用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私 vs St.Clare
go

聖心私 vs St.Clare [複製鏈接]

請問大家
聖心私 vs 聖嘉勒(St.Clare)
人人都支持揀聖心私,何解呢?
求用家真實分享!!

-我哋鐘意語境好,聖嘉勒是英文小學,但聖心私是中文小學
-升中率問題?聖嘉勒是85%左右?聖心私是50%左右?
-聖心私,教得深嗎?小朋友難跟嗎?
-聖心私沒有NET teacher , 小朋友出嚟英文可以嗎?
   11    0    0    0

回覆樓主:

回覆樓主:

回覆樓主:

聖心私英文教快一年但係活動教學,同學都pick up到同埋學校裏面有些學生鐘意用英文溝通,普遍學生英文吾錯,小三開始有science 係英文教

不過st Clare 升中有保障d因為band two 都差唔多收哂
聖心私要同津校爭升書院

請問聖私升中收幾多%?band 1先入到書院嗎?

Carcar1123 發表於 21-8-5 10:11
請問大家
聖心私 vs 聖嘉勒(St.Clare)
人人都支持揀聖心私,何解呢?

聖私出名係好谷嘅小學,相對SC輕鬆DD~~~

不少香港家長對英文水平係做卷,所以評論係有點偏。只論英文水平,應該SC好D,始終係英小~~~

聖私和SC升中都多學生外闖,放棄直升。論保障,SC較好,聖私兩間小學爭一間中學,但用現行聖心收生方法,直升機會率又變成差唔多~~~

1. 揀近屋企個間~~~
2. 其實我真心覺得兩間學校冇咩分別。
3. 輕鬆啲,或想煩少啲,聖嘉勒。

Carcar1123 發表於 21-8-5 11:05
請問聖私升中收幾多%?band 1先入到書院嗎?
https://www.shcsps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=39&pageId=45&nnnid=76
參考下
排頭都外闖,一直都係9x%升band one (包中學部)

回覆 mcl203 的帖子

用家,唔係大家所講嘅好谷初小幾輕鬆⋯⋯可能返半日嘅關係,休息丶讀書丶玩嘅時間都充足
朋友st Clare , 睇過佢哋啲英文卷係比較淺
真心兩間分別唔大
揀一間方便自己返學接送

SC 用家,語境好,學校鼓勵學生public speaking, 初小成日有說話練習,要小朋友出去對全班短講;高小有presentation class.  無教快,按正常進度,個人覺得唔谷,亞女喜愛返學。

回覆 MiiL 的帖子

你好,想問下SC 全英教學,小朋友測驗考試需要用英文作答,串字會辛苦嗎?

St clare 比較穩陣,穩入st clare中學
聖私半日,星期六都要返,比較谷
但上到小六成績會好好

利申:小女上年私小畢業
真心覺得返半日時間多咗好多,隔個星期六至返,有時有event就唔駛返。英文教深一年,中文半年,雖然中文小學,但英文比其他英文小學其實一d都差,上到中學其實好快適應到英數。反而因為小三已經開始要背詩,所以去到中學文言文佢哋比其他同學都有優勢。
至於升回自己中學部%冇咁高是因為比較top嘅學生多數去咗直資或自行,所以冇揀返自己學校,所以私小band2生都可以中學部。

想問問用家聖心私返半日,但學術又教SC好,小朋友會有跟唔上的情況嗎?
另外聖心私功課、默書及測考多嗎?

Carcar1123 發表於 21-8-8 07:58
想問問用家聖心私返半日,但學術又教SC好,小朋友會有跟唔上的情況嗎?
另外聖心私功課、默書及測考多嗎?
...

老師是教得快的,如果小朋友自律,就不覺吃力,不過你預左成日都有assessments. 我又唔覺得老師有咩方法教到學術好,學術都係迫出黎,測默多,小朋友係成日都要溫習。有時課堂突擊quiz, 例如英文,呢頭教完vocab, 落堂前五分鐘就quiz啲vocab. 雖然唔計分,但硬係有同學攞滿分。英文測驗15分鐘做密密麻麻的四頁卷,平均一頁少於五分鐘,小朋友係操到要讀得好熟,一睇題目唔駛諗都要寫到答案,否則份卷唔會做得切。

一個學期每科兩測,10月測完11月尾至12月初又測,英文仲要測多次,通常係1月放完假考試前測多次。沒有測驗的日子就中間默下書。

測默密有好有唔好啦!你可以話幫小朋友溫啲溫啲,唔駛等考試咁辛苦。都係嗰句,如果小朋友對自己有要求、自律,讀聖心好適合。如果小朋友懶散,手腳慢,面對咁頻密既測默,辛苦嗰個係家長自己。我身邊既家長,有兩極意見:跟得上嗰啲就覺得聖心build到good foundation, keep得到小朋友不斷讀書,升中就輕鬆;跟唔上嗰啲就覺得測驗好密,冇時間休息,weekend都要keep住溫書冇得玩。所以都睇小朋友谷唔谷得到。我本身兩個女就好兩極:我同大女可謂捱足咁多年,細女就相對輕鬆,仲可以有時間玩好多課外活動。

功課就每日五至六樣左右,有啲改正好快,但有時數學一日三樣,小朋友少啲耐性都唔得。

回覆 HauMiranda 的帖子

想問問,你說大女捱足咁多年,請問學校會有勸退一啲跟唔上既學生嗎?

Carcar1123 發表於 21-8-8 23:18
回覆 HauMiranda 的帖子

想問問,你說大女捱足咁多年,請問學校會有勸退一啲跟唔上既學生嗎? ...

我自己未聽過勸退
大女都冇時俾人勸退
老師只係叫我女努力啲(其實我女已經好努力,但唔係讀書既材料點迫都冇用)
大女升小五時我請求學校俾佢留級
不過學校有留級機制
我大女「唔達標」
所以要升班

HauMiranda 發表於 21-8-9 01:12
我自己未聽過勸退
大女都冇時俾人勸退
老師只係叫我女努力啲(其實我女已經好努力,但唔係讀書既材料點迫 ...

想問你請求學校俾佢留級,甘有冇試過考其他學校轉校,咁咪吾洗留級?

HauMiranda 發表於 21-8-9 01:12
我自己未聽過勸退
大女都冇時俾人勸退
老師只係叫我女努力啲(其實我女已經好努力,但唔係讀書既材料點迫 ...
想問吓,如果喺未了解小朋友算係谷唔谷得既情況底下,係咪應該聖心試一試先呢?還是應該揀間輕鬆一啲既SC 或 RC 呢?
‹ 上一主題|下一主題