用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩好
go

王錦輝有咩好   [複製鏈接]

除左一條龍多活動語境好之外
其實王錦輝有咩吸引?
有7000人報名

29    0    0    1

回覆 yancb 的帖子

以上優點已經好好.

你都識話一條龍,多活動,語境好,咁樣仲唔夠吸引嗎?

回覆樓主:

王錦輝 高中行 DSE 及 AL 雙軌
首三屆 AL 成績亮麗

年份 A* | A*-A
2020 72% | 90% (50% 3A*+)
2019 41% | 66% (50% 3A+)
2018 45% | 72% (62% Straight A*/A)

International Curriculum
https://www.hkbuas.edu.hk/en/international-curriculum

https://www.hkbuas.edu.hk/sites/hkbuas/files/web/admissions/international_curriculum/International_Curriculum_Booklet.jpg

https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/examination-results-hkdse-and-gce-al-2020

https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/examination-results-hkdse-and-gce-al-2019

https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/results-public-examinations-2017-2018

yancb 發表於 21-7-28 16:47
除左一條龍多活動語境好之外
其實王錦輝有咩吸引?
有7000人報名
請問你點知有7000人報名?

佢中學應該band 2 , local 升學一般。
外國升學,讀IB, 應該會幾好。

Ericci 發表於 21-7-28 17:01
回覆 yancb 的帖子

以上優點已經好好.

笑咗,但我同意!

kekeneko 發表於 21-7-29 18:12
咁既成績都只係band 2 ?

王錦輝開辦既係GCE IAL,唔係IBDP
兩種唔同既學制
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係咪預備海外升學的, 這是好選擇. 否則, 到考DSE時會後悔?

hkpapa852 發表於 21-7-30 07:54
王錦輝開辦既係GCE IAL,唔係IBDP
兩種唔同既學制
其實可否用GCE成績經non-Jupus報返本地大學? 定淨係IB先得?

kisani 發表於 21-7-30 12:05
其實可否用GCE成績經non-Jupus報返本地大學? 定淨係IB先得?

GCE係可以經non-jupas報本地大學的,所以有中學行雙軌制~~~

kisani 發表於 21-7-30 12:05
用GCE AL/IAL 經Non-JUPAS報本地大學一早就得, 係2X年前已係有錢人玩意 (高中送子女去英國讀書, 考GCE AL返嚟香港入U), 只係近年多咗學校轉用IB

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

c27cheun 發表於 21-7-29 13:18
請問你點知有7000人報名?

據報道

《王錦輝拍片》#14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3844040&pid=48802981

https://www.hk01.com/親子/519653/小一面試-王錦輝近7千人報名今年改以拍片形式-校長分享拍片貼士

每年都接近七千人申請香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學一年級入學,而副校長莊曉莉透露已收取6900左右申請表格,由於受新型冠狀病毒的影響,由原先的到校面試,已經改為遞交講故事/故事演講(需廣東話或普通話加英語,或只用英語)、才藝表演,合共3分鐘的影片。

新界沙田至北區比較少直私學校,如果家長唔想出九龍讀,王多人報都正常

唔係band1成績咩? 我見到 幾個網都話band1成績喎 !係咪又將 "林大輝" 同 "王錦輝"  搞錯咗

chingcat 發表於 21-7-30 16:04
唔係band1成績咩? 我見到 幾個網都話band1成績喎 !係咪又將 "林大輝" 同 "王錦輝"  搞錯咗 ...
應該係DSE就band 2成績, GCE就band 1成績? 另聽聞有部份學生升中時會外闖唔直升中學部.

chingcat 發表於 21-7-30 16:04
唔係band1成績咩? 我見到 幾個網都話band1成績喎 !係咪又將 "林大輝" 同 "王錦輝"  搞錯咗 ...

王錦輝未計今年,得2年3322率有7字頭,1-2年有6字,其餘大多數時間得5x%或以下

GCE IAL 暫時都只係得~10%學生去考

自己諗諗咁係屬咩水平

hkpapa852 發表於 21-7-30 18:33
王錦輝未計今年,得2年3322率有7字頭,1-2年有6字,其餘大多數時間得5x%或以下

GCE IAL 暫時都只係得~10 ...

兩條product line,能夠有一條跑出,已經可以交到業績了~~~

hkpapa852 發表於 21-7-30 18:33

GCE IAL 暫時都只係得~10 ...
DSE不止吧,數據如何得來?
‹ 上一主題|下一主題