用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 公營中小學大半年8000人退學‎
樓主: rsx
go

公營中小學大半年8000人退學‎   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 21-7-26 17:36
擔心下幾年後一大班人返香港要揾學校讀書好過啦!

不會啦,過去讀了幾年,一來已適應外國教學及生活,二來中文亦不可能再追及香港程度,這些孩子是不會回港讀中小學,除非有部分選擇回港讀大學,但相信為数不多

longlokma 發表於 21-7-26 23:45
不會啦,過去讀了幾年,一來已適應外國教學及生活,二來中文亦不可能再追及香港程度,這些孩子是不會回港 ...

我講嘅係迫於無奈,出現家庭經濟問題嘅人

而且依家移民英國好多人都係透過BNO資格(真正有錢嘅人會透過投資移民),如果一家人移民又搵唔夠生活費揸住幾百萬使唔到好耐。我有英國鬼佬律師朋友上奏返律師樓,下奏放工揸Uber先至夠生活,佢都問我香港嘅人過嚟做乜?

Soundervolt 發表於 21-7-26 23:46

這個真是未知之數,但我相信即使如此大都只會是大人回港工作揾錢,小孩仍會在外國繼續學業
不過,我認識有錢可以投資移民的人也會選擇bno計劃,因為可以不用绑死舊錢何樂而不為?反正生活一樣也不必急於拎永居入藉

longlokma 發表於 21-7-26 23:56

這個真是未知之數,但我相信即使如此大都只會是大人回港 ...

咁起碼大人要捱過5+1年呢一關先….而希望BNO太空人政策都有好多限制。依家移民嘅人都係為咗政治原因,如果返香港搵食及生活,有違自己信念及原則,失去移民嘅意義。

我有位曾經喺我公司做中層管理嘅下屬,佔中後立即移民加拿大,一年後終於揾到一份喺罐頭廠做劏魚嘅工作,不過呢份工有季節性,做咗三個月後又冇嘢做,佢聯絡過我幾次想返香港工作,但係我已經請咗人,之後就再冇聯絡,依家唔知佢乜嘢情況。

如果怕綁住一舊錢,有錢極都有限…係英國買二百萬磅資產,五年後可以直接成為英國公民(若果投資五百萬磅只係三年)呢舊錢又唔會使咗去,資產仲有機會升值,仲使乜揸BNO搞咁多嘢等六年?(最後嗰一年”+1”仲唔知會得唔得)

Soundervolt 發表於 21-7-27 00:16

咁起碼大人要捱過5+1年呢一關先….而希望BNO太空人政策 ...

為什麼一定要著眼於係味好有錢呢?
要移民英國其實唔需要好有錢,2/3千萬港元已經可以生活非常好,除非要求富豪级生活,富豪當然亦唔需要bno visa,佢哋一早已經有幾個國籍。
再講,住英國等二/三年同等五/六年根本無分別,急什麼呢?
你英國朋友问香港人過去做乜?這问题應該大部分英國人都知原因,佢做律師都问出口明顯離地同愚蠢,难怪要打兩份工才能生活。

longlokma 發表於 21-7-27 01:18
為什麼一定要著眼於係味好有錢呢?
要移民英國其實唔需要好有錢,2/3千萬港元已經可以生活非常好,除非要 ...

呢個世界有錢唔係萬能,但冇錢就萬萬不能。但生活就總離唔開現實,問心今次移民潮又有幾多人揸住2/3千萬過去英國?2/3年同5/6年當然有分別,時間愈耐不確定性愈大,如果冇分別又點解要定時間長短?又點解要5+1而唔係索性直接住満5年又或者更短時間可以成為英國公民?

我呢位律師朋友唔係蠢人,佢亦都有睇新聞,當然知道香港人移民當地係為咗政治理由,佢意思係連地土生土長嘅一般平民中產生活都有唔少壓力,尤其英國脫歐之後經濟仲差,所以佢係反問香港移民如果揾唔到生計可以點算?一個人移民,只顧自己可能還可以生存,但一家人過去要揾錢生活就真係有非常高嘅難度。

回覆樓主:

脫歐後少了從EU過來工作的人,朋友話7月19日全面解封後,四處都請唔到人。今天去英國的人好多都知要捱,會做唔番本行,但有更大原因決定要走。如果我兩個孩子細個,我應該都已經過咗英國。香港人出名靈活變通,相信總找到出路,況且未來香港經濟亦未見得會好好。

回覆 王家爸爸 的帖子

應該唔影響IS會影響補習班果類

回覆 王家爸爸 的帖子

我覺得兩睇會多左家長為年幼子女轉IS.

回覆 Soundervolt 的帖子

做比較低階的工人現在即走果班少D專業人士
專業果班未必咁快走,亦未必到英國

Soundervolt 發表於 21-7-26 23:46

就算經濟頂唔順都只會父母回港搵食, 仔女留低繼續返學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Soundervolt 發表於 21-7-26 23:17

呢段文章講唔少港澳籍學生上去大陸讀書,所以為佢地開 ...

之前睇過一篇訪問中資高層,安排子女來港讀書有兩個主要原因,一係香港有中西文化,係過渡去外國讀書中途站,尤其美國,文化衝擊會少D; 二係美國名牌大學,top那D,收不少香港學生。唔知香港仲可維持這些優勢幾耐。

poonseelai 發表於 21-7-27 07:48
之前睇過一篇訪問中資高層,安排子女來港讀書有兩個主要原因,一係香港有中西文化,係過渡去外國讀書中途 ...
唔知道直資學位要唔要同時減少呢

sunnymama2 發表於 21-7-27 07:54
唔知道直資學位要唔要同時減少呢

音樂椅會點轉好難估,有資源又希望學校多D自主權的家長,可能會轉去IS,如果官中走得多就行小班囉

Soundervolt 發表於 21-7-26 21:19

原來你講呢件事,今日新聞都有講,其實呢單野主要針對 ...
我見大陸討論區啲人唔係咁諗,佢哋似乎認為會影響外國投資既IS。我估肯定對各附中有利,對IS就兩睇,補習社就大鑊(股價大跌)。

b3410 發表於 21-7-26 22:10
好似話唔可以在公立學校開國際課程。所以我覺得可能會多內地同學來讀IS,直私。
所以我覺得通關後會多人來 ...
我都估想讀IS既可能會嚟香港讀。

IS尤其是比較有歷史的,應該唔會缺學生,或者好容易補充到學生,多負面新聞的新校可能真係要被淘汰。

Soundervolt 發表於 21-7-27 02:59

呢個世界有錢唔係萬能,但冇錢就萬萬不能。但生活就總 ...

英國有幾千萬人安居生活中,何來好難生活??
香港何時有好易生活過?? 有幾多港人連基本的住都成问题??
不要视角錯誤的用A區最好嘅同B區最差的比較, 要比較就要用同一角度。
英國高薪水平比香港低,但最低工資比香港高。而即使一般人的居住環境及生活空間已經比香港有幾千萬身家的人更好,這些就是現實。
錢是賺來维持生活,但生活不是為了賺錢,這一点大部份香港人都迷失了,一生人營營役役去追求物質金錢,一代又一代剩下使不完的財富又有何用??
至於需要幾多年可以入籍,要知道持bno visa已經可以在英國讀書及工作,跟過去的限制有很大分別,持bno visa已經可以正常工作生活安居樂業,既然如此,根本不需要急於三年定六年成為公民。
再說什麼有不確定性的考量,這個更加可圈可点,這考量反而正正是他們選擇離開的原因。
說到底,去與留的背後各有不同價值觀及原因,何必總是以「 你沒有好結果」的心態去批判他人的選擇呢?

longlokma 發表於 21-7-27 08:28
香港何時有好易生活過?? 有幾多港人連基本的住都成问题? ...

但識人佢係冇大學學歷,英文唔得,但好幸運香港撈得唔錯,請問過去嗰邊可以做什麼工作? 英國最低工資係高過香港,但要比稅嗎?

Arabellahk    發表於 21-7-31 10:51
rsx    發表於 21-7-27 11:25

longlokma 發表於 21-7-27 08:28
香港何時有好易生活過?? 有幾多港人連基本的住都成问题? ...
睇下留言已經好有趣:望住講出來個數字,已經係離地一族.
一顆平凡的韭菜,在某地營營役役幾十年,有沒可能有物業資產?或者講有幾大可能有?而該顆韭菜,如果係洋韭菜的話,同樣營營役役幾十年,有沒可能在海邊撿到一顆貝殼從而成爲"寄居蟹"----寄居蟹其實係可以長久寄居,不必擔心被剝奪該貝殼.
‹ 上一主題|下一主題