用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH 年度獎項
go

LH 年度獎項

見到回條寫學期尾有年度獎項頒發,提到有5種獎項,小兒有幸得到其中一種,好奇得獎的小朋友多唔多?唔知張獎狀對升小有無幫助呢? 因為運動會每個學生都得到一個金牌,唔知年度獎是否分豬肉獎呢?
就算係都小朋友增加自信,想知其他同學情況如何?

Chubu 發表於 21-8-1 02:11
見到回條寫學期尾有年度獎項頒發,提到有5種獎項,小兒有幸得到其中一種,好奇得獎的小朋友多唔多?唔知張 ...

點解你唔問下校長頒呢個獎係為咩,同埋對升小有咩幫助?
其實奬係對小朋友們的一種鼓勵,你咁著重升小呢啲嘢,看來你好大壓力!

happymeme 發表於 21-8-1 09:40
點解你唔問下校長頒呢個獎係為咩,同埋對升小有咩幫助?
其實奬係對小朋友們的一種鼓勵,你咁著重升小呢啲 ...

無咩壓力,只係想知道係咪豬肉獎,以後profolio 使唔使放落去

Chubu 發表於 21-8-1 12:11
無咩壓力,只係想知道係咪豬肉獎,以後profolio 使唔使放落去

學業獎名校咪會睇下,操行獎都有參考價值,始終係名幼

其實去學校個 app有upload 得獎學生相,你會知道有幾多學生有奬,每班應唔超10個,豬唔豬肉睇你點界定。。。

以我所知每個獎最多比2位,有時有d 得1位,共少於10個小朋友。我覺得可以放profolio, 但唔好預有好大作用,考小始終睇臨場表現

CXW 發表於 21-8-2 14:15
以我所知每個獎最多比2位,有時有d 得1位,共少於10個小朋友。我覺得可以放profolio, 但唔好預有好大作用, ...

明白!唔該曬

Chubu 發表於 21-8-1 02:11
見到回條寫學期尾有年度獎項頒發,提到有5種獎項,小兒有幸得到其中一種,好奇得獎的小朋友多唔多?唔知張 ...

如果是學業獎可放portfolio,其他就nice to have

Profile 睇吓小朋友多唔多其他活動award 啦,有D小朋友疫情間所有野停晒,乜都冇的情況下,其實連學校自設的閲讀計劃etc 都放入profolio 啦