用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩好
樓主: yancb
go

王錦輝有咩好   [複製鏈接]

morningsun 發表於 21-8-1 08:50
平常心吧,也不見得是攻擊,數據也是衡量學校的一方面,如學校數據不好,的確要加把勁。數據人D數據也可參 ...

有一些方面係科學化衡量、有一些方面係無法quantify (例如學校風格),呢d就睇家長preference

咁俾多d資料大家考慮一定唔會係壞事

morningsun 發表於 21-7-31 22:14
王錦輝雖然冇具體公佈,但係感覺上冇你講嘅咁低囉。而且作爲一條龍,升中冇篩選,DSE事實上好難同中一大部 ...

感覺同現實有時係有幾大差距

NT7: 王錦輝

呢間學校我一向覺得好有趣, 有很"理想"既教學理念, 但是否可以實行呢?
如果純以成績去睇, 仍然有極大改進空間, 至於好多粉絲話佢係已達到B1水平喎, 又睇睇:

畢業年度2012 - 20132013 - 20142014 - 20152015 - 20162016 - 20172017 - 20182018 - 20192019 - 2020
3322率<=59.6%~75%<=73% (33222)

2013-2015年既校務報告, 對DSE成績都只係話"進步中"之類既說話, 無乜實質數字

2015-2016年校務報告P.26有呢一句:
- This year, a total of 107 Grade 12 students participated in the DSE exam. Their overall performance was the best since 2012, with higher percentages of students attaining levels 2, 3, 4, 5, 5* and 5**, meeting the general university admission requirement (3322), and getting 22 points or above for the best five subjects with core subjects at 3322 or better, etc.

即係話, 2015-2016年既DSE成績, 係當時歷屆最好, 即係前幾年 3322率可能連 5字都未有

同年個一份Newsletter仲有以下一句:- The percentage of A-School students attaining the general admission requirement for JUPAS programmes is 23% higher than all-Hong Kong rate.

當年全港3322率係36.6%, 到底23% higher 係指: 36.6% + 23% 定係 36.6% x 123% 呢? (我上面用 36.6% + 23% 去計)

而且其實 general admission requirement for JUPAS programmes 有可能係指 22222.......

2019-2020年校務報告P.15有呢兩句:
- On the whole, the overall results remain higher than the HK averages, but dropped back to the level in 2017. The main reason is the mock assessment and the mentoring classes were severely interrupted by the sudden class suspension due to the epidemic.
- The proportion of students meeting the general admission requirement for JUPAS programmes (3322+2) remains higher than the Hong Kong average, but dropped compared with last year.

校務報告都話, 成績去返2017年既水平, 即係 3322率可能只係5X% - 6X%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

估唔到呢個帖吸引到咁多非WKF既粉絲過嚟湊熱鬧

有D會員呢頭話A君用學校數據唱衰學校, 但又係另一邊又推介某D係Youtube上用數據讚自己學校既所謂專家

到底係家長認為數據分析唔重要, 定係只想聽啱水心既數據分析呢?

事實上選校有多方面考慮, 所有數據都只係一個冰冷既參考. 但如果無視從數據中見到既嘢而盲目吹捧, 又係咪好事呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

用家分享學校教學資訊,又有JM 分享數據,我覺得兩者無衝突,百花齊放,令上嚟EK 做功課嘅家長多方面了解學校,係好事。

Sing13 發表於 21-7-31 16:08
WKF 3322率仲需要提高,一些直屬小學是英小既名津中3322率亦高唔到WKF幾多.
後者問題更大,WKF除左可背水一 ...
入劍橋唔駛理中文同通識?
https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/hongkong

Entry requirementsTypical Offer Level

The typical offer level for candidates taking the HKDSE will depend on the Cambridge course for which you are applying. Applicants will normally be expected to obtain:

Core Subjects

Grades of 5 in all core subjects, and grades of 5* in one or two relevant core subjects

mcl203    發表於 21-8-1 15:06

hkpapa852 發表於 21-8-1 14:35

2015-16,應該係指33222,因為佢係指4C+1X

和,應該係 36.6% x (1+23%),但係唔知佢指general admission requirements fir JUPAS  係咪指33222,似乎包埋HD~~~

hkpapa852 發表於 21-8-1 15:03
入劍橋唔駛理中文同通識?
https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/hongkong

DSE要,但AL就唔使了.

hkpapa852 發表於 21-8-1 14:35

為何要釘住咁耐既年份呢,2017-2018年個屆先是首批十二年「一條龍」既學生.
2019-2020 受社會事件及疫情影響,考試前停課左好耐.好多直資學校成績受影響,2021年又上返了.

正如睇港同成績,睇2015之前既都冇咩意義.

睇數據是要睇全面數據先可以判斷,例如2018-2019依份
3322率大概有3/4.

同意睇2018打後的先係重點,所以我認爲冇數據先生講嘅咁差囉。

20年前嘅教育觀用喺今日真係無咩意義,不過總有一班人圍爐覺得用最科學化嘅方法選擇就好明智

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

其實我覺得,用家分享感受之餘,又有人分享數據,先係好事~始終每個家長重視嘅嘢唔同丶要考慮嘅嘢丶目標又會唔同丶對仔女要求又會唔同,掌握唔同嘅資訊,先可以分析到丶選擇到自己想要嘅學校,無話邊樣啱丶邊樣錯~作為成年人,總唔會因為別人一句話而盡信,自己都會多角度去思考丶分析,無須只聽一把聲音~

除非啲數係假,否則數據係客觀嘅,好難話人哋用嚟狙擊你,反而我覺得有時用家意見先係主觀感受。如果家長同學校無發生過衝突,基本上大部分都傾向覺得小朋友辛苦考返來間、或者自己幫佢揀間學校係好好嘅,唔想見到學校比人批評。
咁當然,用家意見點都比非用家參考價值高,只係我唔會以此為唯一參考,而數據係好好嘅補遺。正如我遇過好幾個寶校初小家長都力讚學校,離不開老師關愛外界誤解之類,但會唔會因為咁而中寶都唔叩門,心甘命抵入去讀呢?我就肯定唔會。

cxyu841216    發表於 21-8-2 14:51

TAIOU4 發表於 21-8-2 00:14
透明度唔夠唯有睇結果
唔show晒結果畀人睇就唯有自己估估下
畀得你睇一定執靚曬盤數㗎啦
有教無類又何必咁強調學生是否子弟兵呢!

Orhome 發表於 21-8-2 01:31
除非啲數係假,否則數據係客觀嘅,好難話人哋用嚟狙擊你,反而我覺得有時用家意見先係主觀感受。如果家長同 ...
同意數據係重要

hkpapa852 發表於 21-8-2 08:43
有教無類又何必咁強調學生是否子弟兵呢!

仲子弟兵?
你睇完段片就知乜嘢叫做有教無類定求鬼其教囉

TAIOU4 發表於 21-8-2 09:15
仲子弟兵?
段片九年前,而家會唔會有啲新啲嘅參考下?

chingcat 發表於 21-8-2 09:26
段片九年前,而家會唔會有啲新啲嘅參考下?

當年班飛黃騰達仲喺度都咁嘅樣
依家仲夠膽玩先算啦

我粗略睇過一下段片,我覺得以小學生既表現來講雙方都唔錯.
作為家長,我從來都唔介意學校課外活動戰績如何,只要自己小朋友有得玩就得.
就算奧數比賽拿狀元獎,除左拿特等獎,一等獎既會留意一下狀元邊個,狀元獎都冇咩特別.

TAIOU4 發表於 21-8-2 09:15
仲子弟兵?
子弟兵一向係"學校","家長"同"粉絲"強調
話時話, 你個Video咁耐...... 好似部份家長咁講, 咁耐之前既嘢, 仲有冇參考價值呢?

‹ 上一主題|下一主題