用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩好
樓主: yancb
go

王錦輝有咩好   [複製鏈接]

我都睇左段片,以小學生而言,我真心認為兩間學校既學生表現得很好.
一來唔明你拿段九年前既片做咩,二來唔明為何要口出惡言.
我覺得你行為,邏輯都有問題,所以之前都盡量費事回應.

schrodinger 發表於 21-8-10 02:06
其他人唔知,我重申我同WKF、播道及真道無任何關係,亦唔識呢度任何人。

我針對你係公開網絡引用片段去恥 ...

請你唔好一開始就對號入座先
我從來冇句子去話啲學生
係你自己諗多咗
我睇比賽唔係淨係睇學生表現
仲會睇下學校老師到底付出幾多努力
那場比賽問題唔喺學生度
係學校老師根本冇為佢哋做足準備
小學辯論比賽個個都係新手
老師一定要為學生做好出戰準備
兩者的努力缺一不可
如果老師缺乏參賽經驗就會引致學生不知對手底蘊
無可否認聖方都係強隊
但並唔係最勁嗰幾間

概然大家都係要2次Interview及付費嘅學校
理論上學生初小時能力應該相差不大
以此可見兩種不同教育方法出來的結果
如果你帶有色眼鏡去睇比賽我都冇辦法

段片唔係我今時今日特登搵出嚟嘅
係我6年前選小學嘅時候搵到嘅
但估唔到佢咁多年都冇一段新片出街
真係冇計

TAIOU4 發表於 21-8-10 00:51
我終於見識到乜嘢叫做網絡惡霸啦
召喚水軍對人攻擊
起人底滅人聲並嫁禍他人

終於出啲力去睇咗少少段片,睇咗一陣間,似乎真係流少少。唔使去到辯論隊咁高層次,有做吓project都知論點要有實例/數據去支持,唔係點攞分呀,又無說服力。出去比賽講咗都未能引經據典,似乎問題出自學校/老師嘅技巧指導。又不過,呢啲可能係新派教學,有別於傳統模式,讀書不是求分數,比賽不應論輸贏,瓜~~~

不過,現實已經見到大把網友都係採用呢種辯論技巧,中性啲叫討論方式。提供實據係用上好好好,總之係好,簡而精。呢樣唔計,果啲唔関事,估都估到啦,去全面解釋其論點~~~

我是王錦輝用家,分享一些看法供有興趣的家長參考:
小一選校時,我幾乎爬完了所有關於王錦輝的帖子,有一個用家認為其是「平民價的國際學校」深深打動了我。因為我想小朋友學好英文,中文我自己可以輔導;另外希望學業上壓力不要太大,考上香港六大即可;離家近;基於這樣的考慮,小朋友有幸考上便入讀。
入讀後,學業功課量不算多,若期末考試成績不好,下學期學校會有補習課程幫小朋友;按小朋友的能力分不同的班學習中、英、數,但每次考試的試卷是一樣的。學校購買了大量的網絡資源,如中文快樂閱讀花園、數學Plantii等,有能力的學生可以透過網絡資源進一步提升自己。學習不僅是學校的事情,家長的態度、配合也不可缺少。
非常欣賞學校的正向教育,每學期都安排不少家長講座,幫助家長應對小朋友的成長過程中可能出現的問題以及如何更好地與小朋友相處。每學年選擇一些正向的價值觀作為主題,教導小朋友成長,幫助他們建立正確的價值觀。
關於老師的流失率問題,我認為問題不大,因為學校課程框架內容經過這麼多年已經成熟,老師掌握問題不大,一些老師走了,一些老師加入了,新老師也不會一定比原來的差。大部分老師都係有責任心的,平時多對小朋友正向鼓勵。
選擇學校最重要是作為家長,你對小朋友的期望是什麼,小朋友適合什麼樣的學校去選擇。
我家小朋友很喜歡學校,將會直升中學。

回覆 梔子 的帖子

咁講,如果6年後你個小朋友入唔到IAL班,考Dse成績又唔理想,你會唔會覺得揀錯WKF?
定係覺得WKF教得我小朋友好好,就算唔升大學都冇問題?

回覆 schrodinger 的帖子

“我自問甚反對人身攻擊”

我睇完覺得你攻擊別人多過別人攻擊你

hkpapa話間學校唔好,都話有數據支持
你講既全部都係猜測/主觀論點

梔子 發表於 21-8-10 08:37
我是王錦輝用家,分享一些看法供有興趣的家長參考:
小一選校時,我幾乎爬完了所有關於王錦輝的帖子,有一 ...

我身邊也識得有人覺得王錦輝是「平民價的國際學校」,請不要介意,我聽完真的想得她想得太美好和天真呢!國際學校是全部人考IB或AL等國際試,但王錦輝大部份學生也是考DSE, 怎樣似國際學校?所以我覺得如果有家長真的相信,結果小朋友以為真的「讀緊國際學校」沒壓力下讀了十多年後,結果要考DSE又成績不太好(因為其他考DSE的學校谷成績的)真的超慘,家長也會後悔當年的選擇!

Moonlight819 發表於 21-8-10 10:37
我身邊也識得有人覺得王錦輝是「平民價的國際學校」,請不要介意,我聽完真的想得她想得太美好和天真呢! ...

原來IB/GCE係為學生未能適應DSE模式嘅學生提供另一條出路。可惜,現在潮興利用作為包裝和美化學校嘅6/12年教育成果~~~

mcl203 發表於 21-8-10 10:49

原來IB/GCE係為學生未能適應DSE模式嘅學生提供另一條出路。 ...

正是,有些學校靠包裝和美化自己,令一些沒能力入到真正國際學校但又心儀的家長產生希望,但很大機會入讀後看到現實感後悔!

Moonlight819 發表於 21-8-10 10:56
正是,有些學校靠包裝和美化自己,令一些沒能力入到真正國際學校但又心儀的家長產生希望,但很大機會入讀 ...

最有趣係多咗一班自發義工,好積極咁為學校不停加包裝紙,搞到遠超原來體績,望落大咗好多又似乎靚咗~~~

Moonlight819 發表於 21-8-10 10:37
我身邊也識得有人覺得王錦輝是「平民價的國際學校」,請不要介意,我聽完真的想得她想得太美好和天真呢! ...

其實WKF的理念正是沒有壓力的愉快學習
事實証明佢真係貫徹始終
大部份比較有資本的用家理論上中二時也會出國讀Boarding School
(可從入學人數與最後考生人數可以看出)
但總會有家長會對這種愉快樂習法會有學術上的期望
好老實這種學習法好難在香港的DSE中得到平均的成績
但總會有些天資較高或勤力外補的學生會得到較好的成績

簡單啲講: 學校給你愉快學習的環境
最後前途還是要靠自己

對於一些鬥爭心大 / 依賴性強 / 資本不足的家庭
並不適合讀WKF
正如讀國際的原意最後多數是出國留學

TAIOU4 發表於 21-8-10 11:07
其實WKF的理念正是沒有壓力的愉快學習
事實証明佢真係貫徹始終
大部份比較有資本的用家理論上中二時也會出 ...

我又分享下我位年輕人當年入讀嘅津貼英小,坊間評為頗輕鬆學習嘅小學,初小不設正式考試,全英教學,小學全階段不設名次,鼓勵閲讀和少功課,唔會超前教學,初小已陸續引進project和presentation,唔操TSA和Pre-S1,紀律和學習態度都仍係重視嘅,不過係以自律為主。咁係咪唔work呢,咁又唔完全係喎,佢哋自己有坊評B1A中學,中學放洋率係高嘅,初中又係無正式考試,自由度亦高,不過,傳統風格仍係家長會緊張成績,外補亦非少見,高中普遍學生會自動埋位,DSE成績係幾好嘅。有網友刻意引用甚麼唔公開3322,咁人哋一向作風如是~~~

小學輕鬆係咪學術唔太夠競爭力呢?自己都曾經懷疑過,但無所謂,學校教乜小朋友收乜都可以了。直至升中,原來水平係可以嘅,當年分班試比不少所謂勁高水平學生還好,令自己都另有體會,平實與花巧嘅分別~~~

到今天,可以對中/小學咁嘅模式,終於可以引證原來真係work嘅,當年嘅朋友仔,雖然未能覆蓋全校,今天嘅DSE成績還是理想嘅。所以輕鬆與否,還要看學校本身嘅真功夫吧,同津校或直資毫無關係~~~

當然,個人睇法,目標輕鬆模式嘅中/小學,家長還是要看適合性,自持能力高嘅小朋友比較適合,否則真係會存在放走咗未必叫到返嚟嘅現象~~~

totorogo2009 發表於 21-8-10 10:28
回覆 梔子 的帖子

咁講,如果6年後你個小朋友入唔到IAL班,考Dse成績又唔理想,你會唔會覺得揀錯WKF?

如果讀完小學六年後,只能入讀band2或band3中學,會唔會後悔當年唔選WKF.
如果入讀傳統名校,都會有兩成學生未達最低大學入讀要求,會唔會後悔入讀傳統名校.
如果同一間中學有三成人考到三大,自己未能入讀大學,應該怪學校還是怪自己.
如果覺得學校唔適合自己,點解唔轉校.
人生太多如果了.

Sing13 發表於 21-8-10 11:41
如果讀完小學六年後,只能入讀band2或band3中學,會唔會後悔當年唔選WKF.
如果入讀傳統名校,都會有兩成學 ...

咁呀非用家,你搵到WKF嘅3322率未啫?拎別校去解說,係唔可以有說服力去解答WKF嘅3322㗎,唔好又射飛把啦~~~

今時今日入讀WKF既家長,六七千人考,估計唔會只得一個offer,亦唔會唔重視成績,(唔同十幾年前初創校時),好多人認為學校適合,將來小朋友取得更好既成績.
直資學校DSE成績進步既例子比比皆是.

相反,如果將學校既往績當成自己既成績,如果將來學校成績下跌時,豈非信心大跌.

mcl203 發表於 21-8-10 11:45
咁呀非用家,你搵到WKF嘅3322率未啫?拎別校去解說,係唔可以有說服力去解答WKF嘅3322㗎,唔好又射飛把啦 ...

有啊WKF 2019 75%.
你個間英小名校呢?,三年拿到一年都得,唔好又射飛把啦~~~

Sing13 發表於 21-8-10 12:06
有啊WKF 2019 75%.
你個間英小名校呢?,三年拿到一年都得,唔好又射飛把啦~~~

原來你睇唔明㗎,我加咗英文果段㗎啦,咁我無辦法啦,好耐之前提咗,你係唔明㗎啦~~~

mcl203 發表於 21-8-10 12:10
原來你睇唔明㗎,我加咗英文果段㗎啦,咁我無辦法啦,好耐之前提咗,你係唔明㗎啦~~~
...

唔明啊!有冇先,講咁多冇就是飛靶.
‹ 上一主題|下一主題