用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2022
樓主: 喧嘩
go

[英國] UCAS 交流區 2022   [複製鏈接]

sleung2020 發表於 22-9-4 17:57
我覺得係

明白,只是個人感覺,不是基於事實

poonseelai 發表於 22-9-4 17:58
明白,只是個人感覺,不是基於事實

oxbridge有冇經agent揾學生?

Agent有付出時間,所以有收費是應該的。如果唔收學生的費用,就可能會收取大學的費用。我想如果非常之受歡迎的大學,不缺報讀學生,亦都沒有什麼原因願意比錢Agent 去refer學生。

UCAS是個非常之有效的系統,亦覺得英國大學看成績為主。成績亦都主要靠學生自已攪。

我覺得是否找agent幫手,真係看唔同人自己的需要。我覺得如果你只是target 一些比較出名的大學,我相信唔多agent 會做,因為冇錢收。我相信大部分foundation course 都會有錢比agent.

醒目開學勳章

sleung2020 發表於 22-9-4 17:34
肯俾錢agent揾學生嘅學校,好極有限
Leeds、Manchester 、Bristol 、Nottingham 、Birmingham、Durham ......都有經agent 揾學生,呢d學校差咩?

sleung2020 發表於 22-9-4 18:02

我理解無,咁英國 top Us 同好嘅大學又點只 oxbridge

peggy 發表於 22-9-4 19:10
Leeds、Manchester 、Bristol 、Nottingham 、Birmingham、Durham ......都有經agent 揾學生,呢d學校差咩? ...

唔係最好嗰啲囉

peggy 發表於 22-9-4 19:10
Leeds、Manchester 、Bristol 、Nottingham 、Birmingham、Durham ......都有經agent 揾學生,呢d學校差咩? ...

這些香港人已較熟悉,在 complete university guide top 10 嘅大學, 有D香港家長聽都未聽過

sleung2020 發表於 22-9-4 18:02

我覺得你搵agent 幫手/ 问意見, 唔一定要報同佢有关係/佢指定嘅學校, 無論你UCAS揀乜嘢大學包括oxbridge其實都可以照問agent 意見,你肯畀服務費agent就得

回覆 小時了了 的帖子

認同。最緊要家長洗左$安心便物有所值。

回覆 barque 的帖子

咁你個女係學霸, 當然路嘔暢通。
題外話:最終決定去UK定US?

oooray 發表於 22-9-5 11:02
回覆 barque 的帖子

咁你個女係學霸, 當然路嘔暢通。

去US

Radiomama 發表於 22-9-2 19:53
如果你想報UCL, Manchester 同Warwick, 再加多兩間保險啲嘅大學,咁其實UCAS可以自己報。
不過你小朋友在 ...

章太郎 發表於 22-9-5 15:05
想請問關於predict grades:

係咪只需要根據學校比的predict, 自己逐項入ucas是嗎? 不需要老師入或upload ...
我女是由學校 upload 的,估計唔可以自己入,如不,自己寫咩都得?

章太郎    發表於 22-9-5 21:44

雖然,我揾咗 agent 做英國大學申請,但係,我都有啲啲“慶慶”地 Agent 誤導/提供錯誤資料以下2點,令我差啲唔嘗試爭取機會報名UCL. 我知UCL 無俾佣金俾 agent, 而agent 亦一早講明如我報UCL 佢唔會跟,只有我自己一手一腳跟,但agent卻提供錯誤資料,唔知係咪想我知難而退,我小人之心度君子之腹,唔知agent 係咪想我唔報佢無佣金收嘅大學。

1)Agent 講申請UCL喺要面試(Agent 好清楚知道我地會報BA Geography)
https://www.ucl.ac.uk/prospective-students/undergraduate/how-apply/how-we-assess-your-application 我 check UCL 大學網站,好清楚 list 出特定課程才需要面試,Geography 課程係唔需要面試,而唔係 agent 所講申請UCL係要面試

2)Agent 講IELTS 成績唔達標唔會有Conditional Offer/Firm Offer,所以唔會有可能有機會讀UCL 英文班去符合返 IELTS 英文要求。
https://www.ucl.ac.uk/languages-international-education/preparation-courses/pre-sessional-english-courses 我又check UCL 大學網站,其實讀英文班有機會喺有Conditional Offer 英文未達標嘅準學生,唔係agent 所講唔會出任何 offer

所以如果家長英文能力ok,點都係自己跟緊d 好。其實,一般aim G5 學校嘅都唔會靠免費嘅agent。而agent 對無佣金學校嘅了解,隨時比呢度嘅家長少。

SIYip 發表於 22-9-9 00:33
所以如果家長英文能力ok,點都係自己跟緊d 好。其實,一般aim G5 學校嘅都唔會靠免費嘅agent。而agent 對無 ...

回覆 小時了了 的帖子

如果有心讀Geography ,又對環保有啲興趣,建議揀埋Durham 。以我所知,Durham同北歐幾國top大學有聯繫,係可以安排去北歐做field work(北歐喺地理環保算先進國家)。我有個mentee就係讀Durham geography ,跟住year 2派咗去丹麥同芬蘭做field work 大開眼界。

beastiebistro 發表於 22-9-9 02:21
回覆 小時了了 的帖子

如果有心讀Geography ,又對環保有啲興趣,建議揀埋Durham 。以我所知,Durham同北 ...
會報呀

章太郎 發表於 22-9-9 01:41
我都覺,agent始終想收佣,實係有私心。但我親戚極力叫我搵佢用過個agent,我都心大心細。驚自己有嘢misse ...

所以報大學同中學好唔同,是否需要agent 好睇家長、學生情況。如果目標係G5,一係自己搞,一係搵收費的。而目標係呢類的,通常真係唔需要agent普通的服務。
我識用DSE 成績報英國大學朋友,通常都未太知讀咩,目標亦唔係咁高,所以有agent 幫吓手就適合佢地。

章太郎 發表於 22-9-9 01:41
我都覺,agent始終想收佣,實係有私心。但我親戚極力叫我搵佢用過個agent,我都心大心細。驚自己有嘢misse ...

全對,agent 會幫你搵間agent 費收得高d嘅學校,除非你指定左邊間,我女報ucas, 由於一直喺英國讀書,根本agent 幫5到d咩,4間佢介紹,一間唔做,最後我地入左唔做果間,其實全程係冇嘢幫過,只係係咁叫你簽名(俾佢收佣嘅文件)
‹ 上一主題|下一主題