用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 點解今年咁多IB狀元?
樓主: lukeskywalker
go

點解今年咁多IB狀元?   [複製鏈接]

回覆 b3410 的帖子

A LEVEL 我有讀過,唔使研究。香港多D狀元,唔是一件值得開心既好事咩?

pccw2017 發表於 22-7-7 09:35
做past paper就考到高分 ? 發夢無咁早. 你以為考緊會考咁易有得操
讀邊個學制如果想讀的好都要付出,請尊重同學的努力

b3410 發表於 22-7-7 09:37
讀邊個學制如果想讀的好都要付出,請尊重同學的努力
我有唔尊重同學的努力咩 ? 多謝你比頂帽喎 !!

Dylanli2017 發表於 22-7-7 09:36

A LEVEL 我有讀過,唔使研究。香港多D狀元,唔是一件值得開心既好事咩? ...
我從來唔覺得呢個世界最叻係狀元,而且也都唔需要比較邊個最叻,多唔多狀元,有冇所謂?
只不過同學的努力和付出,應該去欣賞,而不是“酸葡萄”

不同學制的比較探討,係希望取長補短,揾到最適合出路。

pccw2017 發表於 22-7-7 09:44
我有唔尊重同學的努力咩 ? 多謝你比頂帽喎 !!
如有冒犯唔好意思。

有則改之無則加勉

Dylanli2017 發表於 22-7-7 09:20
回覆 chingyu 的帖子

既然IB好得咁緊要,政府真是要如前文位朋友提到,全民考IB先岩,少D考試少D壓力,最 ...

外國有好多 state school 考ib diploma, 香港都可以找些官校做試點

回覆 poonseelai 的帖子

是囉,香港官校如果可以讀IB確是一件好事,多D選擇從來都是好事。

一年容易又放榜....

熟口熟面的 po
熟口熟面的 陣營
熟口熟面的 戰友

老朋友又開戰啦喂!

gigayan    發表於 22-7-7 13:24
小時了了    發表於 22-7-7 10:16

我唔使酸葡萄,要讀IB,無非是比多D錢去讀。如果讀DSE都可以入到想入既學系,咁都唔需要特登去讀IB. 評論兩句等於酸葡萄? 只是覺得對於2樣似乎矛盾既野可以共存而感到奇怪。原來一樣難度咁高既野是可以量產。

小鹿揀學校 發表於 22-7-7 10:02
一年容易又放榜....

熟口熟面的 po
好想copy之前幾年的post ,節省時間
已經揾唔到新論點論據

Dylanli2017 發表於 22-7-7 10:04

我唔使酸葡萄,要讀IB,無非是比多D錢去讀。如果讀DSE都可以入到想入既學系,咁都唔需要 ...
理解為一個grade,茅盾解決

一年容易又放榜....

熟口熟面的 po
唔小心見到國際版也開始loop 不過暫時見唔到熟口熟面網友。

一年容易又放榜....
熟口熟面的 po
熟口熟面的 陣營
熟口熟面的 戰友
老朋友又開戰啦喂!

Hi 老朋友!! 之前 EK 網站 down 咗入唔到來吹水, 令我成朝好失落, 無人同我傾, 好悶

b3410 發表於 22-7-7 09:44
我從來唔覺得呢個世界最叻係狀元,而且也都唔需要比較邊個最叻,多唔多狀元,有冇所謂?
只不過同學的努力 ...

讀書叻又唔一定出嚟做嘢叻,我部門個個都係大學畢業生(我 A level only), 做得好嘅又唔一定係三大畢業,近日發現一個港大畢業,做了幾年,考專業試考一張 paper 就過一張,竟然唔識 respectively 這個字點解和點用,嚇死我

b3410    發表於 22-7-7 10:33

b3410 發表於 22-7-7 10:11
好想copy之前幾年的post ,節省時間
已經揾唔到新論點論據
我軍陣容不整,軍心散渙⋯⋯
聞戰鼓,思良將!
要掟生果落海呼喚 mcl203 歸隊

番來喔~番來喔~

b3410    發表於 22-7-7 10:29
poonseelai    發表於 22-7-7 10:23

b3410 發表於 22-7-7 00:06
不過例如你想讀醫科,IB可能要44,45先可能有CO,DSE不需要狀元榜眼,5科30分已經有資格。應該評估自己IB取 ...

呢個比較亦可能跟不同隊報醫科可分配的學額有關?

需知兩個考試既GRADING方法, 條CURVE 都唔同, 攞任何一個LEVEL 去拗都係哂鬼氣!!

點解唔將D 時間花在"學習講話精神" 上面呢? 咁樣先可"行穩致遠"

其實唔係執著於狀元呢2個字,而係我見大家都係覺得IB走後門拎左dse 一半入神科學位而覺得唔公平先係重點。

以醫科為例,IB差唔多已分左大概一半位,但IB拎45難度係相對比dse 夠分入醫難度為低,所以先有呢個爭論點吧

辛辛苦苦拎幾粒5**, 點知入面有人輕鬆(相對地)入,個落差有點難以接受je。

唔駛太focus 係狀唔狀元囉

Jean1769 發表於 22-7-7 05:34
而家連Oral考試都取消,DSE同學表達能力曉飛都無從得知/評核喎
咁請問 IB 又要唔要考 中文英文 oral 呢又?

Zleep 發表於 22-7-7 10:35
其實唔係執著於狀元呢2個字,而係我見大家都係覺得IB走後門拎左dse 一半入神科學位而覺得唔公平先係重點。
...

"以醫科為例,IB差唔多已分左大概一半位"  - where did you get this?

Non jupas local includes IB and ALL non dse students

poonseelai 發表於 22-7-7 10:48
"以醫科為例,IB差唔多已分左大概一半位"  - where did you get this?
https://topick.hket.com/article/3031450/%E3%80%90JUPAS%E6%94%BE%E6%A6%9C%E3%80%91%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%91%E7%94%9F%E8%81%AF%E6%8B%9B%E5%8F%96%E9%8C%84%E7%8E%8751-%E4%BD%8E%E9%81%8E%E6%89%BF%E8%AB%BE%E3%80%80%E8%BF%91%E5%B9%B4%E5%85%A9%E5%A4%A7%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2%E9%9D%9E%E8%81%AF%E6%8B%9BIB%E7%94%9F%E6%96%99%E5%A2%9E

睇新聞咋,咁係有GCE A LEVEL 既,但食位既情況係邊一邊,心照啦

利申: 有排都未讀中學,個人係保持中立,非葡萄,懂我的就懂,細力d 唔好扣帽子

Dylanli2017    發表於 22-7-7 11:00
‹ 上一主題|下一主題