用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講 ...
樓主: elbar
go

IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講咗就.   [複製鏈接]

講[努力], 當然DSE比IB努力得多, 又要應付校內試, 又要MOCK, 又要DSE公開試.

講大卻是太無恥, 為保BEST 6最低36分, 大收IB/GCE生, 減收能力較高的DSE生, 實有負DSE尖子.

youma 發表於 21-8-15 22:16
講[努力], 當然DSE比IB努力得多, 又要應付校內試, 又要MOCK, 又要DSE公開試.

講大卻是太無恥, 為保BEST 6 ...

點解DSE 比IB 努力得多? 香港大部分IB 學生唔駛應付校內試,唔駛考MOCK,唔駛考公開試嗎?

youma 發表於 21-8-15 22:16

講大卻是太無恥, 為保BEST 6 ...

其實港大好有人情味,只係啲高分學生未必揀醫,又或者情願只揀中大(我起碼認識兩個係咁)。理由可能係MMI冇把握、Year 3嘅enrichment year安排、PBL教學法(有人笑呢個係內外全科自修醫學士)、傳聞較高fail rate。。。等等等等

至於IB定DSE學生邊個辛苦,其實真係睇佢自身學習能力。鐘意寫嘢又有條理,可能IB適合。DSE相對呢樣要求會低啲囉。

chickchick 發表於 21-8-14 15:53
我唔理你係曲好直好,亦唔理係咪正路定捷徑喇。
切入返去收生門監之一,即係interview。點解無人講下?

絕對應同!我仔都係DSE考生,有試過考英國醫科,有考UCAT/BMAT(但分冇報比香港兩間醫學院),有研究MMI點玩、有了解咩係4 pillars等相關問題。

由細已參與義工服務,中一更跟神父及學校師兄去Cambodia做義工,去垃圾山派麵包比住係果度嘅小朋友、幫寡婦起棚屋等,再大啲去過醫院做義工、返國內山區義教小朋友、於香港為社區低收入家庭派物資、校內做關社/house社長等等。

校際朗誦節多次出賽獲獎,presentation skills唔差,一口流利Native英文。

好老實,真係由細到大都準備裝備佢成為一個全面發展同時又有愛心嘅人,讀唔讀醫都好,我相信長大後都會係一個bright young man。

b3410    發表於 21-8-16 23:33
chickchick    發表於 21-8-16 17:47

silvia_ng 發表於 21-8-16 17:01
絕對應同!我仔都係DSE考生,有試過考英國醫科,有考UCAT/BMAT(但分冇報比香港兩間醫學院),有研究MMI點 ...
看到你打嘅一言一句,立體嘅CV未必有亮麗嘅成績點綴,但看到各式各樣為夢想刻劃嘅紋絡,這刻很有感,是真誠。
好一個全面發展,有愛嘅年輕人。你仔人生有你同路支持,一定如願以償

chickchick 發表於 21-8-16 17:55
看到你打嘅一言一句,立體嘅CV未必有亮麗嘅成績點綴,但看到各式各樣為夢想刻劃嘅紋絡,這刻很有感,是真誠 ...

其實Non Jupas都唔單純收IB學生,仲有AL,甚至係post graduate學生。佢哋嘅「毅行醫路」都吸引咗好多人去考,佢都好似收得唔少人,仲有獎學金添。

絕對應同!我仔都係DSE考生,有試過考英國醫科,有考UCAT/BMAT(但分冇報比香港兩間醫學院),有研究MMI點 ...

不愧是EK的資深網友,分享了重點和實際經驗。多年來對孩子的全人培育最重要!

你仔间中学係正嘢嚟,君子“自强不息”!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

silvia_ng 發表於 21-8-16 16:53
其實港大好有人情味,只係啲高分學生未必揀醫,又或者情願只揀中大(我起碼認識兩個係咁)。理由可能係MMI ...
上年和今年 SPCC / DGS 好多高分都揀 MBBS.
無錯。你講嗰堆義工服務一直有做,仲義教低收入學生,少數民族。

另外,暑假他們亦會去醫院和復康中心做義工,又去食物銀行幫手。

仲有大大小小辯論比賽,接觸不同學校學生,知己知彼。

校內/ 校外/ 國際試 一浪接一浪。

他們好滿意港大課程內容,滿意 PBL 安排,認為真係學到嘢。

好人有好報,預祝appeal 成功

其實你收到幾多是DSE 是沒有問題,大家覺得身為院長不應出爾反爾。人無信而不立。

chingyu 發表於 21-8-16 22:00
上年和今年 SPCC / DGS 好多高分都揀 MBBS.
無錯。你講嗰堆義工服務一直有做,仲義教低收入學生,少數民族 ...

學到嘢是基本啊!學做醫生學唔到嘢就慘了!主要是看學習過程的support 夠唔夠!
我剩係知道dgs超级狀元和spcc 榜眼去左CU Medic, 請問有冇detail share下呢?

nhi 發表於 21-8-16 22:13
學到嘢是基本啊!學做醫生學唔到嘢就慘了!主要是看學習過程的support 夠唔夠!

兩間都係好大學,兩間各有擁躉,各自問返自己師兄丶師姐丶朋友。

基本上,他們自行比較過,就是覺得冇揀錯。

Sophie0804 發表於 21-8-16 22:11
其實你收到幾多是DSE 是沒有問題,大家覺得身為院長不應出爾反爾。人無信而不立。
...

你呢個觀點好傳統、好educational, 但就不合時代潮流囉。
「走數」越嚟越無成本。

chingyu 發表於 21-8-16 22:19
兩間都係好大學,兩間各有擁躉,各自問返自己師兄丶師姐丶朋友。

基本上,他們自行比較過,就是覺得冇揀 ...
咁一定唔會错拉,港大医学院bor, 無論cu medic 定hku medic,都100%唔會错

nhi 發表於 21-8-16 22:24
咁一定唔會错拉,港大医学院bor, 無論cu medic 定hku medic,都100%唔會错

佢哋嘅冇揀錯,係二揀一咁去比。

因為課程內容,實習編排,pbl 安排都有唔同。

所以,我話各自各有擁躉。想知多啲就細緻了解清楚,唔好淨係聽一般網上以訛傳訛的謠言。

chingyu 發表於 21-8-16 22:29
佢哋嘅冇揀錯,係二揀一咁去比。

因為課程內容,實習編排,pbl 安排都有唔同。
咁你最好比多啲正確的資訊去比化解那些誤傳的假料!!!三年課程壓縮成二年讀得比較辛苦是真的嗎?
因為有超高的failure rate, 搞到很多同學要補考,有暑假等如無暑假也是假的吗?
留班率也偏高是真的嗎?

可以分享下正確資料吗?

有盒模型,有人比說明書你/妳跟住步驟砌好呢?還是自己四圍揾資料探索怎样砌好呢?....你/妳自己鍾意啦....

nhi 發表於 21-8-16 22:13
我剩係知道dgs超级狀元和s ...

上年三個入醫的 DSE 狀元,全部揀了 MBBS。

https://www.google.com.hk/amp/s/mamidaily.com/amp/102616207126061/95280

今年暫時情況如下。各自都有超級狀元。

https://www.google.com.hk/amp/hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/2163895

73662710 發表於 21-8-16 22:39
咁你最好比多啲正確的資訊去比化解那些誤傳的假料!!!三年課程壓縮成二年讀得比較辛苦是真的嗎?
因為有 ...

我已經說明,各自各有擁躉,有興趣入讀的同學,自行問清楚課程內容吧。

GPS 往年亦有 29人, 亦是 讀少一年。

會否珍惜或欣賞enrichment year/PBL/各年內容的編排, 亦是個人選擇。

訪問吓中大 Year 4/5 的同學。

我只分享了我家孩子的說法,可能各有各看法,無問題的。

‹ 上一主題|下一主題