用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天vs.聖心私小
go

新油天vs.聖心私小

求意見

beakilo 發表於 21-8-2 13:13
求意見
若錢及交通不是考慮,女生當然揀聖心私小,因為聖心有直屬 Band 1中學部,而且油尖旺升中網不利女生。

回覆樓主:

聖心私立有直中 升中保障較佳
亦可外闖更上一層樓 攻守兼備

回覆樓主:

thanks,請問聖心私小用家,功課多唔多,同埋整體係咪好谷?

beakilo 發表於 21-8-2 21:58
thanks,請問聖心私小用家,功課多唔多,同埋整體係咪好谷?
您認為新油天會小功課嗎?基本上,有點名氣嘅學校都不會太輕鬆!

聖心私小好多人都說好谷, 勁多功課, 嘉諾撒系列的, 一定是傳統谷學術的學校啦

我女私小上年畢業,功課是多的,中默每學期4次,英文3次,各科測驗2次,有些同學跟唔上,四、五年班左右會轉去國際學校,比較Top嘅有能力會去直資或英華,所以band2去返自己中學部仍然好大機會。

另外英文教深一年,中文教深半年,一至三年級普教中,如果英文底子麻麻要小心,因為冇咗一年級英文會追得好辛苦。

聖心私小高一班

fungkaka 發表於 21-8-5 07:56

另外英文教深一年,中文教深半年,一至三年級普教中,如果 ...

小一英文要暑假期間自己教吓,温吓

呢兩間,其實都無乜懸念,除非地點同學費係好大問題。

兩間都唔會讀得輕鬆,但聖心有直屬中學,校網亦比油天好,油天你chur 完6 年,都未必一定升到聖心或者同聖心同grade 的學校。

fungkaka 發表於 21-8-5 07:53
我女私小上年畢業,功課是多的,中默每學期4次,英文3次,各科測驗2次,有些同學跟唔上,四、五年班左右會 ...

考幾名以內先入到英華?

2013skc 發表於 22-1-2 22:28
呢兩間,其實都無乜懸念,除非地點同學費係好大問題。

兩間都唔會讀得輕鬆,但聖心有直屬中學,校網亦比油 ...
尼點真不敢苟同.

油天考個B1C,或者係甘依就抽中嘉諾撒的大家姐尼.

免費與收費,不可同日而語

medicine 發表於 22-1-3 05:34
尼點真不敢苟同.

油天考個B1C,或者係甘依就抽中嘉諾撒的大家姐尼.

每年新油天有幾多學生幸運抽入St Mary?

回覆 2013skc 的帖子

Agree!

creambun 發表於 22-1-3 08:09
每年新油天有幾多學生幸運抽入St Mary?
不苟同最後一句話:即:油天你chur 完6 年,都未必一定升到聖心或者同聖心同grade 的學校.

那麽,聖心私小俾足6年學費,得個B1c,都未必有機會升到SMCC.但油天卻可以.

PS:(1)有報道,有人乙部7中SMCC.
(2)某"小"學,某年有5個入SMCC.

(1)無需再解讀,好易明.(2)則代表乜?記得在升中post曾講過,這真不知是SMCC之喜還是隱憂.代表SMCC在乙部非熱門.個人估計係,應該好多家長覺得位少,概率上不值得博.而普通家長會,站在(小學)校方,應該普遍講大路野.即建議寧首選油真(約70個位)~~家長好容易被感染.而某"小"學,真係"小",包括人數,班數,B1率等方面.但應該負責升中的老師有膽識,有危先有機.別人不敢報,他們偏向虎山行,把SMCC普遍放在前列甚至乙部一,因此"高中"數位乙部派彩.

所以,問到某校有幾多個派入,這不科學.應該講,有幾多個乙部一未被派入?(此為過去一年的觀察所得,當然,數據細.有多幾個報已經完全改變).

但不變的事實是,免費與收費,不應簡單對比.兩者的市場定位不一樣.這才是我不敢苟同的重點而非油天有幾多個派入SMCC.

medicine 發表於 22-1-3 15:33
不苟同最後一句話:即:油天你chur 完6 年,都未必一定升到聖心或者同聖心同grade 的學校.

那麽,聖心私小俾 ...
即前面個回復,免費與收費,不可同日而語,此才爲該回復的重點.前兩句,上面已有深度解析

medicine 發表於 22-1-3 15:33

那麽,聖心私小俾 ...

聖心私小如果B1C 當然未必有機會自行入SMCC, 但可以抽下YWGS, SSGC嘛。上年聖心私小,52人上書院,8個YWGS, 7個SSGC, 5個MSS, 2個BPS。直資 7個SPCS, 2個SPCC, 2個DGS, 1個HY. 這個亮麗成積是學校和學生雙方努力的成果。
要應付SMCC的學術要求,如果底子不夠穩固,僥倖抽入都不知是喜還是憂。
至於免費與收費應如何比較確實有好大的討論空間,但兩者分別真是大到不能簡單比較嗎?EK 不是不少會員提出選免費,慳出來的錢用於補習亦可有相同的效果嗎?

creambun 發表於 22-1-3 17:39
聖心私小如果B1C 當然未必有機會自行入SMCC, 但可以抽下YWGS, SSGC嘛。上年聖心私小,52人上書院,8個YWGS ...
收費與免費,有得簡單比較?
閣下不在乎接近三十讀六年,大把人好在乎尼筆錢.半杯水,有人覺得好多,"還有半杯".有人覺得好少,"已經沒了半杯".即同一件事,在不同角度,會有截然相反的結論.

閣下覺得俾了六年學費.入到直資中學,好滿意,當然覺得沒問題.只是,並不是個個都輕易捨得.

medicine 發表於 22-1-3 18:14
收費與免費,有得簡單比較?
閣下不在乎接近三十讀六年,大把人好在乎尼筆錢.半杯水,有人覺得好多,"還有半杯". ...

誰都知道津校和私校的分別,你只愛比較錢,我卻愛比較兩者在學術和升中成積的分別。大家不同方向罷了。