用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅氏/張祝/旅港 自行
go

庇理羅氏/張祝/旅港 自行   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-8-2 21:34
旅港,我只知男仔田徑係D1。另外,我怪D,一向唔信,亦唔會睇收生標準嘅,所以答你唔到~~~
...
同意.個啲%分配,總係覺得係爲了俾外界一個印象,"拿,我地係從好多個角度去考量~~".
成績係主菜.(運動員的話運動先係主菜)

王家爸爸 發表於 21-8-3 13:17
如果係我,我唔會浪費自行機會去試庇理羅氏,張祝珊。旅港可以試下。觀塘區始終唔係強區,保住英中位比較重 ...
庇理羅氏甘大競爭咩?
一綫年級8都沒競爭力?我又覺得有得一爭.君不見個啲勁人個個向往直資,官津來講,又聽得多寧願揀津,甘作爲官校來講理應機會增加丫 (利申,之前就係甘樣想,從而進了人棄我取的官立中學)

兩個自行位,爲了平衡機會(或者講增加自行成績機會),一個搏心頭好,一個偏向穩陣.凡事不去試,不通過努力去爭取最大效益,而直接穩穩的話,何來"失敗乃成功之母"之説尼.

小鹿揀學校    發表於 21-8-14 09:42

SLHongkonger 發表於 21-8-3 13:52
級8 要做正取 機會好微

後備都或者可以
當然因爲沒數據,都係甘講,真係想知,(部分學校)正取的成功率係幾大.

bobbob 發表於 21-8-3 14:00
差不多啦,誤差梗有啲~~

每年自行報名人數約300至400人,如果全部前五名,有沒真係甘多間一綫的前五名而又係女仔報丫?(所以,個人估計係有機會,但正如前面有會員話,正取難啲係同意,有後備就得啦)

bbcathe 發表於 21-8-3 21:51
今年我校有兩個入了庇記一個入張,但未知是怎樣入和他們的成績,我選旅港因見它高中課程選擇多些,另外以 ...
你話啦,跨區入兩個,抽獎的機會有幾大?所以我一直話一綫個年級8係有機會..

Face3366 發表於 21-8-4 07:24
東區嚟講,庇記名聲最盛。但我哋并沒有報佢。我唔知怎樣羅列報佢嘅理由,不如講下我怎解冇報嘅理由啦。首先 ...
好多謝你沒報,所以俾到好似我小朋友甘楊的籮底橙有機會入到

王家爸爸 發表於 21-8-3 16:50
雖然「失敗乃成功之母」,但係成日揾母親,仲要黐到實,都唔係咁好。 ...
揾老母唔係係前面加個兩個特定的字就算好啦

王家爸爸    發表於 21-8-4 09:19

meimei小朋友 發表於 21-8-9 07:36
回覆 Face3366 的帖子

係,BPS 好谷,小朋友要有心理準備。今年F1 有好多人要 repeat
好奇,請問有幾多個要repeat丫?

張住山 發表於 21-8-10 04:53
回覆 medicine 的帖子

我想知道每個人最多可以repeat幾次? 會不會太差就勸退了? 謝謝!  ...
我都係正在提出問題尼.聽到話"今年F1好多人要repeat".好想知道究竟有幾多個丫,定係道聽途説?

PS:BPS未聽過有勸退.

tavia_yy 發表於 21-8-10 10:04
我知道我女有D同學repeat過兩次, 其中一個repeat左兩次後轉左去國際學校了。應該好多時都會用盡晒所有留班 ...
"應該好多時都會用盡嗮所有留班位",甘,請問仲有沒叩門位?
PS:至少尼兩年都係有叩門位咯.上年係聼網友講叩門成功.今年係聼老師講,睇叩門學生資料.

medicine 發表於 21-8-10 11:18
"應該好多時都會用盡嗮所有留班位",甘,請問仲有沒叩門位?
PS:至少尼兩年都係有叩門位咯.上年係聼網友講叩門 ...
F1就話有叩門位可講明沒用嗮留班位,其它年級尼?

再計計數,假如每年都用盡全部留班位,到中六時即已經換了係8X5=40個.約爲DSE總人數12X人的1/3.請問.個位家長,你地個屆係咪有1/3非應届生?(假定留班非兩次,有沒甘誇張丫)

PS:不是不相信有人留班兩次.而是每年都用盡全部留班位這一講法不可信.有今年F1實際留班數字,等前面網友講有幾多個爲之"好多人"先再講出來.

肥豬怪獸 發表於 21-8-10 12:56
BPS 一向唔多留班的,用盡留班位應該係講緊第二間學校。

對於部分主觀或無標準的分享,還係睇睇就算,質疑或者講乜都好,因爲家長的身份,好易為外人產生遐想.

PS:如果一個人兩次留班,應該問問自己,爲何留班.但如果一間學校每年都用盡全部留班位(甚至話唔夠留班位用),甘就應該問問學校管理層,究竟爲何留班.

若果講到似層層,誰知被問一下,即刻閃縮或顧左右或這可能那可能,甘就需各自參詳可信性~~

dreamdream081 發表於 21-8-10 18:27
官校多人留班真是聞所未聞。
每年用盡留班位,即係到了中六,有近三分一非應届中六生~~~哇~~~

王家爸爸    發表於 21-8-11 13:46

hkpapa852 發表於 21-8-11 08:40
官校會唔會要學生留班?會

但係官校通常一早有個標準俾大家,點先可能要留班。(家長自己申請留班另計)

任何學校,都有可能會有留班生:正如閣下所講,主動申請都係啦.
前面亦講過,有今年F1的實際留班數字,等個位話"好多人"留班的會員講講幾多個爲之好多尼.

聯係位占比~~或許係偶然之細微概率事件

meimei小朋友 發表於 21-8-11 11:35

有班repeat 5個,也有班有3人要repeat, 當然也有班全升
既然講得出有8個甘多,甘,請問一共全級幾多人?(加上出國退學個啲,咪中二得返12X人?莫非中二又留班8個落黎)

PS:個人所知數字唔一樣.不過,講出來都係口同鼻拗(無文件之類可證明).正如前面有網友話過,仲有試升(即留班但試升,下年如出現某些情況先會實際留班).

tavia_yy 發表於 21-8-11 15:08

其真大家女女都是校友唔洗下下咁樣質問呀?我女兒果級特別差,你女兒果級特別好,咁 ...
或許用詞不當吧.望海涵.

PS:無話邊級好定差(造成誤會表示歉意).只係知沒留八個甘多(但前面個回覆好易俾人感覺係每級咯).如果真係每年8個,計下數真係得人驚.

Face3366 發表於 21-8-14 08:55
人哋可能講緊淨係F1吧⋯⋯
仔細望望前面的回覆個意思~~

tavia_yy 發表於 21-8-11 15:10
而家都有網友提到有 8個要留班,咁已經用盡了留班位。
我當然唔可以一口肯定,我唔係留班的當時人,點可能 ...
如果真係留八個,即係仲有沒今年的中一叩門位?

tavia_yy 發表於 21-8-14 09:34
都唔係架,有d考入或派入的新生可能無去註冊,或叩到另一間中學,所以都會有少少叩門位。
我知有人今年入B ...
叩門位唔係注冊后才有的呀.

你所講的情況就係中一不足額的情況

meimei小朋友 發表於 21-8-16 12:49

你咁得意?下下要知全校數字。我做家長都唔好意思問人哋學校咁多嘢啦!我又唔係想讀 ...

拿,可以明確話你知,你所講的並非事實
PS:eclass有齊整的分班人數及名字.係指全校各個年級.包括2020-2021,即上年以及2021-2022即剛剛分班的詳細情況.

‹ 上一主題|下一主題