用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2022
樓主: 喧嘩
go

[英國] UCAS 交流區 2022   [複製鏈接]

beautybbg 發表於 22-9-2 08:14
想請問你搵邊間agent? 謝謝

依家搵到間agent UCL, Manchester 及 Warwick 都可以係 UCAS 俾我報, 但 UCL agent 講明 UCAS 我可以填但佢所有野唔會幫我跟. 另外, 呢間 agent 搵佢要 WhatsApp 同佢夾幾點佢方便才可以傾電話問佢野 (每次要幾個鐘後才傾到電話), WhatsApp 問佢野又係最少幾個鐘什或下一日才覆. 我都考慮緊仲搵唔搵呢間 agent 繼續, 你仲想要呢間 agent 資料嗎?

呢度 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3870128&page=3&pid=49142239#pid49142239 我有講過吓我搵 agent 情況
" 經驗:孩子明年讀大學,上兩個月某 agent 覆我佢做唔到 University of Warwick, University of Manchester 及 University of Edinburgh, 如果我堅持要申請呢幾間,一係揾第2間 agent, 一係自己報。如我仍然揾呢間 agent 報的話呢3間孩子連報名都唔會幫我係 UCAS 報. Agent 叫我報University of Manchester Foundation, agent 好鍾意叫人讀 Foundation"

回覆 小時了了 的帖子

好寄問下:其實點解要搵agent攪UCAS?叫仔/女自己攪唔得?有咩增值服務? 如果報名/申請都攪唔掂, 你會放心比佢一個人去生活幾年/獨自面對各種問題??

agent 都係一份工作,提供服務,收取費用。如果學生免費,費用自然來自學校,所以有d '名下'唔多合作大學的,就會收家長費用;唔收家長費用的,唔提供非’名下'大學服務,其實好合理。
有agent 這行業,自然是有家長有呢個需要。DSE 去英國的,都是17/18歲,以一年前報UCAS 計,唔放心16/17歲仔女而想跟緊d 好正常。hk 中學都會睇實中六生報JUPAS, 英國中學亦會support Sixth Form 學生。

oooray 發表於 22-9-2 10:45
回覆 小時了了 的帖子

好寄問下:其實點解要搵agent攪UCAS?叫仔/女自己攪唔得?有咩增值服務? 如果報名/申請 ...

Agent 同學校有聯繫,聯絡都會方便d, 以我女為例,今年冇搵agent 攪,唔會攪唔掂,但相對好煩,打去學校都打左4次,你估打ws電話咁方便?要有長途電話服務先得,要俾錢另外買

小時了了 發表於 22-9-2 10:23
依家搵到間agent UCL, Manchester 及 Warwick 都可以係 UCAS 俾我報, 但 UCL agent 講明 UCAS 我可以填但 ...

如果你想報UCL, Manchester 同Warwick, 再加多兩間保險啲嘅大學,咁其實UCAS可以自己報。
不過你小朋友在香港的學校老師,會幫手睇佢寫的personal statement嗎?有些步驟要經學校,例如predicted grade同reference letter, 早啲問問學校會好一點。

UCAS可以自己去報名,過程亦都很簡單,只需要幾天的時間就可以完成申請程序,之後只是等大學的結果公佈,當中亦都唔需要和大學有額外的溝通和跟進。

回覆樓主:

如果只係著眼報名程序可以話好簡單, 識英文/電腦嘅就做到。
但係如果target係Top U, 要用心去考慮/揀選合適大學同寫好PS就一啲都唔簡單,單是揀大學嘅college一般學生已經無從入手。

回覆樓主:

女兒大約在7月考IELTS,9月申請UCAS和考LNAT. 從12月開始收陸續收大學的CO,到4月左右收齊所有offer. 整個UCAS過程非常之有效和流暢。

barque 發表於 22-9-3 13:29
女兒大約在7月考IELTS,9月申請UCAS和考LNAT. 從12月開始收陸續收大學的CO,到4月左右收齊所有offer. 整個UC ...

章太郎 發表於 22-9-3 14:13
想請問一定要考IELTS嗎? 我印象中見過有post講dse不一定要考(唔太肯定), 除非佢conditional offer要你考,  ...

DSE英文可以取代IELTS,但如果DSE失手就會meet 唔到offer,所以唔好搏。

章太郎    發表於 22-9-3 15:39

章太郎 發表於 22-9-3 14:13
想請問一定要考IELTS嗎? 我印象中見過有post講dse不一定要考(唔太肯定), 除非佢conditional offer要你考,  ...

睇返大學要求

章太郎    發表於 22-9-3 15:40

longlokma 發表於 22-9-3 12:35
如果只係著眼報名程序可以話好簡單, 識英文/電腦嘅就做到。
但係如果target係Top U, 要用心去考慮/揀選合 ...

所以如果有心去英國,要早開始準備,英國過百間大學,科目又多,我自孩子中三起已去學校 university fair 取經。如果去到中六才開始報名才睇資料,當然唔得啦。就算用agent, 都要自己睇多D資訊,始終 agent 靠佣金收入,可能会睇佣金多過睇學生利益。

英國不少 top 的大學唔經 agent 收生, 無佣金 agent 都未必幫手。

poonseelai 發表於 22-9-3 14:45

所以如果有心去英國,要早開始準備,英國過百間大學,科 ...

其實我唔清楚香港agent可以幫到幾多,只是我孩子在英國報UCAS, 我知道學生都要花相當心機功夫,學校亦提供了不少意見同協助,所以香港學生自行報UCAS,如果目標係G5,最好揾到熟悉UK大學的人幫下

longlokma 發表於 22-9-3 15:09
其實我唔清楚香港agent可以幫到幾多,只是我孩子在英國報UCAS, 我知道學生都要花相當心機功夫,學校亦提供 ...

EK 不少家長樂意分享,去 student room 亦有好多資訊,如果目標係 G5, 更要早準備其他考試要求和準備面試。即使我孩子無咁叻考 G5, 我們都會早開始睇唔同資料。

用一份PS去報5間大學,自己寫完請老師比些意見修改下已經可以了收到面試通知後,學校老師會幫忙練習一、二次拿些經驗。

oooray 發表於 22-9-2 10:45
回覆 小時了了 的帖子

好寄問下:其實點解要搵agent攪UCAS?叫仔/女自己攪唔得?有咩增值服務? 如果報名/申請 ...

昨日一家三口同agent zoom 傾咗約2個鐘,傾完後阿女同我對呢個consultant 感覺非常舒服及安心,最後即場俾佢幫阿女開UCAS account俾呢個覆得我好慢嘅agent跟

無錯, UCAS 可以自己報,而我哋亦好清楚應該會報邊幾間大学,agent 講嘅野我唔會信晒會再三check 清楚及印證。係昨日2個鐘傾談,就好似同社工/心理輔導傾咁,有人可以問及可以傾,心裏真係會踏實啲、肯定啲及安心啲(純粹我個人感受及個人需要)

PS:agent 之後what'sapp 通知我UCAS account password, 咁我依家真係可以好安心,有咩想問可以有人俾我問,另一方面UCAS account 我又可以 login 入去睇及跟吓,唔係只有agent 睇到而佢跟漏跟遲咗我咩野都唔知

小時了了 發表於 22-9-4 09:00
昨日一家三口同agent zoom 傾咗約2個鐘,傾完後阿女同我對呢個consultant 感覺非常舒服及安心,最後即場俾佢 ...

我好同意, 除非屋企人有相關留學經驗,否則有agent問下,由報學流程至生活問題都可以問佢畀意見同經驗, 我覺得好有用,所以我唔認同非常抗拒搵agent嘅家長

回覆樓主:

肯俾錢agent揾學生嘅學校,好極有限

sleung2020 發表於 22-9-4 17:34
肯俾錢agent揾學生嘅學校,好極有限

何以見得?

poonseelai 發表於 22-9-4 17:56

何以見得?

我覺得係
‹ 上一主題|下一主題