用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 RT-LAMP / RT-PCR
go

[英國] RT-LAMP / RT-PCR

請問現在到英國開學, 上述兩種測試都承認嗎?  定係只承認RT-PCR檢測呢? 謝謝

kittttty 發表於 21-8-5 20:58
請問現在到英國開學, 上述兩種測試都承認嗎?  定係只承認RT-PCR檢測呢? 謝謝

香港出發去英國,在社區檢測中心做72小時內檢測便可以,費用$240

回覆 cfs 的帖子

thanks

即係去到英國過關時show俾關員睇由香港衛生署發出既COVID-19 negative test result SMS就可以過關唔使隔離? Thanks!
:idea:

一休 發表於 21-8-6 13:02
即係去到英國過關時show俾關員睇由香港衛生署發出既COVID-19 negative test result SMS就可以過關唔使隔離? ...
駛唔駛隔離示符你既出發地/轉機地/年齡,唔知你點飛,答唔實你.樓上問緊既係香港出發果個72小時內檢湔證明,而唔係入境英國之後做既檢測/隔離

cfs 發表於 21-8-6 13:13
駛唔駛隔離示符你既出發地/轉機地/年齡,唔知你點飛,答唔實你.樓上問緊既係香港出發果個72小時內檢湔證明,而 ...

我想問係唔係起飛前72小時做?

小公主媽媽 發表於 21-8-6 14:26
我想問係唔係起飛前72小時做?
72小時內

cfs 發表於 21-8-5 23:07
香港出發去英國,在社區檢測中心做72小時內檢測便可以,費用$240
好像要2天才有結果?

kaetsu 發表於 21-8-6 20:37
好像要2天才有結果?

早上做晚上有sms可以自己印或者明天早上去取。下午做明天早上有sms 或者明天下午去取

cfs 發表於 21-8-6 20:39
早上做晚上有sms可以自己印或者明天早上去取。下午做明天早上有sms 或者明天下午去取
...
謝謝

The two companies at airport seems quicker?
All are ok to be used/ acceptable to go to UK?

kaetsu 發表於 21-8-6 20:37
好像要2天才有結果?

呢幾個月全家做咗超過二十次,包括強制檢測或出境,大約二十至二十二個鐘收SMS,按link print out 就可以,$240平靚正!萬一咁黑仔出唔到結果,再去機場做都唔怕。

Chole 發表於 21-8-10 14:42
呢幾個月全家做咗超過二十次,包括強制檢測或出境,大約二十至二十二個鐘收SMS,按link print out 就可以 ...

資料有用,謝謝

ahkeunggor 發表於 21-8-10 14:36
The two companies at airport seems quicker?
All are ok to be used/ acceptable to go to UK?

可以,但貴吖嘛,又要預早D去揾、去等。社區檢測其實大半日已經有結果,做完可以走,響屋企打好哂文件先去機場。但你記得登記時話要甪英文收短訊,同埋帶埋passport去做呀!

anitawong21 發表於 21-8-10 16:13
可以,但貴吖嘛,又要預早D去揾、去等。社區檢測其實大半日已經有結果,做完可以就,響屋企打好哂文件先去 ...

用英文收短訊,和帶passport 去。
多謝提醒,thx