用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇人用wise做電滙
go

[英國] 請問有冇人用wise做電滙

上網見到佢sell慳手續費同兌換率好啲。心大心細中用唔用佢交學費,唔知可唔可靠?請問有冇人用過?

chaters01 發表於 21-7-29 12:52
上網見到佢sell慳手續費同兌換率好啲。心大心細中用唔用佢交學費,唔知可唔可靠?請問有冇人用過?:questio ...

學費銀碼唔咁試 ; 住宿生活費一向有用!

sunny.moon 發表於 21-7-29 13:19

其實我都唔係好明佢係咩形式經營?
係咪我都要攞舊錢入去佢公司戶口再做電滙咁樣?

我一直用wise匯錢去海外,可靠方便

回覆 Glossimar 的帖子

我一直都係用 WISE 過數去UK HSBC 俾 Autopay 學費

回覆樓主:

曾經報某學校時,學校要求用wise畀錢做registration 。

回覆 chaters01 的帖子

(匯率+手續費)好過匯豐, 好唔過東亞(如果東亞免手續費)

Sokou 發表於 21-7-29 14:18
回覆 Glossimar 的帖子

我一直都係用 WISE 過數去UK HSBC 俾 Autopay 學費

咁係咪要自己先放舊錢向Wise個戶口先?

Glossimar 發表於 21-7-29 13:51
我一直用wise匯錢去海外,可靠方便

謝謝
咁我要了解下咩程序先

cow 發表於 21-7-29 14:32

(匯率+手續費)好過匯豐, 好唔過東亞(如果東亞免手續費) ...
我用IB,匯率+手續費,加埋都係1美元。

sunny.moon 發表於 21-7-29 13:19
其實wise又唔會唔安全既,不過你最好比較下各種方法既費用(匯率、手續費)。

chaters01 發表於 21-7-29 16:06
咁係咪要自己先放舊錢向Wise個戶口先?

差唔多啦!

少額匯款就Wise正,大額(十零萬)就同銀行匯款差不多,或者銀行重平啲。

cow 發表於 21-7-29 14:32

(匯率+手續費)好過匯豐, 好唔過東亞(如果東亞免手續費) ...

Yes, 我上星期換20萬,東亞(兌率再加手續費滙去hsbc) 都仲好過wise