用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩好
樓主: yancb
go

王錦輝有咩好   [複製鏈接]

schrodinger 發表於 21-8-7 11:12
你又做咩屈到人地中文3 率係3、40%? 過去明明直升果兩屆係70幾%, 舊年疫症停晒課(或加上社會事件個個一心 ...

#98 3322率3x-4×% 全體/日校考生?

schrodinger 發表於 21-8-7 13:35
明白了, 原來佢講全港成績。

咁hkpapa應又對錯位了, 講全港學校, 33222率關鍵除左中文, 更影響大反而係英 ...
感覺WKF家長好似好驚睇DSE數據, 自己對號入座
係唔係因為自己都覺得WKF條數唔靚?

你對hkpapa好似好personal,總之就搵野話佢錯,錯,錯

人地分享數據,啱睇就講句多謝
唔啱就算啦,唔使咁上心

totorogo2009 發表於 21-8-7 14:06

你又知人地係用家?
據我所知,真正用家係懶得係呢到同一班攻擊人士理論。
其實又因乜事咁大仇口,要死咬住學校唔放,講乜都要唱衰學校?

totorogo2009 發表於 21-8-7 14:06

同感,學校大部份學生也是考DSE,當然看DSE成績!但又有些人說DSE成績不重要,學校讓學生全人發展,好像很不想提DSE的成績,如果想子女沒有大的學習壓力又有經濟能力,就可以直接讀國際學校,如果將來只會本地升大學,就必須看DSE成績吧!

WKF係咪有4成學生入到3大呢?

又睇睇上年點講:
https://www.hkbuas.edu.hk/tc/ss/examination-results-hkdse-and-gce-al-2020

No. of Offers Received in Hong Kong
University of Hong Kong20
Chinese University of Hong Kong15
Hong Kong University of Science and Technology16
City University of Hong Kong8
Hong Kong Baptist University2
Hong Kong Polytechnic University11
Open University of Hong Kong2
The Education University of Hong Kong1
Lingnan University2
SSSSDP7
Total84

84 個本地大學offer, 3大offer 有51個, 佔 60% 喎!

留意學校自己公佈既其它資料:

WKF上年有86個DSE考生, 有62%學生取得JUPAS offer, 即係實際取得JUPAS offer 人數係只有 53個

JUPAS offer中43% (定係個8X%入面既43%呢?) 來自3大, 即係22/23個3大offer. (咁如以上表中, 扣除3大共有33個JUPAS offer, 咁計落JUPAS offer中既3大, 又似乎應只得20個先合理喎?!)

咁點解有51個(多咗28個)既? 好簡單, 即係將讀 GCE-IAL 個班考到3大既offer, 計埋入去囉!

以WKF個班學生GCE-IAL既成績 (~14人), 人均考到2-3個3大offer其實一D都唔出奇.

只要唔怕辛苦唔介意俾多少少報名費, 考到5-6個offer 都有可能

咁現實中, 最後呢堆3大offer, 到底係屬於幾多個學生既呢?

英國大學經UCAS可報考5間大學, 亦可同時收到5間offer, 香港非聯招學生可報無限大學, 亦可有無限offer, 其它美國和海外地區, 一樣可以無限報有無限offer.
但香港DSE考生, 用DSE成績經JUPAS報本地大學, 只可一人一offer (報海外大學, 除UCAS得5個外, 其餘都係無限)

點解有D學校一直只講offer數, 唔講實際升讀某大學人數呢?

家長自己諗諗....... 邊條數會好睇D, 吸引人多D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我一直強調, 直資學校應該提供合適資源俾學生去應付本地學制, 做好本地升學安排.
有會員認為入得直資龍校大部份家長都係日後打算安排子女去海外升學, 所以本學制成績唔係咁重要.

咁要問問有小朋友就讀係該校既家長, 同每年嚟報考個幾千人, 係咪真係有咁既諗法.

我都知好多"新派直資龍校"既家長對我係恨之入骨, 因為我經常用學校公佈既官方數字, 反映番一D佢地唔願意見到既事實出嚟, 因為呢D事實, 係會徹底打破部份人認為學校係dream school呢個美夢

每間學校都有自己強弱處, 不接受別人提點/批評學校既弱項, 只接受別人讚美/歌頌學校強項, 到係是好是壞呢?

cxyu841216    發表於 21-8-9 10:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

schrodinger 發表於 21-8-7 14:29
我曾經誤信hkpapa評論真道、播道、WKF等........佢好強調DSE, 任何學校點都淨睇DSE, 並只用DSE評論學校好 ...

比小朋友入得呢D一條龍小學嘅家長有2種, 一種係6年後唔想煩中學, 中學部好好醜醜係英中, 舒舒服服咁讀12年, 什麼呈分試唔關我事!

另一種係考咗1x 間直私, 只有2線新派直資offer, 又唔想博大抽獎, 又有中學直上。

所以DSE成績係點, 可能根本唔care

緊張升咩中學嘅家長, 多數就唔會揀新派直資小學。

hkpapa852 發表於 21-8-7 15:21
我一直強調, 直資學校應該提供合適資源俾學生去應付本地學制, 做好本地升學安排.
有會員認為入得直資龍校大 ...

依家EK已經變咗一言堂,只能有好評,不可有負評。如果唔係點解多咗‘0負評'學校出嚟。

用家批評學校就俾人話做乜唔拿拿臨轉校,其實轉校唔係話轉就轉,就係因為之前揀錯咗,唔想再錯多次,唯有仔細去搵學校。

用家唔想俾人起底,唯有用“朋友分享",之後又俾人批評唔係用家唔知校內嘅嘢。

尤其係一條龍直資,小學好唔等於中學好。唔該用家讀完六年龍小,再讀埋龍中(至少三年)先分享學校有幾好都未遲

回覆樓主:

無玩edu kingdom5年,近排睇返,發覺有d人好得意,明明有d直資主力DSE, 一邊話DSE 唔重要,但又介意人哋用DSE 成績評估。記得6年前,d家長話DSE 考得差,就賴唔係親生仔,而家親生仔出場又賴東賴西,唔夠講仲要玩針對。真係多極品家長。 估唔到而家papa會被某幾個極品追擊。

cxyu841216    發表於 21-8-9 10:36

hkpapa852 發表於 21-8-7 15:18
WKF係咪有4成學生入到3大呢?

又睇睇上年點講:

對,所以某些中學只會係提IB/GCE學生有乜大學offer,唔會報有幾多個乜乜大學offers,就係因為一個學生可以取同一間大學幾個offer,亦可以環跨歐美亞,所以係無乜意思,亦會跨大咗條數。容許重叠式報數,可以有110%入三大亦非奇事~~~

如果WKF DSE唔掂既,咁個三成入三大既從何而來.WKF當然唔是band1A學校,但band1C學校三大率高過WKF亦都冇幾間.

如果用3322率來評價DSE成績既,咁港島有兩間小學一樣是英小既傳統名校,各科成績都公布,唯獨缺3322.睇中文四級以上百分比都估到大概了.

3322 男校大部分都唔好.7x%是常態.

與其睇伊間學校唔得,個間學校唔得,不如自己搞掂自己.在各間前列都可以入三大.

WKF十幾年來從冇到有,無疑成績不斷進步,點解唔可以繼續進步.

唔喜歡直資,亦可爭名次入band1中學,好彩入到band1B,同樣三成入三大,各有所好唔使爭.

gracelam 發表於 21-8-7 17:20

實際上

一部分家長認為求學唔是求分數,有自己既教育理念.

一部分家長睇到學校既優點,預期學校成績會進步.

六七千人考,考入都不太容易吧.考入既學生都唔會太差吧.

如果唔識睇圖,真係唔知有乜辦法了~

灣仔兩間女校,都有圖公開各科達3成績。用嚟比較都要睇吓人哋公佈咗乜㗎~

一陣又話小學收得唔會差,一陣又話直升中學好與平平嘅學生都要全收,所以DSE咁咁咁,個龍門真係任擺喎~

其實有數據也可以,純粹參考,尊重學校。  用家分享如訪談有助了解,互相尊重持平。 不過,問題是敎育局並無要求各學校如何公開考試數據,甚至學校有些數據是保密,如:增值指標某程度是不可以對外公開。  (的確都想問問敎育局,坊間有人收集各校公開考試成績數據,作比較,評論、甚至批評、是否恰當。 )

mcl203 發表於 21-8-7 23:30
如果唔識睇圖,真係唔知有乜辦法了~

灣仔兩間女校,都有圖公開各科達3成績。用嚟比較都要睇吓人哋公佈咗 ...

這張圖嗎,中文四級以上百分比50%
三級點可以睇到呢?

回覆樓主:

其實在讀家長覺得適合,小朋友讀得ok就好了。有些人覺得成績重要,必睇成績,有些人重視教學方式,活動,語境 等等,各人觀點不同吧。覺得不適合的話就不要報好了。

另外聽聞王錦輝對資優小朋友很多支援,會重點培育
‹ 上一主題|下一主題