用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2022
樓主: 喧嘩
go

[英國] UCAS 交流區 2022   [複製鏈接]

littlestars938 發表於 22-4-28 11:44
回覆 angelleungyp 的帖子

咁如果以BNO Visa入英國,要住滿5+1,報醫科才可以用本地生學位? ...

好似5左之後就係可申請Indefinite leave to remain (ILR)成功後學費已經係本地生收

藍字為後加,以正確表達意思。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Brianmommy 發表於 22-4-28 07:13
我仔都係差依間未出result

聽你咁講咗我都放心啲,我就係仲爭佢依家未有offer,就係奇怪點解咁遲, 諗緊自己係咪漏咗一啲嘢

TTEE1819 發表於 22-4-28 08:20
4月尾了,請問有無更多在英讀GCE的學生攞到英國大學offer?

有呀,interview 過五關斬六仗後,QS 排名第一嘅大學俾左CO小女

喧嘩 發表於 22-4-28 14:47
有呀,interview 過五關斬六仗後,QS 排名第一嘅大學俾左CO小女

恭喜呀!叻女!謝謝資料。

請問係米收齊哂conditional offers啦?
我唔係八掛人地的事,係擔心疫情後遺症影響埋今年和明年的UCAS出offers 的機會。我大孩子當年取offers 好易,meet requirement就得。我真係好怕早一兩年出多左好多offers, 有d人要defer一年,問題累積左兩年,令英國大學繼續出少左offers.

littlestars938 發表於 22-4-28 11:44
回覆 angelleungyp 的帖子

咁如果以BNO Visa入英國,要住滿5+1,報醫科才可以用本地生學位? ...

唔可以,都係用 oversea student 學位。
一定要在入 apply UCAS前取得resident 資格。才能用本地生學位和交本地人學費。即是我女兒這五年醫科大學,我們都要交海外留學生學費。
(註:最基本的申請永居條件,持BNO居住滿五年,考了B1英文試及Life in UK 後,便可以申請永居。)

TTEE1819 發表於 22-4-28 15:28
恭喜呀!叻女!謝謝資料。

請問係米收齊哂conditional offers啦?

係,要收晒5間大學嘅result, reject 又好,co又好,先可以喺ucas 填番first choice 同insurance choice, 我女都係早兩日先收齊。
我女只有兩間有co,佢揀嘅科全部都要interview 的,三間冇得in, 直接reject左, 其中兩間直情叫我地轉科,佢要等埋我地轉唔轉科先再正式俾offer, 所以等咁耐 ,最後我地冇轉,唔覆佢,等deadline 到,咁ucas 就可以揀choice 了.
我諗我女果科唔會有超額收生,因為識嘅人全部都冇offer, 連in都冇得in ,都唔知佢收咩人,我女係因為interview 前做嘅功課做到合大學心水先有得in, 又in得出奇地好,先有co

喧嘩 發表於 22-4-28 15:42
係,要收晒5間大學嘅result, reject 又好,co又好,先可以喺ucas 填番first choice 同insurance choice,  ...

多謝資料,講解得好清楚。有備而戰,你女女好叻!

希望其他學生都順利取offer。

angelleungyp 發表於 22-4-28 15:40

唔可以,都係用 oversea student 學位。

Local student似乎唔係只需要係符合resident資格就可以,係有條件限制,印象中係3年前要係英國定居,讀書唔計。大學應該有相關公開資料講何謂本地生~~~

回覆 TTEE1819 的帖子

有,而家只差kcl

喧嘩 發表於 22-4-28 15:42
係,要收晒5間大學嘅result, reject 又好,co又好,先可以喺ucas 填番first choice 同insurance choice,  ...

KCL我都未收到offer,如果未出offer果間我唔打算楝,可唔可以現在就去confirm已出offer的大學?
咁係咪可以去揀宿舍先?

kct18 發表於 22-4-29 00:45
KCL我都未收到offer,如果未出offer果間我唔打算楝,可唔可以現在就去confirm已出offer的大學?
咁係咪可 ...

好似可以,我女果時都係咁,明知未出果間都唔會揀,但佢話怕有咩出錯,又未夠時間交,所以等晒先揀。
咁快揀宿舍架啦?我deposit 都未交,都幾貴,成40000港幣

kct18 發表於 22-4-29 00:45
咁係咪可 ...
唔係conditional offer咩?我理解係出咗成績達標先正式取錄,咁快可以揀宿舍?

chuwah2020 發表於 22-4-29 00:34
回覆 TTEE1819 的帖子

有,而家只差kcl

謝謝資料

喧嘩 發表於 22-4-29 02:23
好似可以,我女果時都係咁,明知未出果間都唔會揀,但佢話怕有咩出錯,又未夠時間交,所以等晒先揀。
咁快 ...

唔洗提前交留位費呀,我孩子和個個朋友仔女都係收左入讀,入左學, oct就收到學費和宿費單,到時交。

幸福花海 發表於 22-4-29 06:34
唔係conditional offer咩?我理解係出咗成績達標先正式取錄,咁快可以揀宿舍? ...

你決定左firm 和insurance後,firm choice個一間大學好快就open system 比你揀宿舍,到8月成績出左,confirm入讀,大概8月尾甚至9月初就派宿舍比你。insurance 個一間,無得揀。

幸福花海 發表於 22-4-29 06:34
唔係conditional offer咩?我理解係出咗成績達標先正式取錄,咁快可以揀宿舍? ...

As I understand, we will then be sent an email from the firm choice to start choosing accommodation and will be invited to an firm offer holder event for further information.

喧嘩 發表於 22-4-28 14:47

Congratulations.
係咪收到獸醫?

TTEE1819 發表於 22-4-29 06:58
你決定左firm 和insurance後,firm choice個一間大學好快就open system 比你揀宿舍,到8月成績出左,confi ...

原來係咁,謝謝!

kct18 發表於 22-4-29 07:43
As I understand, we will then be sent an email from the firm choice to start choosing accommodation ...
明白,唔該哂!

要出哂所有offer,才可以選firm and insurance
‹ 上一主題|下一主題