足

Poyau 發表於 21-8-10 11:05
陳守仁升中成績較英一佳
男生油尖旺區升中亦較中西區佳
中西區男生B1位不足

我見陳係好多升直私…英一就少…係咪因為一間本身津校…一間直私…我兩間去比較的話其實好較比?如果只講津校,唔講直私,咁陳係咪都同樣好過英一呢?

2間無得比較個喎
中西區你做唔到英一級頭男仔你都幾頭煩

ipki 發表於 21-8-10 11:10
2間無得比較個喎
中西區你做唔到英一級頭男仔你都幾頭煩

級頭幾?

咁陳守仁要去到級頭幾先穩陣?

回覆 siutreasure 的帖子

你可以check返英一升中計返男仔.........
11區男仔好大件事架
2間玩法唔同

男仔都係聽前人說,唔好留11區

ipki 發表於 21-8-10 11:22

你可以check返英一升中計返男仔.........

我驚陳多精英,到時去到要追成績,一個插班轉校,一個小一要陪住適應,我驚攪唔惦兩個(emoji)就算追到成績都追唔到好前,到時又係去唔到b1校…稔住去英一追頭d易d jar(emoji)

其實收得你證明你小朋友有食力
不 過就自已諗啦
有d小朋友係遇强越强
睇你想做一間好好學校的第尾,還是一間好學校的第一

siutreasure 發表於 21-8-10 11:25
我驚陳多精英,到時去到要追成績,一個插班轉校,一個小一要陪住適應,我驚攪唔惦兩個(emoji)就算追到成績 ...

中西區問題係男生B1位不足
B1生齊抽 據隨機編號 不計排名
理論上 級1可能不中B1校下移SLS

Poyau 發表於 21-8-10 11:37

抽唔係學校分好b 1/2/3學生,banding 1既學生唔係抽返b1中學?

siutreasure 發表於 21-8-10 11:49
抽唔係學校分好b 1/2/3學生,banding 1既學生唔係抽返b1中學?
如果全區 Band 1 學生人數比 Band 1 學位數目多, 部分學生就會下移.

zaba 發表於 21-8-10 12:12
如果全區 Band 1 學生人數比 Band 1 學位數目多, 部分學生就會下移.

咁點可以睇到英一考頭幾多名能穩抽入b1學校?

Poyau 發表於 21-8-10 11:37

好得人驚(emoji)咁陳唔係仲難爭?學校揀曬叻既小朋友。

siutreasure 發表於 21-8-10 12:14
咁點可以睇到英一考頭幾多名能穩抽入b1學校?

抽的話就係所有band 1生一齊抽,無論考第幾都冇分別,純抽獎,所以只要band 1生比band 1位多,就有機會抽唔中而下移。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 21-8-10 12:20
抽的話就係所有band 1生一齊抽,無論考第幾都冇分別,純抽獎,所以只要band 1生比band 1位多,就有機會抽 ...

如果band 1生多過b1位,會唔會去第二區借b1學校學位比中西區生?

siutreasure 發表於 21-8-10 12:29
如果band 1生多過b1位,會唔會去第二區借b1學校學位比中西區生?

中西區計埋借位 男生B1位仍不足

醒目開學勳章

siutreasure 發表於 21-8-10 08:24

大細都分別去插 ...
tsl啦,中西區男仔無so,英1升中唔算標青,同tsl實在差太遠

bobbob 發表於 21-8-10 12:57
tsl啦,中西區男仔無so,英1升中唔算標青,同tsl實在差太遠

油尖旺我見最好係伊中同九華,tsl今年入得1個伊中同兩個九華…

bobbob 發表於 21-8-10 12:57

我見係kc、sj、rc後兩間都有自己小學…其實應係入kc機會較大…

醒目開學勳章

siutreasure 發表於 21-8-10 12:59
油尖旺我見最好係伊中同九華,tsl今年入得1個伊中同兩個九華…
你估有得入聖喇拔仲會唔會揀qes同兩間wy?
‹ 上一主題|下一主題