用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 希斯路機場
go

[英國] 希斯路機場 [複製鏈接]

嚟緊去英國,到倫敦時會由International Terminal 3 去 Terminal 5 轉國內航機

1) 請問到達倫敦時需唔需要先過海關?
2) 另外由 Terminal 3 去 5時需唔需要攞埋自己啲寄艙行李?定係航空公司會運過去?
3)轉機時間有四個鐘,趕唔趕得切去做埋Day 2嘅Covid test? 機場 Covid test 要唔要 pre-book?

Thx!
   1    0    0    0

culver 發表於 21-7-31 12:00
嚟緊去英國,到倫敦時會由International Terminal 3 去 Terminal 5 轉國內航機

1) 請問到達倫敦時需唔需 ...
1)到達倫敦時,先過入境。
2)寄艙行李直達最終目的地。
3)我既理解係,Covid test可以到達目的地再做,唔知道有無錯。

culver 發表於 21-7-31 12:00

1) 請問到達倫敦時需唔需 ...

Transit 4hours 剛剛足夠轉terminal

王家爸爸 發表於 21-8-1 09:02
3)我既理解係,Covid test可以到達目的地再做, ...
1. 即係話,如單考慮轉機方便,係其他國家轉機,好過係英國本土(如london )轉機?

cow 發表於 21-8-1 11:15
1. 即係話,如單考慮轉機方便,係其他國家轉機,好過係英國本土(如london )轉機? ...
其實差異唔大,倫敦轉內陸機,坐地鐵都好方便,反正唔需要攞寄倉行李。

香港依家去英國係green ,如果要經其他國家轉係咪都係當green?

王家爸爸 發表於 21-8-2 10:23
其實差異唔大,倫敦轉內陸機,坐地鐵都好方便,反正唔需要攞寄倉行李。
怕immigration人多

回覆樓主:

day 2 test係 day 0至day 2都可以做,唔一定要等到day 2當日先做。我囡4月返去係到埗弟二日(day 1)朝早喺guardian安排嘅Q hotel做。我6月底過英國係BA落機後(day 0) 喺T5等Collision 7am開檔就去做,然後先去Q酒店。而家香港on green list ,可以搵平D home kit。

etoile 發表於 21-8-2 11:37
day 2 test係 day 0至day 2都可以做,唔一定要等到day 2當日先做。我囡4月返去係到埗弟二日(day 1)朝早喺gu ...

參考

王家爸爸 發表於 21-8-1 09:02
3)我既理解係,Covid test可以到達目的地再做, ...
我係ASIA MILE換機票, 目的地MANCHESTER, 會係HK坐CX, 去到LHR轉BA, 行李都係會直去MANCHESTER嗎? 佢轉機時間只有1H40M, 會唔會勁趕? 仲要唔同TERMINAL。

kinder17 發表於 21-8-2 13:56
我係ASIA MILE換機票, 目的地MANCHESTER, 會係HK坐CX, 去到LHR轉BA, 行李都係會直去MANCHESTER嗎? 佢轉機時 ...
你喺香港check-in既時候同地勤確認行李直達MAN就得。轉機時間唔夠兩個鐘,有啲啲趕,尤其係你唔熟LHR唔同terminals之間既路程。

我係ASIA MILE換機票, 目的地MANCHESTER, 會係HK坐CX, 去到LHR轉BA, 行李都係會直去MANCHESTER嗎? 佢轉機時 ...

呢個你可能唔得。因唔同airline . 如果兩程都係CX 或BA, 行李可以直去Manchester.

同一張CX機票, 行李會直去MANCHESTER

回覆 kinder17 的帖子

去 trip.com 睇下有無你行程, 有寫行李是否直掛

Check-in可以要求直去目的地,不過空姐話唔一定做到,因為要BA開咗system 比佢地就可以做到。我上次就可以。
但係我係得1小時多的轉機,最後係趕唔切

foxli 發表於 21-8-2 11:12
香港依家去英國係green ,如果要經其他國家轉係咪都係當green?

響Amber/red落過地轉機已經唔再係green ,除非未足18歲由Amber入境,先可以同green一樣唔洗隔離及唔洗做第八日test
8-)

bbeasy25 發表於 21-8-4 02:06
Check-in可以要求直去目的地,不過空姐話唔一定做到,因為要BA開咗system 比佢地就可以做到。我上次就可以 ...

吓趕唔切轉機?咁係咪行李照上咗原定班機,而乘客就由 BA 安排下一班機?

如果真係咁唔好彩行李要自己攞番由 terminal 3 去 terminal 5 轉機,係咪機場內有 Porter 服務?幾錢左右呢?

culver 發表於 21-8-4 07:54
如果真係咁唔好彩行李要自己攞番由 terminal 3 去 terminal 5 轉機,係咪機場內有 Porter 服務?幾錢左右呢 ...
如果行李多,由terminal 3 去 terminal 5,可能坐佢哋既 free shuttle bus 會更方便。你將行李用車仔推去巴士站,落車時再用車仔推去check-in。不過唔知道仲有無,最好出發前check清楚。

culver 發表於 21-8-4 07:51
吓趕唔切轉機?咁係咪行李照上咗原定班機,而乘客就由 BA 安排下一班機?
...
正常人唔上機,行李一定會offload,因為安全理由....

王家爸爸    發表於 21-8-6 11:14
‹ 上一主題|下一主題