用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2022-2023 私.校
go

2022-2023 私.校 [複製鏈接]

我基本上打算大抽獎,但身邊人個個叫我報定私校打底,我個女無任何上補習班,各位港島區私校有冇邊間好D? 蘇浙,聖保祿,聖保羅,真光會否太難入
   0    0    0    0

STARCREAM 發表於 21-7-25 18:35
我基本上打算大抽獎,但身邊人個個叫我報定私校打底,我個女無任何上補習班,各位港島區私校有冇邊間好D?  ...

如果派乜(即使寶校)都冇所謂便不用報私校backup..

我基本上打算大抽獎,但身邊人個個叫我報定私校打底,我個女無任何上補習班,各位港島區私校有冇邊間好D?  ...
你所提,當中聖保羅男女是直資,寫清楚「男女」好啲,因有另一所聖保羅是男校。有直資offer是沒唔可以大抽獎。另外,要自己check清楚,有邊啲私校係take 左offer都係要放棄大抽獎。

回覆樓主:

如果校網ok,又唔係擺最難抽的學校第一,其實唔考私校都得,大把人冇考。

唔係大部份都完左報名日子喇咩

如果係一心打算大抽獎 , 就算有心儀私校 OFFER , 到最後萬一派得唔好  , 都會去叩門讀返津校 , 放棄私校 , 就會必要去考私校 , 因為 , 考得私校的小朋友學術本身都有個底 , 成績唔差 , 唔好俾壓力自己同小朋友吧

建議考蘇浙先,蘇浙升中亮麗,費用在私校中算便宜。面試也很簡單。

回覆 Mmxsrus 的帖子

蘇浙英文部難入嗎?
我自己身體麻麻明年重要手術,如果學校功課太多我驚我應付不了,
個問題係我現在於99區,只有兩間官校,所以如果冇我打算去港島私枚,
國際學校中文太少所以我應該吾考慮。

STARCREAM 發表於 21-7-26 11:43
回覆 Mmxsrus 的帖子

蘇浙英文部難入嗎?
你係指蘇浙國際?尼個唔清楚,我指的係蘇浙本地。其實論功課,蘇浙和一般對學術有所要求的津校應該差唔多。
‹ 上一主題|下一主題