用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道 vs 真道
樓主: keechoi
go

播道 vs 真道   [複製鏈接]

舊年公佈完主科4+多日校??百分比後直至等睇校務報告,今年唔知係咪又咁樣

kudon 發表於 21-7-27 13:35
舊年公佈完主科4+多日校??百分比後直至等睇校務報告,今年唔知係咪又咁樣 ...

播道書院曾有三年(2013, 2014 和 2016) 成績好公開, 校務報告有齊4主科2+, 3+ 同 4+

但之後就無再係校務報告公佈, 只係曾於2018和2019, 在校網短暫公佈過整體4+, 或主科4+成績

上年係完全沒有外公佈過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

以此成績應可穩居band1C,估計此校學生程度差異較大,最叻既學生叻過唔少band1A校第一名,(證明適合就是好的),無疑是一間進步中既學校.

hkpapa852 發表於 21-7-27 14:06
播道書院曾有三年(2013, 2014 和 2016) 成績好公開, 校務報告有齊4主科2+, 3+ 同 4+

但之後就無再係校務 ...

上年校務公佈都只係講有幾多個拎到星星

Sing13 發表於 21-7-27 14:25
以此成績應可穩居band1C,估計此校學生程度差異較大,最叻既學生叻過唔少band1A校第一名,(證明適合就是好 ...

最叻嘅學生叻過唔少 band1A校第一名?我諗該校老師都唔敢咁講,用嚟鼓勵下氹下學生就會講嘅

kudon 發表於 21-7-27 14:34
最叻嘅學生叻過唔少 band1A校第一名?我諗該校老師都唔敢咁講,用嚟鼓勵下氹下學生就會講嘅
...

我會睇,證明在該校讀書所能達到既最大高度,直資學校成績差異大不奇怪.
都要睇前面個批是咩水平.睇學校是否可持續培養到叻既學生.
普通既學生以學校往績為榮,叻既學生學校以其為榮.

Sing13 發表於 21-7-27 14:45

來來去去,大部分嘅家長都想知主科4+或以上成績,或者3322百分比,講幾多人某科拎星星,根本不能知道整體水平,不如學下港同咁樣,高透明度仲好啦

kudon 發表於 21-7-27 15:10
來來去去,大部分嘅家長都想知主科4+或以上成績,或者3322百分比,講幾多人某科拎星星,根本不能知道整體 ...

其實不難推測,英文科四級以上百分比76%,三級以上百分比99%,冇公布3322,主科成績.
估計原因是中文成績尚需提高.
總科目四級以上百分比60%,成績唔錯,小學是英小,中文成績提升不容易,如果解決到,成績可更進一步.

Sing13 發表於 21-7-27 17:14
其實不難推測,英文科四級以上百分比76%,三級以上百分比99%,冇公布3322,主科成績.
估計原因是中文成績 ...

佢好似係話60%人次,唔係總科目4+以上百分比60%

如果一個人考8科又每科都達4+以上成績,咁樣係可以計8次。

kudon 發表於 21-7-27 17:56
佢好似係話60%人次,唔係總科目4+以上百分比60%

如果一個人考8科又每科都達4+以上成績,咁樣係可以計 ...

每人考一科代表一人次.

如果一個人考8科又每科都達4+以上成績,咁樣係可以計8次
以總科目百分比計同樣計8科.分子加8.

Sing13 發表於 21-7-27 17:14
估計原因是中文成績 ...

原來衹公布3322係未夠㗎,嶺大教大和open u 要 3322+ 1 elective, 其他要 3322+2 electives, 好似港同3322 同 3322+33, 已由80%變少於60%, 唔係咁多會跟港同咁公開透明

Sing13 發表於 21-7-27 18:04
每人考一科代表一人次.

如果一個人考8科又每科都達4+以上成績,咁樣係可以計8次

搞到咁複雜,不如直接公布各科成績係咪簡單好多呢

好似福中咁,人哋都係列晒每科2+同4+百分比,羅氏都用 bar chart show咗每科2+同4+,真係唔明白點解播道咁簡單都做唔到

poonseelai 發表於 21-7-27 18:13
原來衹公布3322係未夠㗎,嶺大教大和open u 要 3322+ 1 elective, 其他要 3322+2 electives, 好似港同3322 ...

港同已經出咗修正版,332233係74.5% ~~~

mcl203 發表於 21-7-27 22:11
港同已經出咗修正版,332233係74.5% ~~~

噢,跟唔切

kudon 發表於 21-7-27 19:47
好似福中咁,人哋都係列晒每科2+同4+百分比,羅氏都用 bar chart show咗每科2+同4+,真係唔明白點解播 ...

又公平D講句,培僑都係冇list out 出黎,都係列出幾多人有星星,同4+有幾多%人次。

我見就真係唔係間間學校都有公開!
真心贊港同好透明!

tigerdad 發表於 21-7-27 23:59
又公平D講句,培僑都係冇list out 出黎,都係列出幾多人有星星,同4+有幾多%人次。

我見就真係唔係間間學 ...

播道全部科目5**有21人次,當中英文5**有8人
中文5**有2人
數學5**有3人

可以解讀為8人裡面有2人中英數均有5**,1人英數5**剩低5人英文科5**,如果轉用人次計,就係13人次 (2×3+1×2+5×1)。同樣21人次都可以有機會全部來自呢8位同學:
1位有5科5** (人次1×5=5)
1位有4科5** (人次1×4=4)
1位有3科5** (人次1×3=3)
4位有2科5** (人次4×2=8)
1位有1科5** (人次1×1=1)

培僑19名考生拎到5**
2名考生有4科5**,人次2×4=8
2名考生3科5**,人次2×3=6
15名考生有1-2科5**,人次範圍16-29
如果學播道咁樣用人次計,培僑全部科目5**人次由30-43

可以睇到用人次計明顯多過人數好多。甚至超過100%。不過我都覺得如果培僑有多d資訊會更好!

kudon 發表於 21-7-28 01:43
播道全部科目5**有21人次,當中英文5**有8人
中文5**有2人
數學5**有3人
XX 人次 呢個寫法本身還好,但忽然一句 YY% 人次…….
百份比後面再有單位?

呢份通告似乎突顯咗學校既中文既問題。

作為英中英小,還是出番份正常英文版通告吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

tigerdad 發表於 21-7-27 23:59

我見就真係唔係間間學 ...

呢方面幾佩服港同,零照講,大跌照講,無隱瞞

回覆樓主:

我都等緊播道今年的DSE成績,唔係只係想知有邊幾個好出色,想了解一下學校學生所有直升嘅情況下 ,大部分學生嘅成績
‹ 上一主題|下一主題