用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校立即取錄
樓主: wonglwy
go

[中學] 國際學校立即取錄   [複製鏈接]

wonglwy 發表於 21-7-28 20:27
LS升中二,諗住試吓考唔考到國際,考到先再作考慮,唔考就一定冇選擇。
但係本身先至考嗰兩間國際學校係行I ...
已經咁大個, 要轉就即刻轉, 冇回頭。唔轉就專心DSE。唔好拖。

melobi12 發表於 21-7-29 10:55
如果遲早都想轉IS,學業上一定係越早轉越快上手。

心理上就更加重要,特別如果小朋友較慢熱,中途插班係有 ...

其實將來都係諗住去英國升學,有專業人士提供意見其實可以唔使轉,佢去到英國太多適應到,如果冇心理準備就唔好跳來跳去喎⋯⋯

cherry1126 發表於 21-7-29 10:01
小朋友Y9先由LS插入IS已經要重新適應學習環境、語言和進度,如果再中途插入小朋友更加難跟上其他同學步伐.. ...

仲有傳統學校嗰種同學之間嘅團結和感情基礎係IS沒有的,所以好似係重情義多啲

wonglwy 發表於 21-7-29 18:49
仲有傳統學校嗰種同學之間嘅團結和感情基礎係IS沒有的,所以好似係重情義多啲
...

我相信team spirit係LS 同IS都係同樣存在,不過中途插入要融入都需要時間,同大人去新公司返工一樣道理。

CHP    發表於 21-7-30 12:55

已經清楚升學地方,就係點樣一步步落實。
容唔容易適應新環境,最重要係英語溝通能力,唔係讀寫,孩子及父母都應心裡有數。
傳統學校團結及感情當然好及難得,但年輕人既未來就係改變,IB學校强調及訓練同唔同人溝通合作,能唔能夠團結及培養感情都需要訓練及機會,IB學校係一個好機會,反而英國本土學校唔太多,相信這亦同英國文化有關。
另外如果已清楚不會入讀,就直接回覆唔需要,相信還有好多家長認為有需要,願意馬上入學及交學費(履行基本責任)。

v369234 發表於 21-7-29 20:52
已經清楚升學地方,就係點樣一步步落實。
容唔容易適應新環境,最重要係英語溝通能力,唔係讀寫,孩子及父 ...

我知道,係我自己有時係多此一舉,同埋唔夠堅決我明白。所以先至自己攞嚟煩

wonglwy 發表於 21-7-29 23:44
我知道,係我自己有時係多此一舉,同埋唔夠堅決我明白。所以先至自己攞嚟煩
...

既然欣賞傳統名校就勇往直前啦,轉嚟轉去,箋攪。

wonglwy 發表於 21-7-29 18:48
其實將來都係諗住去英國升學,有專業人士提供意見其實可以唔使轉,佢去到英國太多適應到,如果冇心理準備 ...

日後去英國讀書同而家讀IS係兩回事嚟。

當然如果你目標只係「去英國升學」,咁讀IS定LS都可以達到呢個目標,揀你同小朋友喜歡嘅學習模式同學校就可以。睇得出你應該幾喜歡現在嘅學校,冇特別欣賞IS嘅好處,咁就一動不如一靜。放左個IS offer,等waitlist 上下一個小朋友同家長開開心心盡早準備入學,你亦唔使苦惱。

wonglwy 發表於 21-7-29 23:44
...
我覺得你想轉 IS 嘅原因係認為將來去英國大學在銜接上會比較容易/適應,但其實個心係鍾意而家讀緊嗰間 LS。所以諗住報完名,排下 waiting listing, 可以拖一輪先入學。 但點知而家好快出offer,你又好唔捨得唔想咁快轉。 所以如果你個目標係去英國讀大學,你留返喺 LS一樣入到。

melobi12 發表於 21-7-30 08:23
日後去英國讀書同而家讀IS係兩回事嚟。

當然如果你目標只係「去英國升學」,咁讀IS定LS都可以達到呢個目 ...

其實仔未去考,所以未有offer,因為知普通IS in 完好快有結果,所以念定

...

你如果一早出國都唔會太有深厚感情,人地一起經歷搞活動,考公開試畢業才培養到,所以這個point不用考慮太多。
反而你轉完IS又轉出國,又咁猶疑,似乎冇乜謂不唔唔好轉。

wonglwy 發表於 21-7-30 10:16
其實仔未去考,所以未有offer,因為知普通IS in 完好快有結果,所以念定

如果連offer都未有,又覺得果間只係「普通IS」,就唔好煩啦。咪等個仔以為可以隨時轉去IS而唔努力。

Radiomama 發表於 21-7-30 14:12
如果連offer都未有,又覺得果間只係「普通IS」,就唔好煩啦。咪等個仔以為可以隨時轉去IS而唔努力。
...

贊成呀,何必放棄喜歡嘅學校去讀「普通IS」,你根本都唔欣賞佢,仲要交學費,何苦。

...

不同意。IS也有這種團結和感情基礎的友誼,而且IS競爭較LS而言,比較良性,同學會互相幫助教大家功課,還會一起做project!

conniewktang 發表於 21-7-31 23:43
不同意。IS也有這種團結和感情基礎的友誼,而且IS競爭較LS而言,比較良性,同學會互相幫助教大家功課,還 ...
認真, 感覺香港搞個拉curve system真係搞到細路(和家長)唔會互相良性幫助............

wonglwy 發表於 21-7-28 20:27
LS升中二,諗住試吓考唔考到國際,考到先再作考慮,唔考就一定冇選擇。
但係本身先至考嗰兩間國際學校係行I ...

Yr 9冇書,yr 10好似有。如果你講“普通國際”, 應該而家唔少人申請, 佢哋waiting list長,好多人等緊。
如果插班或yr 9頭join, 通常會有些新人一齊入或前後腳入,所以都會識到朋友。

peter1 發表於 21-8-1 12:15
認真, 感覺香港搞個拉curve system真係搞到細路(和家長)唔會互相良性幫助............ ...

DSE聲稱Standard Reference不拉curve, 事實冇人知!

conniewktang 發表於 21-7-31 23:43
不同意。IS也有這種團結和感情基礎的友誼,而且IS競爭較LS而言,比較良性,同學會互相幫助教大家功課,還 ...

因為覺得IS 多人出出入入,流動性大,因為中學同好緊要⋯⋯

LS 都會互炒功課,做project 係4/5人一組,所以不是個人的

wonglwy 發表於 21-8-1 16:51
因為覺得IS 多人出出入入,流動性大,因為中學同好緊要⋯⋯

如果你覺得中同好重要,就要讀到尾畢業才有意思,否則初中走,其實冇乜用,人地好快忘記你。
我哋而家中學,有聯繫的,都係一起畢業出生入死的,初中走的,已經名都up唔出。
‹ 上一主題|下一主題