用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 等學簽(等到焦慮⋯
go

[加拿大] 等學簽(等到焦慮⋯ [複製鏈接]

今年透過agent 轉介去Winnipeg 讀grade 8 , 因遲咗、6月頭先交齊文件!
現在焦慮9月可能都要在香港開學一段時間。
有冇谷友像我一樣、可以交流一下嗎?
   0    0    0    0

leunglingling 發表於 21-7-23 09:37
今年透過agent 轉介去Winnipeg 讀grade 8 , 因遲咗、6月頭先交齊文件!
現在焦慮9月可能都要在香港開學一段 ...

如無意外,應該大約兩個月會批出學簽。你嘅仔/女做左biometric和驗身未?

snowball 發表於 21-7-23 10:03
如無意外,應該大約兩個月會批出學簽。你嘅仔/女做左biometric和驗身未?

5月中已pass所有文件、驗身
6/3 連加拿大移民局$150手續費都扣埋。
8月份出學簽機會大嗎?

leunglingling 發表於 21-7-23 11:07
5月中已pass所有文件、驗身
6/3 連加拿大移民局$150手續費都扣埋。
8月份出學簽機會大嗎?

Online submission day 後兩個月左右吧

多謝大家嘅意見(emoji)

leunglingling 發表於 21-7-23 09:37
現在焦慮9月可能都要在香港開學一段 ...

網頁上寫大概要預7~8星期做學簽
我的申請是入大學用的

6月30日  一次過入申請表,連所有經濟證明、study plan ,驗身報告編號、連同申請費用等一併交
7月2日 交biometric 費用
7月5日 出信預約 biometric
7月7日 做 biometric
7月25日 批出學簽

你都申請差不多6-7星期,應該好快會有消息

多謝你嘅提供(emoji)(emoji)
但我是6月初已交齊!你重快過我?

leunglingling 發表於 21-7-28 06:46
多謝你嘅提供(emoji)(emoji)
但我是6月初已交齊!你重快過我?

有數得計,諗住最快要8月尾先批出
現在批出,我都覺得好意外

我哋
19/5交Form
13/6 印指模
25/6驗身
幾日後驗身pass

依家仲等緊permit  ,怕八月尾買唔到機票

希望8月頭出到、否則就要買新學年既書本(emoji)(好貴)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題