用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例
go

港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例  

醒目開學勳章 王國長老

[星島日報] 【教育要聞】IB狀元爭入港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例
(星島日報報道)IB及文憑試成績塵埃落定,不少尖子心儀報讀醫科。香港大學醫學院院長梁卓偉昨晤傳媒,稱會秉承本科學額七成半經大學聯招...
https://std.stheadline.com/daily/article/2379671

醒目開學勳章 王國長老

其實我都唔太睇得明,又話講過算數會有7成半經聯招,但報導又話上年聯招收生近5成7,咁即係點呀

又講大話了

回覆樓主:

無講大話,係秉承,但會受不同因素影響,唔關佢事。如考dse人數持續下跌,又不下調收生分數,點收到7成5?

佢嘅意思係咪會留七成半比大學聯招,但達標或申請人數未有咁多,所以最终聯招只收到五成七,有淨番學額都係落返去 non Jupas .

Charlotte_mom 發表於 21-7-28 20:12
其實我都唔太睇得明,又話講過算數會有7成半經聯招,但報導又話上年聯招收生近5成7,咁即係點呀
...
佢無錯wor 佢話港大醫學院咋港大醫學院包4科
1. 醫科
2. 護理
3. 生物醫學
4. 公共衛生
其他果3科收爆jupas拉埋咪過7成5

王家爸爸    發表於 21-8-18 09:42
TAIOU4    發表於 21-8-2 18:06
小時了了    發表於 21-7-29 14:06

醒目開學勳章 王國長老

ILOVEMEDIC 發表於 21-7-29 10:18
1. 醫科
2. 護理

你醒

Charlotte_mom 發表於 21-7-28 20:12

https://www.fhb.gov.hk/cn/press_and_publications/otherinfo/health.html & 《2021 年醫生註冊(修訂)條例草案》www.fhb.gov.hk/cn/press_and_publications/otherinfo/210500_amendments_mro/index.html 立法會參考資料摘要 (fhb.gov.hk)  https://www.fhb.gov.hk/download/press_and_publications/otherinfo/210500_amendments_mro/c_legco_brief.pdf (立法會文件編號 檔案編號: F H C R 1 / F / 3 2 6 1 / 9 2  立法會參考資料摘要 《醫生註冊條例》《2021 年醫生註冊(修訂)條例草案》) P.4 二零一六至二零二零年期間,經大學聯合招生辦法 (聯 招 Jupas 縮寫為 J) 和非聯招 (Non Jupas 縮寫為 NJ)錄取的醫科生人數如下

港大: 166 (J)(69%) & 74 (NJ)(31%)

中大: 141 (J)(61%) & 90 (NJ)(39%)

Total:  307 (65%) (J) & 164 (35%)(NJ)

港大: 169 (J)(72%) & 66 (NJ)(28%)

中大: 131 (J)(56%) & 105 (NJ)(46%)

Total:  300 (64%) (J) & 171 (36%)(NJ)

港大: 112 (J)(46%) & 131 (NJ)(54%)

中大: 155 (J)(67%) &   76 (NJ)(33%)

Total:  267 (56%) (J) & 207 (44%)(NJ)

港大: 138 (J)(50%)    & 137 (NJ)(50%)

中大: 237 (J)(81.4%) &   54 (NJ)(18.6%)

Total:  375 (66%) (J) & 191 (34%)(NJ)

港大: 149 (J)(50%) & 145 (NJ)(50%)

中大: 184 (J)(68%) &   85 (NJ)(32%)

Total:  333 (59%) (J) & 230 (41%)(NJ)

註: 我們沒有現存資料可顯示上述經非聯招錄取的醫科生是來自非本地高校的學生, 還是沒有報考香港中學文憑考試的本地學生。

醒目開學勳章 王國長老

明白的,要研究nj 生源有點複雜

Charlotte_mom 發表於 21-7-28 20:11
[星島日報] 【教育要聞】IB狀元爭入港大醫科 梁卓偉:秉持聯招比例
(星島日報報道)IB及文憑試成績塵埃落定 ...
呢篇報導講到明係醫科即港大MBBS,唔會係其它醫療科, 所以,我都唔明梁院長UP乜。

Charlotte_mom 發表於 21-7-28 20:11
(星島日報報道)IB及文憑試成績塵埃落定 ...

2003年出生%低, 你又唔肯降低收生分數, CO 維持36分(舊),  DSE又唔肯放水益下學生,咁75%條數點計?得既, 總收生人數大減囉.

回覆樓主:

一定要積極引入非本地医生

October. 發表於 21-7-29 22:32
2003年出生%低, 你又唔肯降低收生分數, CO 維持36分(舊),  DSE又唔肯放水益下學生,咁75%條數點計?得既, 總 ...

佢講完等如無講。要講得通,即係個意思可能係:
1)我地訂咗最少派出75%俾JUPAS,我真係邀請好多好多JUPAS去interview,俾晒CO,超過學額75%出去。
2)若果265個位中有超過199人(75%) JUPAS乎合我地話嘅36分+面試ok+佢係放我落A1,我一定收足199人或以上。
3)我唔好話我唔算數,因為係你地JUPAS俾唔夠人咋,你唔放我落A1就派唔到俾你,你考唔到個分就派唔到俾你。擇優而錄呀嘛。

佢咁講其實幾無謂,講真,2邊學院都無乜可能收夠75%。今年少咗人考dse,來年更加少人考,收生條數仲更加難睇

ILOVEMEDIC 發表於 21-7-29 10:18
1. 醫科
2. 護理

計埋中醫及藥劑共6科

https://www.med.hku.hk/zh-hk/teaching-and-learning/undergraduate-studies/programmes

內外全科醫學士 MBBS
護理學學士 BNurs
中醫全科學士 BChinMed
藥劑學學士 BPharm
生物醫學學士 BBiomedSc
文理學士(環球衞生及發展) BASc(GHD)

Augesttime 發表於 21-7-30 11:39
佢講完等如無講。要講得通,即係個意思可能係:
1)我地訂咗最少派出75%俾JUPAS,我真係邀請好多好多JUPAS ...
佢死撑~ 希望佢唔好誤導人, 幾年前有個CASE就係人地計過人數, 結果Best 6 36分入唔到.

其實分兩條隊就得

一條75%位 收 DSE, 一條 25%位收 non-jupas

唔好玩咁多花臣、數字遊戲、語言偽術!
認認真真、誠誠懇懇,信守承諾呀拜托!

Mikeyuen 發表於 21-7-30 10:42
一定要積極引入非本地医生
同收生比例有咩關係?

小鹿揀學校 發表於 21-7-30 15:55
其實分兩條隊就得

一條75%位 收 DSE, 一條 25%位收 non-jupas
咁攪法,MBBS收生分數下限如果得番33分梁生好難向校長交待喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-7-30 18:26
咁攪法,MBBS收生分數下限如果得番33分梁生好難向校長交待喎!

呢d時候,要搬「不同因素」出嚟頂一頂
所以佢有秉承承諾㗎!不過有不同因素影響之嘛

hkpapa852 發表於 21-7-30 18:26
肯定唔會啦!
單單35分都成200人, 收得晒35分已經皇恩浩蕩喇!