用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣區轉校網
go

荃灣區轉校網

想問問大家如果本身喺荃灣區小學,如果轉校網去九龍城或黃大仙會唔會跌band? 謝謝

szengay 發表於 21-7-27 23:25
想問問大家如果本身喺荃灣區小學,如果轉校網去九龍城或黃大仙會唔會跌band? 謝謝 ...
我轉咗觀塘區,唔擔心跌band,盡量保持番band1B成績就可以了。

想問問大家如果本身喺荃灣區小學,如果轉校網去九龍城或黃大仙會唔會跌band? 謝謝 ...

荃灣咩小學? 是否邊緣人?

邊緣人就會跌banding
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

只有B1C生或B2C生有危會跌Band。

去黄大仙應不會跌Band。

去九龍城有可能跌Band。

去到抽獎 B1生一個POOL , 荃灣守轉去去九龍城或黃大仙會 是否趺好睇你是B1頭中定尾,
b1尾就好危, 如果是B1頭及中, 問題不大 !

另外自行是是否想報九龍城或黃大仙中學????

Band 1 尾去黃大仙唔會跌,但大抽獎唔會增加到你入讀 Band 1 學校嘅機會,因為呢區都係唔夠學額。

Band 1 尾去九龍城好大機會跌。

不過你係想自行定係抽獎?

subb 發表於 21-7-28 09:18
去到抽獎 B1生一個POOL , 荃灣守轉去去九龍城或黃大仙會 是否趺好睇你是B1頭中定尾,
b1尾就好危, 如果是B1 ...
學校冇講係B1中定尾,但因為荃灣B1學額少, 所以諗緊轉唔轉。我係想抽獎九龍城或黃大仙諗住會唔會入B1機會大過荃灣

szengay 發表於 21-7-28 13:57
學校冇講係B1中定尾,但因為荃灣B1學額少, 所以諗緊轉唔轉。我係想抽獎九龍城或黃大仙諗住會唔會入B1機會大 ...
已經考了呈1 ??? 有無講全級名次??九龍城或黃大仙 有喜歡的心水中學????

szengay 發表於 21-7-28 13:57
學校冇講係B1中定尾,但因為荃灣B1學額少, 所以諗緊轉唔轉。我係想抽獎九龍城或黃大仙諗住會唔會入B1機會大 ...

有冇講級名次?一級幾多人?

subb 發表於 21-7-28 14:02
已經考了呈1 ??? 有無講全級名次??九龍城或黃大仙 有喜歡的心水中學????
普通小學,級名次16-20, 一級97人

szengay 發表於 21-7-28 14:35
普通小學,級名次16-20, 一級97人

荃基?

如果係就穩陣, 呈二呈三繼續keep住成績,     大抽獎轉區冇問題。

九龍城好,要轉就第一輪好申請,申請轉九龍城比較嚴,審查需時。

請問荃灣一線小學考級10-15名, 如果自行2間中學, 選沙田/葵青band 1A或1B中學的話, 會否有機會收我的小朋友呢?

Him1021c 發表於 21-7-30 14:40
請問荃灣一線小學考級10-15名, 如果自行2間中學, 選沙田/葵青band 1A或1B中學的話, 會否有機會收我的小朋友 ...

沙田 曾呂崇培蘇偱 林裘謀 聖羅撒 ?
葵青 林謢 安柱 善德 蕭明 ?

請問荃灣一線小學考級10-15名, 如果自行2間中學, 選沙田/葵青band 1A或1B中學的話, 會否有機會收我的小朋友 ...
如果自行, 考級10 外, 女校/ 男校有機會, 例如:蕭明
林護/ 安柱/ 曾記/ 沙崇/ 沙呂機會不大

不如你具體講想自行邊間

回覆 sviolent 的帖子

我未想到自行報那兩間, 只是上次家長日, 老師見議我小朋友試下報沙田區/葵青區的中學.

對於中學那間成績好? 那間校風好? 我還是有點迷茫, 不是怎樣幫小朋友選擇好

沙田可試
聖羅撒
培英
林裘謀
沙循

葵青可試
蕭明

如呈一及呈二keep到級15 名內, 以上都有機會自行入

回覆 gracelam 的帖子

謝謝你呀!

Him1021c 發表於 21-7-30 15:34

我未想到自行報那兩間, 只是上次家長日, 老師見議我小朋友試下報沙田區/葵青區的中 ...
咁你自己在現階段心水中學是邊區/邊間???
自行收左無回頭, 選一間想入的吧 !

keep住考好呈分, 成功機會就再大d !

Him1021c 發表於 21-7-30 15:34

我未想到自行報那兩間, 只是上次家長日, 老師見議我小朋友試下報沙田區/葵青區的中 ...
如毫無頭緒,可以逐一去呢2區的學校open day , 了解各校特色
你小朋友有咩興趣/ 性格/ 科目要求? 你哋對宗教/ 單性別/ 位置/ 普教中等有咩要求, 可以先收窄範圍