用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Law

之前有贴討論medic 及 law. 我覺得law 都仲ok 架。依家magic circle firm 0 PQE, 即啱啱 qualify 人工都去到十萬八萬喇。可以睇以下news for reference..其實我见d 醫生朋友長期好忙,有d 唔值 (當然有抱負又另計). 或者做ibank 啦,依家仲ok。AI industry 唔熟所以唔知,我估都好ok?當然仲有好多其他工種唔識..

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9705737/American-firms-lure-junior-lawyers-away-magic-circle-City-practices.html

纯分享,等大家知道依家market..

AAATT 發表於 21-8-4 01:16
之前有贴討論medic 及 law. 我覺得law 都仲ok 架。依家magic circle firm 0 PQE, 即啱啱 qualify 人工都去 ...
認真的,今時今日唔好諗住加入/留係香港法律畍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果父母親,世叔伯,姨媽姑姐係合伙人開律師行.....

之前有贴討論medic 及 law. 我覺得law 都仲ok 架。依家magic circle firm 0 PQE, 即啱啱 qualify 人工都去 ...

我仔有同學有意讀 Law ,不過打算去英國唔會留響香港讀。
學我仔話齋,Law 唔係我哋呢啲平民玩㗎,唔識人無人脈無關係都幾難生存 。個人亦唔太睇好,始終香港現今行緊普通法,但日後是否延續存在變數,想讀 Law 可能要自己諗諗。
纯討論唔啱聽請略過  

回覆樓主:

朋友港大 law 畢業後入了4大會計師樓其中一間家做consulting  佢話無人無物無背景, law 好難生存

回覆樓主:

其實我見到有好多誤解所以先比d updated 資訊。係香港做lawyer 冇問題,睇下做咩area. 只不過依家比以前難入pcll 或難揾到好嘅law firm 做trainee. 如果d 仔女讀書叻嘅又唔抗拒,其實可以考慮。至於有冇親戚開律師行是無關的,好個d 係去international law firm, 人工高好多,唔係親戚開嘅local law firm 。
唔係話神科唔神科,只係我覺得唔駛咁快下结論而否定一個選擇。我近來先知NQ 人工扯高咗咁多,有d surprise.

回覆樓主:

去英國讀更好啦。我身邊幾乎都冇背景冇人脈,不過依家已40+. 近年的確難咗嘅。不過咁多人驚,會唔會係 chance..我當年近97, 競爭又细咗

AAATT 發表於 21-8-5 00:16
其實我見到有好多誤解所以先比d updated 資訊。係香港做lawyer 冇問題,睇下做咩area. 只不過依家比以前難 ...
每年有近千港人讀law,爭GPA,internship,PCLL, magic circle, corporate fin/ip/ipo/project  fin等揾銀sectors,真係會赚大錢的NQ的人數真係唔多。

比較辛苦程度,ibanker > ifirm lawyer > doctors. 而且好多private practice 的醫生係多勞多得,上了年紀的更可游閒地揀客搵銀。

AAATT 發表於 21-8-5 17:26
去英國讀更好啦。我身邊幾乎都冇背景冇人脈,不過依家已40+. 近年的確難咗嘅。不過咁多人驚,會唔會係 chan ...
未來香港商業必然興盛,both common law and Chinese communist  law will be applicable.
去英國讀law ok,但留英做太久就太浪費了香港的機會。

女剛完成 PCLL, 我見佢身邊比較熟嘅同學年頭時都陸續收到 offer, 人工由兩萬幾到五萬幾

hkpapa852 發表於 21-8-4 19:18
認真的,今時今日唔好諗住加入/留係香港法律畍
如果純粹從錢銀既角度睇,讀法律,喺香港DOJ做律師既錢途,依然一片金黃。

王家爸爸 發表於 21-8-20 18:36
如果純粹從錢銀既角度睇,讀法律,喺香港DOJ做律師既錢途,依然一片金黃。 ...

請問DOJ 是甚麼?香港讀法律還有‘錢’途?

Fafa128 發表於 21-8-22 15:53
請問DOJ 是甚麼?香港讀法律還有‘錢’途?
Department of Justice

我一直覺得叻嘅lawyer好勁,英文(or加埋中文) 記性 分析力 細心 專注力 觀察力都要係頂級,不介意長時間睇文件,又要好文筆,又要talk得,又要有氣埸。真係抵啲top lawyers賺咁勁。

poonseelai 發表於 21-8-5 00:10
朋友港大 law 畢業後入了4大會計師樓其中一間家做consulting  佢話無人無物無背景, law 好難生存
...
有人脈有背景,也是不容易生存。

王家爸爸 發表於 21-8-22 20:14
Department of Justice
能否入到DOJ,憑點彩數。

喇叭茶 發表於 21-8-26 11:14
我一直覺得叻嘅lawyer好勁,英文(or加埋中文) 記性 分析力 細心 專注力 觀察力都要係頂級,不介意長時間 ...
最近大廈鄰居互有爭抝,上升到法律程序。代表律師發出的簡單英文信件,連grammar都錯。
香港醫生水平差異不會很大,律師哥,律師姐,就⋯⋯⋯細思極恐。

話說回頭,讀完Law, 亦可考慮入其他行業,例如金融,地產,保險,傳譯,HR, 智庫,AI, 紀律部門等。

第一個學位,是路遙兮,歲月長。