用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同面試題目-英文生字
樓主: yancb
go

港同面試題目-英文生字 [複製鏈接]

dmms 發表於 21-8-13 12:10
舊年5分鐘內有考咩東東? zoom面,我仔真係無優劣,好想係面見......

都唔知5分鐘可以睇到d咩

當面見完,就會知自己小朋友能力值唔值入second in。而且,上年過到first in的小朋友,應該要答到全對(因我上年無聽過有人答錯入到second in,有錯請更正)

Kenji0105 發表於 21-8-14 22:30
當面見完,就會知自己小朋友能力值唔值入second in。而且,上年過到first in的小朋友,應該要答到全對(因 ...

我聽好多唔係岩哂都入second in , 所以曾經有個post 係度話唔知咩準則。

港同真係睇性格對答好重,到你second in 見校長 佢都睇到小朋友岩唔岩佢學校,性格扮唔到。

Second in更加唔簡單,尤其校長出個張幾複雜嘅圖片叫你形容,同埋問小朋友及家長嘅問題

Kenji0105 發表於 21-8-15 08:13
Second in更加唔簡單,尤其校長出個張幾複雜嘅圖片叫你形容,同埋問小朋友及家長嘅問題
...
請問複雜圖片係咪要串故事? 定係睇小朋友觀察力?

家長問題係咪好深? 係邊方面的問題? 情景題? 教育問題?

先多謝你的分享!

KWLW 發表於 21-8-16 09:22
請問複雜圖片係咪要串故事? 定係睇小朋友觀察力?

家長問題係咪好深? 係邊方面的問題? 情景題? 教育問題?

面試會睇小朋友既學術水平同觀察力,學校亦著重小朋友性格同埋家長既教養方法,從小朋友同家長既對答,校長們就知道係咪合適既伙伴。

Second in過程(僅餘的記憶):
1.自我介紹
2.一篇中文和英文(各有5-6行),然後校長問問題
3.形容圖片(係泳池入面有好多泳客做好多唔同嘅事,有英文指示牌,有時鐘),真係都幾多野係幅圖入面
4.問喜歡睇咩書,講下本書入面最精彩部分,最喜歡人物
5.問家長如果小朋友顧住玩唔做功課會點處理

有冇數學,常識題?

Zoom in 5分鐘其實做到d咩,小朋友傻下傻下已經過咗5分鐘

5分鐘其實都考到好多野.好全面.

呢幾分鐘考既內容好廣泛,每題都係即時(或用幾秒諗一諗)就可以答到

dmms 發表於 21-8-13 12:10
舊年5分鐘內有考咩東東? zoom面,我仔真係無優劣,好想係面見......

遊戲,中英數,跟指示,情境題回答

咁真係要小朋友反應快,唔怕醜,先可以完美完成呢5分鐘

Kenji0105 發表於 21-8-16 13:45
Second in過程(僅餘的記憶):
1.自我介紹

本人意見, 2nd-IN, 最難是以下兩項:
一個五歲小朋友K2課程 讀單字 或 最多一短句子 已OKAY.  若要讀中英各5-6 行, 好高難度.
這非一時三刻逼到出來, 怕小朋友要一兩歲已開始 認字串字, 包括中英文

5.問家長如果小朋友顧住玩唔做功課會點處理
家長本身 教學方式及取向, 冇固定答案.  真係要 校長 副校心裡才明白.

學術考中等程度

學術不難,學生答不對冇問題,考性格態度,人夾人緣!每個小朋友也有獨特之處,考到也不代表很叻,考不到也不是差
‹ 上一主題|下一主題