用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 公營中小學大半年8000人退學‎
樓主: rsx
go

公營中小學大半年8000人退學‎   [複製鏈接]

bobbob 發表於 21-7-28 10:44
肯放下身段一定有,我都識人過咗去做deliveroo同洗碗
當然啦, 英國脫歐後走左好多歐洲人尤其係東歐人, 正正需要人填補洗碗、清潔、送貨等呢類非技術的工種.

其实8000人相对中小学60万人只是1.3%的数量级,有没有大家想的那么夸张呢

964000 發表於 21-7-29 17:16
大陸一般國際學校就算老師全部係NET, 同學間maintain唔到native English 語境,所以一般英文水平都和香港 ...

講到oral 時d英文夠唔夠native, 唔好話大陸d IS, 就算去到英國,好d名boarding schools都大把華學生,如果冇心容入講好d英文,佢地除時可以一天大部份時間唔洗講英都唔成問題。最终英文水平都要睇自己

Jacba 發表於 21-7-29 22:59
其实8000人相对中小学60万人只是1.3%的数量级,有没有大家想的那么夸张呢

再加上也有很多老師也走了,條數最可能又平行反。不過,如果走果d係好老師同叻學生,咁條數可能就要再計計(質量問題)

twhkleung 發表於 21-7-29 23:01
講到oral 時d英文夠唔夠native, 唔好話大陸d IS, 就算去到英國,好d名boarding schools都大把華學生,如果 ...

我大儿子,二儿子年级走的同学成绩都是中间,或者中间偏下,有的人走是因为学习跟不上,希望去国外可以轻松一点。无论如何,1.3%的流动率,并不大

twhkleung 發表於 21-7-29 23:01
講到oral 時d英文夠唔夠native, 唔好話大陸d IS, 就算去到英國,好d名boarding schools都大把華學生,如果 ...

其实,很多内地移民外国学生的英文都很厉害。就好像在香港,好多新移民新移民子女成绩都不差。

Jacba 發表於 21-7-29 23:11
其实,很多内地移民外国学生的英文都很厉害。就好像在香港,好多新移民新移民子女成绩都不差。
...

講的是general case, 唔係special case. 否則, counter examples 是一定會有的

王家爸爸    發表於 21-7-30 12:33

longlokma 發表於 21-7-27 08:28
英國有幾千萬人安居生活中,何來好難生活??
香港何時有好易生活過?? 有幾多港人連基本的住都成问题? ...

Well said. 有啲人永遠覺得只有自己的選擇最好... 佢自己唔想走咪唔走囉,點解成日講到走既人都唔會有好生活咁??真係心地唔好

kayan37 發表於 21-7-29 23:14
Well said. 有啲人永遠覺得只有自己的選擇最好... 佢自己唔想走咪唔走囉,點解成日講到走既人都唔會有好生 ...

能够自由流动,自由移民才是最重要的,大家可以找到自己想要的生活,对谁都好

kayan37 發表於 21-7-29 23:14
Well said. 有啲人永遠覺得只有自己的選擇最好... 佢自己唔想走咪唔走囉,點解成日講到走既人都唔會有好生 ...
我身邊走既舊同事,中學同學走唔少,唔見得就要去洗大餅倒垃圾收銀,就唔明尐人點解咁,唔可以祝福人,總要好似被遺棄咁滿咀負面說話。

twhkleung 發表於 21-7-29 23:14
講的是general case, 唔係special case. 否則, counter examples 是一定會有的
講得啱,好多中國人都傾向於將特例當常態,然後將被包裝成常態既特例無限上崗。

Yanamami 發表於 21-7-30 12:34
我身邊走既舊同事,中學同學走唔少,唔見得就要去洗大餅倒垃圾收銀,就唔明尐人點解咁,唔可以祝福人,總要 ...

因為心地不好及井底。
有不少本地中小幼師已經在英國找到正職老師/助教工作。時勢做英雄, 有部分已經開zoom教dse科添呀,$200/位、一堂5個都一千,幾好搵。

Jacba 發表於 21-7-29 23:08
我大儿子,二儿子年级走的同学成绩都是中间,或者中间偏下,有的人走是因为学习跟不上,希望去国外可以轻 ...

我兒子的學校走的都是成績最尖的同學,成績差的反而沒有走!

Jacba 發表於 21-7-29 23:11
...

145,146兩個帖的內容明顯不是香港現行狀況,或者只是你孩子學校及你個人認知的情形,與普遍事實有距離。

Jacba 發表於 21-7-29 23:18
能够自由流动,自由移民才是最重要的,大家可以找到自己想要的生活,对谁都好
...

這點我就很同意

longlokma 發表於 21-7-31 01:52
145,146兩個帖的內容明顯不是香港現行狀況,或者只是你孩子學校及你個人認知的情形,與普遍事實有距離。
...

我認識的新移民子女,中丶數可以不錯,英文就是與同學有距離,在英中又不說英文,只說普通話!有些確是成績好,因為新移民孩子成績差少少就被父母打罵,強壓之下逼讀書,本人非常不認同,好易出事,學生易跳樓之類!

Jacba 發表於 21-7-29 23:08
我大儿子,二儿子年级走的同学成绩都是中间,或者中间偏下,有的人走是因为学习跟不上,希望去国外可以轻 ...
我自己和朋友圈子,無論LS或IS, 仔女適應間學校,讀得好的,大部分都係計劃大學才出外留學

大家圈子好唔同,我自己識既朋友,兩種圈子都很多!

大家身邊識既新移民唔係唔識教仔就打仔,叻嗰D都係靠催谷,自己嗰個叻係天生,拽係畀人影響,呢類父母⋯⋯

totemss    發表於 21-8-2 13:01

conniewktang 發表於 21-7-31 10:14
我認識的新移民子女,中丶數可以不錯,英文就是與同學有距離,在英中又不說英文,只說普通話!有些確是成 ...

同意啊!唔少新移民學生,在學校入面圍埋一齊就係講普通話,其他時間唔講嘢(可能怕被取笑吧!),黎左多年都可以唔識廣東話。我讀書時的新移民同學,係會努力學廣東話融入我們的。唔係怪現在內地來的小朋友,只係慨嘆生態已改變了

totemss    發表於 21-8-2 13:41
‹ 上一主題|下一主題