用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道有咩好?
樓主: keechoi
go

播道有咩好? [複製鏈接]

Kudon係用家 定係 有朋友要他代為發聲,呢個唔係重點
不過確實有用家係想分享,貴校有家長去人身攻擊同起 kudon底,目的又何在呢

回覆樓主:

所謂「貴校」就是kudon自己小朋友讀緊個間.
而家好似兩個人用緊Kudon一個account講嘢.
不如就用返學校家長身份來講.
上文話播道以安全為由唔駛返,網上考試唔計分,其實好多學校都是咁.

好奇一問,你是播道書院家長嗎?

呢度唔係分享學校有咩好嗎? 唔駛考試唔好咩?

我當然唔是播道家長,如果你用校內家長身份講嘢,自然應該由學校其他家長呈清.

既然你又唔係播道家長,咁用家分享疫情考試唔計分有咩問題呢

樓上分享小一英文書,或者我講得詳盡d

我就未見過外國課程同外國英文科課本係點嘅,不過如果用國際學校嘅二年級(G2)應該等於本地P1,不過嗰本英文書真係好抵用,嗰本 book 2 小一用完小二繼續用,用完先用 book 3 ,去到三年級時就唔駛買書用返 book 3就得。三年初小只需兩本英文書,既環保又慳錢。四年級就用 book 5,呢本 book 5 又係五年級繼續用,教完就 book 6,六年級又係用返 book 6唔駛買書。

課程方面唔駛擔心會難,學校教到你識為止。

考試前亦都有晒近似題目俾學生溫習,只要肯讀,分數都唔會低,同學們都皆大歡喜。

kudon 發表於 21-8-11 23:11
樓上分享小一英文書,或者我講得詳盡d

吓,考試前會幫學生溫溫份考試卷,做足準備功夫,又幾好咁噃~~~

mcl203 發表於 21-8-11 23:57
吓,考試前會幫學生溫溫份考試卷,做足準備功夫,又幾好咁噃~~~

唔係溫份考試卷,係一份“近似"考試範圍嘅題目。

嗯..... 或者我直接用 past paper連答案嘅重點溫習 notes可能會易明d,只要肯讀下,都好易捉到考試題目

kudon 發表於 21-8-12 01:29

我明你所指嘅~~~

kudon 發表於 21-8-12 01:29

我識既播道高年級都有1/4人某科要重考,其實past paper 只係比小朋友熟習下題型,不過題目就冇可能一樣!
所以唔係溫左past paper 就個個高分,係要真理解。

tigerdad 發表於 21-8-17 00:20
我識既播道高年級都有1/4人某科要重考,其實past paper 只係比小朋友熟習下題型,不過題目就冇可能一樣!
...

明白各人理解力有不同,不過溫完重點notes都有1/4人重考,有d驚訝。。。

另外從閣下分享和樓上用家對英文書及課程,應該大大大部分用家都好滿意程度。我亦樂於見到貴校用家一直讀上中學部完成 dse,唔好咁多心走出去呀!

放心,我小朋友已唔再係Ec一分子,亦都不會再評論呢間學校。

kudon 發表於 21-8-30 02:48
明白各人理解力有不同,不過溫完重點notes都有1/4人重考,有d驚訝。。。

我不是說英文科,
其實我都明唔鍾意一間學校時咩都可以覺得唔好。

tigerdad 發表於 21-8-30 23:38
我不是說英文科,
其實我都明唔鍾意一間學校時咩都可以覺得唔好。

我表達得唔好,我指樓上用家對英文滿意係指早前在這個post分享英文課程的用家,並不是指閣下。

你講得啱,唔鍾意就會覺得唔好。同樣鍾意學校嘅就咩都好。

樓主,
我見你出咗幾個post都關於呢間學校,想必你一定喜歡,既然喜歡就隨自己意願入讀。抑或是有其他顧慮 ? 如果有,嘗試秤下邊一樣自己認為佔嘅比重大。

小學方面都係睇呈分試壓力,學習形式,功課多少,測考多少,全人發展,同學質素。

中學方面都係主要呢幾樣,呈分試就變咗高考。如果重視成績的話可以參考校務報告。dse透明度,或多或少可以知道邊一科強和弱,文科,商科定係理科,還是音樂體藝出色。從而選擇適合自己嗰位公子/千金。又或者目標係咪單一dse,抑或希望有機會選其他學制。

揀龍校,可以好簡單一路讀上去。同樣亦都可以好複雜,小孩子成長期間會變化,如果到升中呈分出走去心儀適合的學校,機會有幾大,到時你又要參考前人經驗,甚至冇人有經驗。而且由小一讀到中六完成高考的「親生仔」剩低幾多人,自己嗰個在某科目能力高,係咪同學校配合。

當你慢慢去了解,就會知道自己怎樣為小孩子選校了。

kudon 發表於 21-8-31 02:24
樓主,
我見你出咗幾個post都關於呢間學校,想必你一定喜歡,既然喜歡就隨自己意願入讀。抑或是有其他顧慮  ...

多謝你意見,希望大家都搵到適合的學校

想請問今年面試小一係咪唔係已經通知左?

Yyt123 發表於 21-9-6 14:22

同問

Yyt123 發表於 21-9-6 14:22

9月中先開始
‹ 上一主題|下一主題