用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除面試班,報咩課外活動會有助小學面試? ...
go

除面試班,報咩課外活動會有助小學面試? [複製鏈接]

英文,奧數,珠心算,stem,畫畫,樂器,邊樣比較有用?

本人兩名兒子已有上開英文班,故事班,鋼琴,面試班,畫畫,但大仔今年叩門面試表現一般,我在想到底邊到有不足,希望可以加強佢不足嘅地方。
   4    0    0    0

Ainsleyuyu 發表於 21-7-29 20:10

本人兩名兒子已有上開英文班,故事班,鋼琴,面試 ...

中文認字班

咁你有無分析個自已小朋友係邊一方面較差?
要對正症下藥至得架
唔係人話上咩有用你又走去上
個個小朋友CASE唔同,唔通人地同你話上XYZ一定叩門面試好就一定好咩
諗下自已小朋友仙,理論上你係最清楚佢

課外活動有拎獎會有優勢⋯⋯

的確因人而異!或者當大家籠統研究一下,首先鋼琴可以當興趣班,但唔計樂器:)
如果小朋友怕在人前表現自己,可能朗誦班會有幫助。
面試班方面,良莠不齊,要小心選擇,有啲真係上咗衰過唔上!
大家集思廣益:)

我覺得溝通能力最重要
學校的老師建議參加drama

我仔學拼音,Cambridge English ,鋼琴
我覺得缺點係說話能力,下次我女考我會學drama

數學in 的比較簡單,自己操下坊間的推理題已經ok
中文亦唔考深,學校教的都夠用
多看書,練習說話能力

harulfung318 發表於 21-7-30 15:50
課外活動有拎獎會有優勢⋯⋯
叩門先有用考直私作用不大

男仔無運動wor,in神校嘅游水四式基本,知道女仔in到spcc靠冷門運動,當然學術超班,樂器drama英文數學朗誦樣樣有cert

回覆樓主:

運動完全幫唔到你入神校,學術同面試應對最重要

小朋友喜歡閱讀嗎,表達能力如何? 內斂,慢熱型就未必搶到老師注意。

Drama 那間較好

叩門面試已經係遊戲最後一關
你問得呢個問題,估計你之前冇咩玩直私
好多人叩門都係之前玩過直私,這些人有大量經驗,自然叩門得比較好

英文班,故事班,鋼琴,面試班,畫畫:
不知道你這些課程是否一星期一課一個小時?如果是的話,也只是加起來五個小時而已
內補 + 親子活動 先係重點,外補 + 課外班 從來都唔係重點
不知道你內補情況如何,但是厲害的人可以家裡練功一個星期三四十小時
如果你缺乏內補,課外班的五個小時實在太少了。。

我(小朋友)都有玩五六個興趣班,一個星期一小時
主要目的係 “攝時間“,”分散注意力“,”補底”,”尋找興趣“ 而已

認真程度高一點的人係:
單對單教授(而唔係一個老師對五六個人),一個星期一天
一對多,一個星期五天
單對單,一個星期五天(即是一個月二十小時)

玩玩下同黎真,係有很大區別。。

不如掉返轉諗, 你係老師, 你想要D咩學生 (有教無類冇可能)
最基本有禮貌, 乖巧, 有交流。

跟住有基本學術表現, 例如中英文顏色呀數字呀星期幾呀, 簡單數學,

再深D考下思考, 處景題等等,

唔通老師要小朋友識飛咩, 有齊以上, 我諗唔係間間收, 都會有D收獲,

學興趣班唔係冇用GE, 見多D人練下膽。

有D 老師話根本唔點睇PROFO, 拎咩獎果D有就好冇都冇咩所謂,

學咁多枝節野反而基本野忽略左。

‹ 上一主題|下一主題