用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 點解今年咁多IB狀元?
樓主: lukeskywalker
go

點解今年咁多IB狀元?   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 22-7-7 09:36
回覆 b3410 的帖子

A LEVEL 我有讀過,唔使研究。香港多D狀元,唔是一件值得開心既好事咩? ...
我淨係見好多 F5 DSE 學生 已有能力去考 iAL ,但從未見過有 Year11 的 AL 學生去考 DSE 囉…
咁代表邊樣程度深d呢?

Dylanli2017 發表於 22-7-7 09:20
回覆 chingyu 的帖子

既然IB好得咁緊要,政府真是要如前文位朋友提到,全民考IB先岩,少D考試少D壓力,最 ...

全香港學生是否有足夠英文程度考IB ?

學校老師亦需特別訓練和程度才可教IB.

是否每間學校有足夠資源?

女拔校長亦多次解釋過為何不會辦 IBDP.

回覆樓主:

好嘈

Dylanli2017 發表於 22-7-7 09:28
回覆 jaycee_mami 的帖子

DSE 上訴,最多是多1,2個狀元,IB一上訴可以多36人,不得不承認,IB近乎完美, ...

將來可能所有師局長特首全部都係IB 狀元。

回覆 小鹿揀學校 的帖子

你就順下話IB好難既家長意啦 我只用最簡單既邏輯,又難又可以量產,從邏輯上雖然唔明白,但佢地話成立

fatman69 發表於 22-7-7 11:06
將來可能所有師局長特首全部都係IB 狀元。

梗係 高考 狀元 或 DSE 狀元 啦!

大陸 將會有一大批人可以考DSE!

見到有網友講DSE入醫肥多過IB生的,會唔會IB確實係叻過DSE學生,而導致醫學院傾向多收IB生原因?

Dylanli2017 發表於 22-7-7 09:36
回覆 b3410 的帖子

A LEVEL 我有讀過,唔使研究。香港多D狀元,唔是一件值得開心既好事咩? ...

當年我哋考 嘅 A-Level 係頗深的,跟當年英國考A-Level
已經不同。

而且, 現在一大堆入香港大學的 A Level 生,
人家已經去外國一轉,成個 package 又唔同。

chingyu 發表於 22-7-7 11:25
梗係 高考 狀元 或 DSE 狀元 啦!

大陸 將會有一大批人可以考DSE!
高考狀元幾十萬人出一個,一定最難

Zleep 發表於 22-7-7 10:35
其實唔係執著於狀元呢2個字,而係我見大家都係覺得IB走後門拎左dse 一半入神科學位而覺得唔公平先係重點。
...

第一唔該你分清楚IB唔等於non jupas呢個概念。
IB只不過係其中一個組成。

而且“走後門”頂帽太大,不要亂扣。

比辛苦就唔駛喇,邊個同學唔辛苦。唔夠料入咗大學都讀唔到。

bbc2018 發表於 22-7-7 08:25
上年聽過醫科CO有43分

幾年前在一升學講座見過孔教授,有講過HKU比Medi CO 的條件,IB 43係好實牙實齒,而42就支吾以對。可見當年條線係畫得好firm !
不料上年IB 行量化寬鬆制度,由80分攞7改為75分,情況有如人人中金多寶,CO 已出,人人排隊領獎!
點知你IB條7分線今年點畫?所以今年講明冇CO ,43已好大機會失望!睇下今年DSE 及non jupas 分配比例再研究亦未遲!

此外,亦要一讚孔教授,當日講座完畢後,離場時被一眾家長團團圍住問問題,教授亦耐心作答,同時亦講了不少醫療服務新動向,真的不枉此行!

b3410 發表於 22-7-7 11:38
IB只不過係其中一個組成,而且比例一定唔係最多。
咁引用番上面網友提問,又請問個比例係點分佈? 又點知唔係最多? 我比較喜歡越辯越明的

Zleep 發表於 22-7-7 11:42
咁引用番上面網友提問,又請問個比例係點分佈? 又點知唔係最多? 我比較喜歡越辯越明的
...
比例未數過,所以已經改咗。你有興趣可以去數下

b3410 發表於 22-7-7 11:43
比例未數過,所以已經改咗。你有興趣可以去數下
睇到你快速編輯左個“比例唔係最多“,就證明邊個有多d 需要去數下

咁講啦,可能係我仔女未去到要選擇呢個時間點,我都係睇住上面網友分析而再繼續演示落去既,可能你係仔女讀緊ib的家長,覺得ib 都唔係網友想像中咁易,呢點我明白的。

Zleep 發表於 22-7-7 11:49
睇到你快速編輯左個“比例唔係最多“,就證明邊個有多d 需要去數下

咁講啦,可能係我仔女未去到要 ...
咁我又真係唔知比例如何,只係印象中有好多a level and postgraduate. 不夠嚴謹,所以改咗。或者話IB唔會超過non jupas 一半,所以唔係majority.
至於難易,只可以話幾多付出幾多收穫,全部都唔容易。

b3410 發表於 22-7-7 11:38
IB只不過係其中一個組成。

比辛苦就唔駛喇,邊個同學唔辛苦。唔夠料入咗大學都讀唔到。   <-----呢句你講得真係好啱,所以IB又好,DSE又好,non jupas又好,真係有心讀書既人一定唔係靠谷做成."谷"肯定涉及辛苦呢個字.

哩幾年係要毅進畢業

gigayan    發表於 22-7-7 13:23

b3410 發表於 22-7-7 11:59
咁我又真係唔知比例如何,只係印象中有好多a level and postgraduate. 不夠嚴謹,所以改咗。或者話IB唔會超 ...
俾個讚你
我都係純路過,做家長既無非都係想幫小朋友捨難取易,只係見到呢度好多post都話IB 相對易先好奇入黎睇下
上網搵下,又好似A LEVEL 仲易,4個A* 就好多選擇

但印象中dse要拎5** 真係好難,有見xx vs xx 都係睇果1-2% 5** 率去拗餐死

公道講句,話IB 易果d 好多都係未讀過,但只睇數據既話就真係dse 相對拎高分難,至於係咪全港小朋友都啱讀IB 而又可以量化狀元,我又唔係太同意,因為就咁睇英文呢科,一個英小的小三生,可能英文已經比一個地區津校的小六生高了,以我理解IB 唔係只靠死讀書就讀到高分的。

Zleep 發表於 22-7-7 12:11
俾個讚你
我都係純路過,做家長既無非都係想幫小朋友捨難取易,只係見到呢度好多post都話IB 相對易 ...

咁醫科收 DSE 學生 又唔係要求 七科或六科 五星星。

收生標準都已經唔同。

既然覺得 IB 咁着數安全, 咁咪安排子女 讀 IB 囉。

就算 SPCC, 學生都唔會一面倒咁選 IBDP.
既然咁着數,點解咁多 SPCC 學生會繼續揀 DSE 呢?

另外點解DSE又要引入去大陸呢?

將來DSE狀元幾多係會來自大陸呢?

medicine 發表於 22-7-7 09:34
最神奇的是,公開考試覆核.應該無人不能理解,但校本評核,都可以覆核

望望下的的數字:

IB有冇咁兒戲?唔係你有數據都唔知可以咁誇
‹ 上一主題|下一主題