用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝有咩好
樓主: yancb
go

王錦輝有咩好   [複製鏈接]

kudon 發表於 21-8-9 01:10
但係人哋官/津小已經教咗 present contiouous tense嘞,仲要唔係一線小學

何須太介意呢
今年DSE英文科四級以上百分比76%,三級以上百分比99%
交到貨就得啦

如果你要清清楚楚,讀官津小學又有邊間同你講清楚band1率.

丁丁818 發表於 21-8-9 01:25
一時又話自己小朋友收咗唔讀,一時又話自己係用家,我係家長都唔會睇你評論,點到即止,為自己積口德,bye ...

真係好笑,乜而家係一孩政策咩。

kudon 發表於 21-8-9 01:21
你認為我咁嬲咬住唔放真係唔係用家咩

咩呀又係你早前開過post話起初收offer好開心,之後了解完慶幸reject offer 云云.....
Btw 邊年學咩tense真係咁重要咩?!要6/7歲就學咩tenses, 真係連英國小學都未必符合到閣下要求啦

Sing13 發表於 21-8-9 01:27
何須太介意呢
今年DSE英文科四級以上百分比76%,三級以上百分比99%
交到貨就得啦

你認為我介意真係單單成績咁簡單一樣嘢咩,做家長最重視小朋友,入關愛學校當然最重視關愛,當初都係聽用家分享,但係事實唔係咁囉。

triceramum 發表於 21-8-9 01:36
咩呀又係你早前開過post話起初收offer好開心,之後了解完慶幸reject offer 云云.....
Btw 邊年學咩tense真 ...

我再次係度delete留言,就係唔想小朋友被起底

kudon 發表於 21-8-9 01:43
細妹考到入去同兄姐同一間學校有照應開心係正常喎

但點解今年先去了解完,然後咁大反差?
Btw 你好似之前提過你大個個救恩?
不過事但啦,你鐘意話邊間就邊間,下次直接出post話係用家唔滿意間學校未得囉,用家意見多啲人想聽。呀都係唔好,你話讀到中四家長意見先值得聽....咁我地呢啲外人好唔好聽你講?

triceramum 發表於 21-8-9 01:45
但點解今年先去了解完,然後咁大反差?
Btw 你好似之前提過你大個個救恩?

救恩學費咁貴,我亦唔係一兩個孩子嘅家長,唔想負擔咁大所以考到都冇讀啦。
而且呢個唔係大反差,係日積月累落嚟,我理解學校冇十全十美,但係我接受唔到老師用咁嘅態度去對待小朋友

用家批評學校就俾人叫轉校,仲要擔心被起底,唔敢用“用家”身份分享,就話你唔係用家,總之用家不滿學校,就啞仔食黃蓮,有苦自己知,一句講晒,冇得負評

至於聽唔聽我講冇乜所謂,鍾意嘅點講人哋都係鍾意

TAIOU4    發表於 21-8-9 15:14

……

可能兩位非WKF用家要統一下口徑,否則難以服眾~~~

一位就話小一收生無保證,學生有強有平平,直升到而12年後出嘅現在成績已有交待了~~~

另一位話認為一間6-7000人嘅直資小學,小一收生有保證,肯定勝於津校,資源豐厚,宜家成績已經非常好,去直比某些傳統學校已經可以了,親生仔論支持者,一定得,2020年因為乜乜原因~~~

搞到我同樣係非用家R晒頭,唔知邊個分析到位啲?~~~

TAIOU4    發表於 21-8-9 15:20

schrodinger 發表於 21-8-9 10:54
kudon對播道既意見,或可以搵校長同佢傾下,以佢校長既作風,應該會肯聽下。

但一間學校或多或少會有個別 ...
播道唔係已經取消左呈分嗎?你話仲好過某些band 1a學校?具體請指明,謝謝

Macy 發表於 21-8-7 23:57
其實有數據也可以,純粹參考,尊重學校。  用家分享如訪談有助了解,互相尊重持平。 不過,問題是敎育局並 ...

學校教學情況及成果有足夠透明度、才可以讓在校家長了解、檢討、考慮是否跳船,及反映意見。同樣外界家長也可以分析學校是否適合自己小朋友入讀。
有學校非以成績作賣點,又或者不想外界把焦點放在成績上,唔公開太多成績數據,係可以理解,但當然有人會介意唔夠數據去分析。

你講到要問教育局,質疑坊間收集成績數據、比較分析是否恰當,我真係難以理解。難道香港人連分析及評論學校成績都唔可以?咁樣呢個討論區的存在目的是甚麼?

schrodinger 發表於 21-8-9 11:47
佢現在中六果批應未取消呈分的。

我指好過band 1A, 係指俾個band 1C學生你, 你提升到去band 1A成績,或只 ...

我係用家,今年升小二的學生都可以呈分。

schrodinger 發表於 21-8-9 11:32
呢個講法一定錯, 我早已講, 幾多人報同學生質素未必有關,大學最易入、收生成績最差既學科,就會最多人報 ...
佢最麻煩係教育局規定佢不能收沙田區

呢樣要攪清楚, 係校方當年同區議會簽定既協議.

就算最近一次Review, 校方都無主動向EDB或區議會要求修改協議 (加收沙田區學生)

https://www.districtcouncils.gov.hk/st/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/EWC/19137/st_ewc_2020_018_tc.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

schrodinger 發表於 21-8-9 11:32
呢個講法一定錯, 我早已講, 幾多人報同學生質素未必有關,大學最易入、收生成績最差既學科,就會最多人報 ...

唔知你講邊間不跌反升。

但如何得出全因學生個人能力影響?

過去一年只是停實體課,各學校仍有網上堂、功課等。

又係時候糾正一下啲記憶:
2020年農歷新年係在一月尾,應該春節假期至2月初復課,咁即係2月先開始停疫情課,一般中六生3月已經係陸續進入溫習時期,所以影響係約1-1.5個月,並非全年停實體課~~~
‹ 上一主題|下一主題