用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2022
樓主: 喧嘩
go

[英國] UCAS 交流區 2022   [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 21-10-23 11:21
回覆 etoile 的帖子

其實完全唔識賭馬

UCAS的報名,撇開醫科及Oxbridge, 其他學校學科一般會在何時遞交申請呢?我見個仔mark 咗12月;但又見有網友嘅仔女已出offer。有點皇帝唔急太監急⋯⋯

Radiomama 發表於 21-10-31 11:06
UCAS的報名,撇開醫科及Oxbridge, 其他學校學科一般會在何時遞交申請呢?我見個仔mark 咗12月;但又見有網 ...

一般會一月尾前,即英國本地生截止日期,海外生可6月尾前,但如一心想去英國唔會咁遲。我兩個11尾申請,聖誕前收offer

想問吓那麼快有offer的同學,是否都有GCSE或AS results的呢?若考DSE, 只得PG, 又從未考過其他公開試,會否要等到好後先有offer 呢?

DYPT 發表於 21-10-31 20:27
想問吓那麼快有offer的同學,是否都有GCSE或AS results的呢?若考DSE, 只得PG, 又從未考過其他公開試,會否 ...

唔計要面試的,如果符合 entry requirements,personal statement ok, 一般有 PG 就夠。我孩子 ib, 無AS

poonseelai 發表於 21-10-31 11:59
一般會一月尾前,即英國本地生截止日期,海外生可6月尾前,但如一心想去英國唔會咁遲。我兩個11尾申請,聖 ...

明白,佢心儀果間一係就要在10月中報名,然後在11月有online test;otherwise其他在deadline 前報名的就2月做online test, 佢話想遲啲做。
因無論如何呢間大學都係3月先開始出result

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 21-10-31 11:59
一般會一月尾前,即英國本地生截止日期,海外生可6月尾前,但如一心想去英國唔會咁遲。我兩個11尾申請,聖 ...
想問是 conditional or unconditional offer?另外是否要立即 confirm & 俾 deposit?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 21-11-1 08:58
想問是 conditional or unconditional offer?另外是否要立即 confirm & 俾 deposit?

conditional,  你要在限期前在已收到的 conditional offers 中選一個 firm choice 和一個 insurance choice, 到出成績睇下能否符合 conditional offer 條件,無須比 deposit

DYPT 發表於 21-10-31 20:27
想問吓那麼快有offer的同學,是否都有GCSE或AS results的呢?若考DSE, 只得PG, 又從未考過其他公開試,會否 ...

DSE都係睇返間大學,甚至申報嘅學科,都可以好唔同,有快有慢~~~

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 21-11-1 10:58
conditional,  你要在限期前在已收到的 conditional offers 中選一個 firm choice 和一個 insurance choic ...
萬一 DSE 成績符合唔到是否不用通知學校
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 21-11-1 12:05
萬一 DSE 成績符合唔到是否不用通知學校

如果差少少,email 大學話好想入,可能照 confirm offer, 亦可能等埋 A level 放榜睇下仲有無位

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 21-11-1 13:21
如果差少少,email 大學話好想入,可能照 confirm offer, 亦可能等埋 A level 放榜睇下仲有無位
...
謝謝你

回覆 Radiomama 的帖子

如果會在英國工作,
需要注意:
4年制的 MEng 才可以做 Chartered Engineer;
3年制的 BEng 只可以是 Incorporated Engineer,
否則,需要讀額外一年的 MSc 才可以滿足 Chartered Engineer 的學歷要求。

通常情況下,4年制的 MEng 的收生要求比3年制的 BEng 高,或最起碼一樣。
不過,很多學校 MEng 和 BEng 頭兩年,甚至頭三年讀的課一樣,
很多學校容許從 BEng 轉至 MEng,如:分數 > 60 or 65。
(所以,對比 BEng,4年制的 MEng 不算是辛苦或密集)

當然,這是個人選擇。
畢業後打算從事其他行業的,
畢業後打算讀 MPhil,MRes,PhD的,
額外的一年沒有太大作用。

然後,很多 discipline 的工程師 根本不需要做 Chartered Engineer,
Civil, Structural, Aircraft, Geotechnical 多數需要 Chartered,
工廠內的、生產電腦硬件的、設計 F1 賽車的、建造太空站的,根本不需要 Chartered。

大媽爸爸    發表於 22-5-11 14:32

Sabina-Sabina 發表於 21-11-2 00:37
回覆 Radiomama 的帖子

如果會在英國工作,

多謝解説。

醒目開學勳章

請問如果已有IELTS 成績,是否submit UCAS時同時upload 埋張IELTS張成績單上去?

回覆 yeesumyin 的帖子

UCAS 方面只需要填上 Test Report Form (TRF) Number 就可以。
IELTS 成績單右下方有 Test Report Form (TRF) Number。
UCAS 自己会去 IELTS 那邊去輸入 TRF Number 做 verify and download。

醒目開學勳章

回覆 Sabina-Sabina 的帖子

明白。唔該晒!

我仔想報BioMedical Science major genetic 心水是ICL, UCL,  Edinburgh, Durham 還有那一間可以考慮呢? IB 成績要達咩水平才有機會入Imperial/UCL?

謝謝大家幫忙!

醒目開學勳章

想問吓報 Ielts 是否要家長 book?因入到去 British Council book 時佢話我小朋友未夠 18 歲,要家長 book,上邊要填啲資料同考生嗰日 show 嘅資料一樣,咁我咪填番佢出身年份,但都係唔成功,咁我應該要點做呢?因我之前報 Sixth Form 時係 Agent 幫我搞的

醒目開學勳章

你只要同你小朋友一齊上網報,跟指示做,揀啱你要報嘅類別,最後你online交錢就可以。
‹ 上一主題|下一主題