用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2022
樓主: 喧嘩
go

[英國] UCAS 交流區 2022   [複製鏈接]

回覆樓主:

琴晚已經俾左錢啦,原來俾左錢之後會由學校核實資料,再幫你submit

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 21-10-7 12:10
阿仔自己開左account ,入了基本資料,未報學校,無指示要比錢喎,係咪報學校先比?
...

未報學校當然唔需要俾錢啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 21-10-7 14:42
未報學校當然唔需要俾錢啦

http://hk.myblog.yahoo.com/

路過請教,15/10早報呢批學生係咪會早啲知道有冇offer?通常係幾時呢?

請問係咪學校最後幫手submit?係咪應該會有確認電郵

elodie 發表於 21-10-12 03:18
路過請教,15/10早報呢批學生係咪會早啲知道有冇offer?通常係幾時呢?

間間唔同,阿仔當年10月報,幾個小時內已有一個CO,陸續收到其他,最後仲有一間我哋等到唔想等放棄咗。

有部份大學同科目要考入學試(多數10月尾),部份要面試(多數在12月),Oxbridge就1月中一齊放榜。

Band5 發表於 21-10-12 10:23
間間唔同,阿仔當年10月報,幾個小時內已有一個CO,陸續收到其他,最後仲有一間我哋等到唔想等放棄咗。

...
10月中報嘅通常要interview,你仔好勁唔駛in已經有offer

elodie 發表於 21-10-14 00:50
10月中報嘅通常要interview,你仔好勁唔駛in已經有offer

10月中報因為有報Oxbridge,佢即時有CO果間Uni係唔需要interview,亦唔係一定要10月中報的。

其實好多科只要PG達標就多數收到CO(G5除外),所以跟住PG報都好少意外。

我仔想報engineering, 心水是ICL, UCL, Bristol, Manchester, 還應該加那一間呢?Warwick? IB 成績要達咩水平才有機會入Imperial?

回覆 Radiomama 的帖子

睇下喜歡咩engineering,我認為可以加埋Southampton。

beastiebistro 發表於 21-10-20 18:56

睇下喜歡咩engineering,我認為可以加埋Southampton。

問多少少,英國的大學BEng 同MEng兩者在收生上,是否後者要求較高?值唔值得讀MEng? 因為只要讀多一年就攞埋個Master, 好似好理想,不過果四年是否好辛苦好密集?

Radiomama 發表於 21-10-20 18:36
我仔想報engineering, 心水是ICL, UCL, Bristol, Manchester, 還應該加那一間呢?Warwick? IB 成績要達咩水 ...

Engineering 都分好多類,佢想讀咩個area?

Radiomama 發表於 21-10-21 08:12
問多少少,英國的大學BEng 同MEng兩者在收生上,是否後者要求較高?值唔值得讀MEng? 因為只要讀多一年就攞 ...

BEng和MEng的收生,唔一定一樣,你可以搵幾間大學網頁睇睇佢地requirements, 好多都係一樣的條件。
值唔值得讀MEng? 先睇你孩子自己意願,佢都唔想讀master, 又或者佢諗住讀完bachelor degree就工作,甚至佢考慮將來才再進修,都唔奇的。

今時今日學位「通脹」嚴重,好多學校好多科都自動開4年MEng課程。我當年ICL Mech Eng 3年BEng要讀完讀得好先可以報masters(當時只有Chem Eng係清一色4年直接MEng),而家應該已經只係得4年MEng Mech Eng揀,彷彿有個master先係基本。
我就唔認為好Chur,我同同學都有好多時間玩學會,運動,同學會,話劇,variety show咁。我就仲衰啲,有時索性唔上堂走咗去浦畫廊戲院劇場。始終英制係着重考試,我年年course work都唔合格,但係臨考試操返三四個禮拜又科科A,啲professor都冇我符。我激到個Professor,有一年逼我提早兩日返去補考coursework。成個場一百幾十個學生都係考試唔合格,得我一個係retake coursework,當然佢唔可以逼我做返啲功課lab report咁,唯有求其叫我做個open book exam,我心諗,考試正啦,當然又過關(當然唔好學我)。

Sorry,兜遠咗,唔同嘅engine科有唔同要求。要留意英國亦都唔似美國咁唔使declare major,所以揀咗嗰科就基本上係stuck with it。冇得讀讀下mech eng唔鐘意,想轉去aero或者civil,轉都要由頭來過。要叫Joshua諗清楚先報。

至於值唔值得,我認為錢唔係問題嘅話,值。唯一例外係如果Joshua無諗住做返engine。我有好多同學就讀完BEng嗱嗱臨入big four/consultancy或者讀MBA嗰啲business masters。

醒目開學勳章

Radiomama 發表於 21-10-21 08:12
問多少少,英國的大學BEng 同MEng兩者在收生上,是否後者要求較高?值唔值得讀MEng? 因為只要讀多一年就攞 ...
你上大學個網站佢會有寫需要咩成績
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

beastiebistro 發表於 21-10-20 18:56

如果揀civil engineering,大學的選擇會唔會都係一樣?

回覆 kct18 的帖子

我認為如果撇開牛劍,咁ICL,UCL,Manchester係膽,可以拖Bristol, Southampton, Leeds, Glasgow咁。

beastiebistro 發表於 21-10-22 21:19

我認為如果撇開牛劍,咁ICL,UCL,Manchester係膽,可以拖Bristol, Southampton, Leeds ...

Thanks Beastiebistro.!

beastiebistro    發表於 21-10-22 21:29

beastiebistro 發表於 21-10-22 21:19

我認為如果撇開牛劍,咁ICL,UCL,Manchester係膽,可以拖Bristol, Southampton, Leeds ...

你買開馬?

回覆 etoile 的帖子

其實完全唔識賭馬
‹ 上一主題|下一主題