用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 只有中學程度,想讀番有大學學位
發新帖回覆
go

只有中學程度,想讀番有大學學位 [複製鏈接]

當年只有中五畢業五科合格,相隔幾十年想讀返書有大學學位,請問有邊條路係比較快啲,同埋比較易?只想擁有大學學位圓夢!
   2    0    0    0

wonglwy 發表於 21-8-4 13:46
當年只有中五畢業五科合格,相隔幾十年想讀返書有大學學位,請問有邊條路係比較快啲,同埋比較易?只想擁有 ...

我都想只求圓夢,你比我好有五科合格,我沒有所以現在空降中六準備明年戰DSE再追夢。我也正在想邊個學位易啲完成呢

回覆 wonglwy 的帖子

毅進->HD/Asso->Top up degree / Degree

當年只有中五畢業五科合格,相隔幾十年想讀返書有大學學位,請問有邊條路係比較快啲,同埋比較易?只想擁有 ...

IVE foundation diploma 再上,不過時間有點長...
試下用年長生直入IVE Higher Diploma

Hkuspace advanced dip上top up!加油!

2jkidsfather    發表於 22-11-11 17:38

咁的情況,會唔會入都大的遙距課程最適合?
我是護書簿

咁的情況,會唔會入都大的遙距課程最適合?
我是護書簿

如果中五畢業但中英文唔合格﹗可以有咩選擇?(除毅進外)

我有朋友都係咁,中五畢業,他去讀番個毅進課程,全部合格,然後拎住呢個成績去報讀都會大學的大學學位,用中文讀,前後兩個課程用了八年時間慢慢讀,舊年大學畢業。

koeychan 發表於 23-10-27 17:03
如果中五畢業但中英文唔合格﹗可以有咩選擇?(除毅進外)
大學最基本要求係中英文合格,如果以HKDSE 去講,都一定要 Level 3,中英文不合格都好難理解到大學課程裡面的內容,因為唔係咁簡單好似你平時睇既野咁樣,依家毅進轉制做應用教育文憑,都係要一步步上番去,無得一步登天。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊