用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 m1 的煩惱
go

m1 的煩惱

小兒就讀band 1中學,選了phy chem ict m2, 但老師說m2沒位了問我會否選m1,大家覺得應該照讀M1定放棄一科,只讀phy chem ict好呢

toyotabb 發表於 21-8-3 13:08
小兒就讀band 1中學,選了phy chem ict m2, 但老師說m2沒位了問我會否選m1,大家覺得應該照讀M1定放棄一科, ...

我: M1 照要

因為外國大學有啲大學 Core Math + M1 or M2 = 先至等於1科完整嘅 Maths

要, 有一定好過冇

小兒就讀band 1中學,選了phy chem ict m2, 但老師說m2沒位了問我會否選m1,大家覺得應該照讀M1定放棄一科, ...
如果,將來大學修Data science,. statistics, business subjects....
M1 有幫助.
而且,M1  攞好成績會比M2容易一些.

我細囝修Data science,
課程內容必修M1 & M2.
而 statistics更加深入.

揀得  Phy.chem.ICT. 偏向行數理科目,M科好重要,所以就算冇M2,M1都照讀。

照讀M1
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

多謝大家的意見,其實m1係咪相對易讀d呢,同埋點解m2好似受歡迎d嘅

toyotabb 發表於 21-8-3 21:52
多謝大家的意見,其實m1係咪相對易讀d呢,同埋點解m2好似受歡迎d嘅

M2 同 Physics 相輔相成

根據阿女話 M1係易過M2 , 但M2 DSE cut off score 4+低過 M1

同樣花時間心血計數, 佢寧願讀M2, 而且讀phy再讀 M2比較易明啲。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-8-4 08:47
根據阿女話 M1係易過M2 , 但M2 DSE cut off score 4+低過 M1

同樣花時間心血計數, 佢寧願讀M2, 而且讀phy ...

M1的確比M2容易,cut off score 低已經睇到M2係較難。
不過 DSE 成績方面,應該M2比M1好,相信係因為數學強嘅學生大部份都係揀M2。

以2020年 DSE  M1 & M2 百分比計,明顯係M2高.
M1   3+ 72.3% ,4+ 52.8% ,5+ 27.3%
M2   3+ 81.7%, 4+ 59.4%, 5+ 37.2%

洋蔥頭媽咪 發表於 21-8-4 13:54
M1的確比M2容易,cut off score 低已經睇到M2係較難。
不過 DSE 成績方面,應該M2比M1好,相信係因為數學 ...

純路過搭咀,唔喜歡請跳過。

如跟近排EK 討論 dse vs ib, M2 一定係易取高分,唔關考試內容或什麼考生去考,識揀一定揀M2  

王家爸爸    發表於 21-8-10 20:35

是的,對一般學生 M1相對易讀d

數學高手一般鍾意M2中的數論(Theory) 多過 M1 (Stat+Probability),頃向揀 M2多過M1, 也是M2 result 比M1好的主因。 一般而言,M1中的Stat+Probability只要緊記各項公式的運用, 考試出事的機會比較細。 而微積分 M1的範圍同深度都比M2少同淺。

,部份外國名牌大學眼中, M2的地位比較高,也是M2受歡迎的原因 。

stillgood20 發表於 21-8-3 14:24
如果,將來大學修Data science,. statistics, business subjects....
M1 有幫助.
而且,M1  攞好成績會比M2 ...

M1表面睇係易啲但拎高分難過M2,你睇 cut off rate 就知

梗讀啦,2024計一個 x,拎到 5已經加權

denise0618 發表於 21-8-7 07:57
M1表面睇係易啲但拎高分難過M2,你睇 cut off rate 就知
無所謂喇!
同學們,有能力,有興趣,多d讀數學.無壞.
考到好成績 ,當然好.
增加數學知識, 在現今社會, 有優勢.

海外升學 有大學要M2 不計M1

回覆 stillgood20 的帖子

完全認同!

我仔大學engineering M1 +M2都要有底,所以有M1都最好修

照讀M1啦當然!!

可能囘得遲了。

簡單講M1偏向statistics (統計);M2偏向algebra (代數)。

唔好信什麽cut-off分。假如你熟數,自己睇syllabus。假如你看不懂,以下是我的見解:-

兩個課程都會教basic knowledge(但内容不同)。然後M1 要學微積分及統計; M2就學微積分及代數。就是說兩邊都要學微積分。我大概看過兩科的DSE past paper。其實,微積分部分M1難過M2。但一般考出來的分數,M1卻高過M2。

再看教學内容,M1的basic knowledge 不足以讓學生推算出微積分上的所有公式。就簡單的推算
sin x 的 derivative,除非學生自行學習或者學校教out syllabus野,不然,學生只能接受
d (sinx) / dx = cos x。然後,就應用公式。一直就這樣教下去,一樣可以教得很深入。對一般應用也沒什麽問題。但出DSE卷就有些掣肘了。卷可以出得深,但不能在概念上轉彎。所以,M1係可以背數嘅。至於M2 ,要把高質的考生分grade,你會發現有少量題目是考concept 的,而且可以兩三個不同concept放埋一碟。

對physics的幫助,M2會好一些。其實也只是一點點而已。改制前的 A-level physics, 你會發現很多理論都和微積分有關。但改制後,DSE教科書上,我一個微積分符號都找不到。當然,M2的vector還是對力學有一定幫助的。但於我而言,改制對physics 是大大的退步了。

因此,假如將來你想讀工科,M2啦。至於將來想投身金融業(包括econ/finance)的,其實無論M1 或 M2,都可以。