用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講 ...
go

IB狀元人數倍增 梁卓偉回應75%醫科生經聯招入學承諾:講咗就.   [複製鏈接]

對於今年IB狀元人數倍增、今年能否履行75%醫科生經聯招入學,港大醫學院院長梁卓偉回應稱會秉承多年來承諾。

可循非聯招途徑入學的國際文憑大學預科課程(IB)應屆狀元人數倍增至130人,或為文憑試(DSE)考生入讀醫科等「神科」增添變數。港大及中大今年均設265個醫科學額,港大醫學院早年承諾至少75%醫科學額經聯招取錄,院長梁卓偉昨日(27日)稱會秉承多年來承諾。

大學聯招(JUPAS)改選上周六結束,梁卓偉表示,由於目前未完成收生程序,暫未能提供相關報讀人數統計,未知考生意願如何,被問到能否履行承諾預留75%學額予聯招生,梁說:「我只可以話俾你聽,我哋講咗就算數。」參考港大去年聯招放榜公布收生數據,僅57%醫科學額透過聯招取錄

爭奪尖子 「應放眼國家世界」

港人移民潮下,部分學校包括傳統名校均現退學潮,被問到是否擔心今年新生質素下降,梁卓偉稱他從來都認為包括醫科生在內的所有課程新生,都非常優秀。

今年7名應屆文憑試7科5**狀元之中,5人稱擬留港讀醫,3人曾稱首選中大,暫未有狀元公開表示擬入讀港大。被問到如何爭奪尖子,梁卓偉指香港人才薈萃,「唔好淨係睇香港」,應放眼國家及世界,「要在國家佈局下如何成為國之重器,在亞洲甚至全球做到最好」。

25    0    0    0

回覆樓主:

睇唔明噃! "我哋講咗就算數" 即是點解呢??

workingmom 發表於 21-7-30 07:25
睇唔明噃! "我哋講咗就算數" 即是點解呢??

醫學院 聯招75%?

https://www.med.hku.hk/zh-hk/teaching-and-learning/undergraduate-studies/programmes

內外全科醫學士 MBBS
護理學學士 BNurs
中醫全科學士 BChinMed
藥劑學學士 BPharm
生物醫學學士 BBiomedSc
文理學士(環球衞生及發展) BASc(GHD)

Arabellahk    發表於 21-8-26 16:38

其實分兩條隊就得

一條75%位 收 DSE, 一條 25%位收 non-jupas

唔好玩咁多花臣、數字遊戲、語言偽術!
認認真真、誠誠懇懇,信守承諾呀拜托!

小鹿揀學校 發表於 21-7-30 15:58
其實分兩條隊就得

一條75%位 收 DSE, 一條 25%位收 non-jupas

不如簡單啲,Jupas VS Non-Jupas 係 3:1, Jupas 收到150人,Non-Jupas最多可以收50人,咁咪可能可以谷返啲行捷徑嘅行返轉頭~~~

捷徑?
真係咁著數?

看用什麼捷徑考入SPCC,
然後再入 IBDP,
再用捷徑考咁多科 7,
有些學生仲要規定考中文A 和 English Literature A,
繼續用捷徑考埋兩科 7, 聽你們說很容易。

恭喜!!

回覆樓主:

ib考試只需考到43分就能夠入神科 現時香港絕大部分提供ib課程的中學, 都有為數不少的學生考取到43分或者以上, 所以不一定要入頂級名校!
當然,如果能夠幸運地入到聖保羅男女中學的ib班, 就等於大半個人入咗 本地大學醫科。

Arabellahk    發表於 21-8-26 16:43

workingmom 發表於 21-8-1 06:40
ib考試只需考到43分就能夠入神科 現時香港絕大部分提供ib課程的中學, 都有為數不少的學生考取到43分或者以 ...

真的43分便能入神科?

Bio HL and Chem HL 考 7, 高要求的文科 又要考 7,
真的咁容易?

傳統名校小學大的同學仔,成績一直全級頭五,之後入了CIS ,最後入不了醫科。

何解? 真係咁容易?

如果無實力,入了香港醫科都冇運行,不如去其他一百間大學,再返嚟香港做醫生。

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

workingmom 發表於 21-8-1 10:33
本地兩大醫學院, 畢業率 一般超過99% ,入到去就唔會冇運行!

你有無爬過文,呢個帖
醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3769313

港大医科醫科二年生1/3不及格需要重考
你講 99% 本地兩大医學院畢業率,請提供資料數據來源,唔好吹水咁吹

係 google search, 医科有人會中途轉科/退學
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2340655

https://ubeat.com.cuhk.edu.hk/ubeat_past/040563/campus.htm

https://largebite2019.wordpress.com/2020/10/09/%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%91%E8%AE%80%E5%88%B0%E6%8A%91%E9%AC%B1%E7%9A%84%E5%8E%9F%E5%9B%A0/

https://hd.stheadline.com/news/columns/0/20111026/165339/%E5%B0%88%E6%AC%84-Executive%E6%97%A5%E8%A8%98-%E6%B8%AF%E7%89%88-%E4%BD%9C%E6%AD%BB%E4%B8%8D%E9%9B%A23%E5%85%84%E5%BC%9F-%E4%BD%95%E5%AA%BD%E5%AA%BD%E6%92%90%E5%A5%B3%E7%A5%9E%E7%AB%A5%E8%BD%89%E7%B3%BB

24/10/2011 13:17 http://hk.news.yahoo.com/9優何凱琳轉讀心理學-志不在醫-棄4年苦功-211252716.html 【明報專訊】2007年憑會考9優1良成績,以16歲之齡破格入讀中大醫學院的何凱琳,本有望成為本港史上最年輕的醫生,不過中大發言人昨證實,凱琳實習期間發現自己「志不在醫」,未有如期於今年完成醫科課程後完成實習。凱琳上月起已轉讀中大心理學系1年級。中大稱尊重凱琳的決定,將繼續為她提供適切支援。 讀醫成績一直及格 中大醫學院規定學生於3年級開始到威爾斯親王醫院進行內外科實習,凱琳亦不例外。中大消息人士透露,凱琳實習期間接觸臨牀診症,發覺真正志趣不在醫學,反而對心理學興趣愈來愈濃厚,萌生轉系念頭。凱琳入讀醫學院時年紀尚幼,未必認真志向,中大消息人士稱,凱琳攻讀醫學院期間成績一直在及格水平。 中大醫學院院長霍泰輝接受本報查詢時證實,凱琳在完成醫科課程前才決定轉系心理學由一年級讀起。他稱不算可惜,「既然凱琳表明志趣不在醫科,校方便不應勉強她繼續,讓她做認為有意義的事」。 霍泰輝續指,今年5、6月曾與凱琳會面,並與其父母達成共識,才決定讓凱琳轉攻心理學系;而每年均有醫學生決定轉系,何凱琳只是其中一人,並非特別事。霍泰輝稱,中大會繼續為凱琳提供適切支援,希望她在心儀的學術範疇,發揮所長。本報昨嘗試電話聯絡何凱琳,但她昨關上電話,截稿前未有回覆。 明報記者 周婷

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111025/00176_084.html
有望做最年輕醫生嘅中大女神童何凱琳,近日毅然轉系,九月起轉讀中大心理系一年級。放棄幾年苦功,有網友爆料話凱琳過去幾年讀得好吃力,面對醫科艱深嘅課程,成績只屬一般。中大發言人尋日話,凱琳喺修讀內外全科醫學士課程及接觸臨床工作後,發現其志趣唔喺醫科,反而對心理學有濃厚興趣喎。

以十六歲之齡獲中大醫學院破格取錄嘅九優狀元何凱琳,被視為可造之材,佢亦曾立志倣效沙士英雄、現任中大校長沈祖堯,懸壺濟世,點知依家先話對醫科冇興趣,令唔少人跌晒眼鏡,事關投放嘅資源都唔少。據講凱琳經過與家人及中大醫學院院長霍泰輝商量後,正式決定轉系,仲唔介意由一年級生讀起,聽聞佢已投入心理學課堂中,適應得好快

回覆樓主:

爭拗無謂 , 其實 只需要查 找 一下每年 本地 醫學院的畢業人數,便可知曉。

workingmom 發表於 21-8-1 11:33
爭拗無謂 , 其實 只需要查 找 一下每年 本地 醫學院的畢業人數,便可知曉。
...

請教你,你叫人爭拗無謂,又唔 share 資料來源

我又 google 一下,揾到畢業人數
https://doctordaddysoccer.blogspot.com/2021/03/number-of-graduates.html,但我又唔知每一年嘅畢業前6年 year 1嘅入學人數,唔夠數據資料計唔到99%畢業率

唔知道你所講 99%医科生畢業率資訊由來? Fact check  咗未?

workingmom 發表於 21-8-1 10:33
本地兩大醫學院, 畢業率 一般超過99% ,入到去就唔會冇運行!

真不知 99% 從何而來

有包括自動 drop out 同學嗎?

有的話,眼見都不止呢條數!

有聽過 梁卓偉 以下分享嗎?

1)有個學生六年讀咗十三年

2)有個住他的hall 的狀元 對住佢讀到喊

3)你知上年 year 2 肥 三十幾 percentage 嗎?
你知今年 year 1 亦肥了 almost 30% 嗎?

C U 通常 Year 4 先嚇壞人,
你識過有人被勸走嗎?
你知道有人會自動 drop out 嗎?

單靠捷徑,冇實力的,冇可能讀到。

為人為己,為下一代,不要相信世間有捷徑。

有啲新教育評論員,好想揾啲心急去讀神科嘅朋友嘅錢,係咁落咀頭賣人地豬仔。
邊有咁多捷徑呀,香港地喎。

大學入學試易考咩?醫科易入咩?醫科易讀咩?何以見得?

或者條條大路通羅馬。

6年喎...順利嘅話。
公立醫院,唔係咁舒服嘅工作嚟喎。

偷雞唔到,會點呢?
諗清楚,要求簽,都要遇到識解簽嘅先得。
最好就問自身,問下做過咩預備功夫,有幾大決心。
如果問前程,就咪問剛剛出世嘅世外人,人地牙牙學語,執人口水尾,點知世事多變呢?呢?

AI1 發表於 21-8-1 11:37
唔合格是否因為收得lB,a-level 人多

易入難升班,似加拿大大學??

好明顯你完全唔識人讀醫

兩間醫學院都有 DSE 狀元 丶榜眼 肥佬。

AI1 發表於 21-8-1 11:32
佢唔好彩,近2年佢好大機會夠分,拿高分易咗

英基都咁多人高分

好多人高分,但不是揀 Bio HL  and Chem HL 又點入醫 呢?

上年識 GSIS 入到 Imperial 讀 醫, 入不到兩大醫學院。

chingyu 發表於 21-8-1 17:10
真不知 99% 從何而來

有包括自動 drop out 同學嗎?

你講的例子都好吸引,可以分享下嗎?例如讀13年嗰個case同讀到喊嗰個case。

我自己隨意看過下某些textbook和past paper,真係要好強的chem/bio,甚至general science底,再加超好英文(唔係function English咁簡單,即係native/close to native)才會讀得無咁困難,但都唔易。無興趣真係死症來的,讀到崩潰唔係無可能呀。

ABC-DAD 發表於 21-8-1 18:45
有啲新教育評論員,好想揾啲心急去讀神科嘅朋友嘅錢,係咁落咀頭賣人地豬仔。
邊有咁多捷徑呀,香港地喎。
...

其實大家嘈咩呢?

既然兩間醫學院咁無良心, 如果真係"有心行醫", 不如問吓呢位會員, 點樣可以DSE低分入到英國大學醫學院, 同埋澳洲排名No.1既大學啦!  (佢話 DSE 20分入到 澳洲排名 No.1 大學嫁, 我無Fact Check過)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3852644&pid=48925683&fromuid=1389083

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題