用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Deleted
go

[美國] Deleted [複製鏈接]

Deleted
   3    0    0    0

Humbers 發表於 21-7-27 08:11
女兒參加了美國exchange program四個月,9月初要出發,最近聽說美國疫情又再升高,大家原本的美國留學計畫 ...
有無打針?無就要驚。

回覆樓主:

Deleted

打針外,最重要的是make sure醫療保險係落機個刻己生效,去美國同加拿大讀書都要咁做,好多時學校醫療保險係開學第一日先 effective, 但若早到達又不幸中招,醫療費用係天文數字,我聽過唔少例子。

timc 發表於 21-7-28 11:58
打針外,最重要的是make sure醫療保險係落機個刻己生效,去美國同加拿大讀書都要咁做,好多時學校醫療保險 ...

在美加中咗covid-19,如果唔係重症,不會叫你入院的。

我女都係下年一月去美國exchange,都想知道visa現時難唔難申請?另外現時美國學校有無要求學生要提早到校做隔離檢疫?

betty_18 發表於 21-7-30 08:50
我女都係下年一月去美國exchange,都想知道visa現時難唔難申請?另外現時美國學校有無要求學生要提早到校做 ...
香港好多U都停佐exchange program

cow 發表於 21-7-30 11:52
香港好多U都停佐exchange program

上年就係,今年秋季開學好似好多學校都有開番exchange,

一定唔去

睇你女兒今年九月幾年級,如果大三就睇你覺得exchange program 重唔重要囉,如果今年先升大二就無所謂,可以下年再去,我女今年大三,所以對我嚟講大三春季exchange好重要,點都會支持佢去囉

回覆 betty_18 的帖子

我仔都係大三, 8月22出發去Boston, 雖然擔心但都支持佢去.
依家搵繄旅行保險, 唔知買邊間好?

Humbers 發表於 21-7-27 08:11
女兒參加了美國exchange program四個月,9月初要出發,最近聽說美國疫情又再升高,大家原本的美國留學計畫 ...

我哋剛剛收到offer,一月出發,都係逗留四個月,下星期一要做決定。
女大三,已打咗針,佢好想去,但依家美國疫情反彈,猶豫中

另外想問,食宿、保險大约US$12000,是否差不多價錢

Ca-mama 發表於 21-8-13 23:05
我哋剛剛收到offer,一月出發,都係逗留四個月,下星期一要做決定。
女大三,已打咗針,佢好想去,但依家 ...

請問係香港邊間學校,可能係同學都唔定吖,我女都啱打咗針,雖然做為家長,多少都會擔心 始終依個機會唔多,我女同你女一樣大三,今次唔去,之後應該無咩機會再去Exchange,所以我都係支持佢

Ca-mama 發表於 21-8-13 23:05
女大三,已打咗針,佢好想去,但依家 ...

至於食宿,我女美國個間學校住宿一個sem就4000美金,食方面學校上網睇好似有飯堂券,一個sem二千幾美金,三餐全包  當然都要預算佢有時想轉口味,買其他嘢食,同學一起出外遊玩都需要唔少錢,保險個邊我問咗幾間保險公司,都唔包新冠肺炎,都建議去到當地再買多一份保險,依層都需要慢慢研究睇點做最好,學校應該都會有份保險比佢地買
如果你哋有好嘅建議記得話比我知吖

kaifu 發表於 21-7-28 12:24
在美加中咗covid-19,如果唔係重症,不會叫你入院的。
其實唔需要太擔心要隔離。歐美各國都係,中咗covid-19,只要唔係重症,唔會叫你入院,只會叫你唔好出門,隔離14日。而打咗針(BioNTech,Moderna之類),中招既機會大減;打咗針即使中咗,只要無長期病患,基本上唔可能係重症。

BB0628 發表於 21-8-13 00:07
回覆 betty_18 的帖子

我仔都係大三, 8月22出發去Boston, 雖然擔心但都支持佢去.

請問你買咩保險?保唔保新冠?可否比d詳細資料做參考(emoji)(emoji)

王家爸爸 發表於 21-8-18 09:01
其實唔需要太擔心要隔離。歐美各國都係,中咗covid-19,只要唔係重症,唔會叫你入院,只會叫你唔好出門,隔 ...

睇你咁講都放心好多  小朋友我覺得應該要勇於面對困難,樣樣都驚,好難培養佢獨立
‹ 上一主題|下一主題