用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到第一個直私小offer,希望陸續有來。 ...
樓主: YY_2011
go

收到第一個直私小offer,希望陸續有來。 [複製鏈接]

c27cheun 發表於 21-8-5 16:13
其實有幾多收到音小OFFER既最後真係會讀? 我見個個都當佢做後備中既後備。

其實人講“後備中既後備”就係真的嗎?

呢個後備又真係唔錯,有Band 1C~2A 英中做backup,再者,點會無人讀?G.1年年都開足5班

互相交流係好架,大家都為人父母,上得嚟EK都係想小朋友入到好嘅學校,少一點批判,多一點互勉,希望大家嘅小朋友都入到心儀學校

我小朋友係12月尾超細B,我都幫佢幫咗幾間直私,承樓主貴言,offer陸續有來

luikin 發表於 21-8-5 20:40
講得好好
有D小朋友咁多offer, 好明顯父母教得好, 唔單止學術, 品德教育都好重要

絕對認同!

回覆樓主:

就正如大人搵工一樣,公司聘請了A君,不請你。你就怪A君搶了你份工? 還是應該檢討一下自己有什麼不足?

有實力的人,真的會同時有幾份job offers 在手;相反只懂得埋怨別人的人,永遠不會有進步,公司有空缺都不會考慮你。

我都是這樣教孩子,看見別人成功,做得比自己好,不用妒忌 ,不要講酸話;只需羨慕和了解別人成功背後的原因,努力學習。

就正如奧運比賽一樣,每位選手都付出莫大的努力,但獎牌就只有幾面。輸了,不用氣餒,不用妒忌,只要繼續努力,只要自己享受過程,只要今天的自己比昨日的自己進步,就已足夠了!

共勉之!

兔兔小馬甲    發表於 21-8-7 02:19

princesssarah 發表於 21-8-6 11:58
互相交流係好架,大家都為人父母,上得嚟EK都係想小朋友入到好嘅學校,少一點批判,多一點互勉,希望大家嘅 ...

努力加油啊!

by this time of the year, 都冇咩其他出左offer, 收到音小相信是大部分人手上現有的唯一offer, 所以.....真係唔存在霸offer, in my opinion~~

如果手上有多個一個, 而又肯定唔會讀其中一間, 都唔放, 才叫霸吧?

boojiji 發表於 21-8-6 14:19
by this time of the year, 都冇咩其他出左offer, 收到音小相信是大部分人手上現有的唯一offer, 所以..... ...

正是。

回覆 YY_2011 的帖子

非常認同!請繼續努力!

YY_2011 發表於 21-8-6 13:50
就正如大人搵工一樣,公司聘請了A君,不請你。你就怪A君搶了你份工? 還是應該檢討一下自己有什麼不足?

有 ...

大家加油呀!!

糯米米糍 發表於 21-8-5 22:34
如上面所講,收到多offer但唔好明知唔讀都hold更重要。

不過公道講句,又唔好講到無offer叫失敗,其實好多 ...

Well said!  

回覆樓主:

其實有冇offer同讀書叻唔叻係冇咩關係,考直私主要睇性格。所以冇都唔使唔開心,學術好第時可以插班。亦唔好話人哋學校係咩後備or後備中的後備。好多小朋友家長讀緊,人哋聽到會不開心吧。大家互相支持不要踐踏。

daijuju 發表於 21-8-7 12:33
其實有冇offer同讀書叻唔叻係冇咩關係,考直私主要睇性格。所以冇都唔使唔開心,學術好第時可以插班。亦唔 ...

其實,音小在我印像中係唔錯的。Interview 時候老師亦很友善,有愛心, 很鼓勵小朋友, 所以小朋友收到offer, 我是很開心的。

我想你誤會了,我從來沒有說過音小是後備 ,只是如果有其他更合適的offer,當然會再加以考慮。

對呀,開此 post 的原意就是想分享喜悅,互相勉勵。

Babyfungmama 發表於 21-8-5 19:53
無葡萄,我小朋友已考到學校
只係登waiting緊音小既小朋友唔底
明知唔會讀仲霸住個位,仲要開post講 ...

請問有邊間早個音小出offer?

糯米米糍 發表於 21-8-5 22:34
如上面所講,收到多offer但唔好明知唔讀都hold更重要。

不過公道講句,又唔好講到無offer叫失敗,其實好多 ...
的確音小係好多人視為水泡既學校,但願意留係音小音中讀完12年既學生,似乎比不少聽聞每年有幾千人考䫀直資龍校更加爭氣和見得人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lightingchung 發表於 21-8-7 18:27
請問有邊間早個音小出offer?

VSA(滬江維多利亞學校)6月出result

我有VSA offer,所以音小我有offer,但唔會交留位費

回覆 lightingchung 的帖子

估佢小朋友應該係舊年考, 唔知係音小,定其他waiting,最終call唔到

就懷恨在心, 覺得係人地hold住佢個位

luikin 發表於 21-8-7 21:16
回覆 lightingchung 的帖子

估佢小朋友應該係舊年考, 唔知係音小,定其他waiting,最終call唔到

其實心儀間小學,可多寫幾封求位信。之前有個家很喜歡某間女學,除咗寫信,仲去埋週年校慶到映相,最後終於入咗。

雖然我非心儀音小,但我有朋友係一心想入去讀,因為鍾意佢宗教及音樂方面的培育。雖然佢唔係個D 名校龍校,但其實人人理念唔同,唔係個個都一定要BAND 1A 名校先覺得係最好嘅.....所以音小都有捧場客,唔係一定後備嘅。音小始終太早開始報名收生,一定會吸引好多人去報名試咗先 (就算好TOP的學生,家長都會兩手準備去試下先,因為唔知最後其他學校收唔收架嘛)  所以遊戲玩法係咁,唔可以怪人地去報好多學校 (其實佢地都要付出時間去面試嘅)
而真心只係好想讀音小的家長,其實都可以寫下信比學校,等音樂椅轉到,總有機會,唔好灰心,亦唔需要怪責其他人。
其實其他人做乜都控制唔到,但可調整自己心態同部署,加油加油!

hello_go 發表於 21-8-10 09:56
雖然我非心儀音小,但我有朋友係一心想入去讀,因為鍾意佢宗教及音樂方面的培育。雖然佢唔係個D 名校龍校, ...

很好的分享,謝謝!

唔知音小 中學brand 幾
‹ 上一主題|下一主題