用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 點解今年咁多IB狀元?
樓主: lukeskywalker
go

點解今年咁多IB狀元?   [複製鏈接]

b3410 發表於 22-7-6 09:12
SPCC今年超勁,今年係疫情之後第一次實打實考出來的成績。
63位同學,12 滿分,17 44分

No, lah. 今年IB都係「非考試」. 今年93個狀元都係量化寬鬆的後果. IB越來越唔似樣. DSE就越來越深
https://topick.hket.com/article/3294070/%E3%80%90IB%E6%94%BE%E6%A6%9C%E3%80%91%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E6%96%87%E6%86%91%E7%B5%84%E7%B9%94%EF%BC%9A%E9%80%A3%E7%BA%8C%E5%85%A9%E5%B9%B4%E6%8C%89%E7%96%AB%E6%83%85%E8%AA%BF%E6%95%B4%E8%80%83%E8%A9%A6%E7%AD%89%E7%B4%9A%E3%80%80%E6%AD%A3%E9%80%90%E6%AD%A5%E5%BE%A9%E5%B8%B8%E5%88%B0%E7%96%AB%E5%89%8D%E6%B0%B4%E5%B9%B3

被問到成績通脹原因,IBO回覆TOPick時解釋,考慮到學生受到學校停課及疫症大流行限制所造成的重大破壞,2020及2021年兩屆IB調整考試等級界限時,均有減低相關影響,同時正逐步恢復到疫情前「既定水平」,以確保IB考試持續獲得認可,形容此做法與許多資歷考試及國際考試一致。

此外,受疫情限制或學校停課,導致學校無法進行考試的情況下,學校可要求改為採取「非考試」應變措施,讓學生在沒有紙試的情況下獲得成績。IBO稱已設計一套檢查方法,以確保所有考生獲公平成績,強調考試成績質素保證是基於仔細審查及人為判斷,並非全自動化調整。

2jkidsfather    發表於 22-7-6 14:53
Dylanli2017    發表於 22-7-6 11:18

到咱孩子DSE也量化寬鬆就好了。

諗諗還是唔好,對一眾學者唔公平,正常好。

回覆樓主:

為什麼今年IB仍然採用“非考試”型式? DSE同樣考到試,一樣受停課影響,點解IB又不能呢?

pccw2017 發表於 22-7-6 11:12
No, lah. 今年IB都係「非考試」. 今年93個狀元都係量化寬鬆的後果. IB越來越唔似樣. DSE就越來越深
https: ...

我理解今年香港無取消ib exam, 會否有個別學校申請咗 non exam route 就唔清楚

本地媒體喜歡用狀元等字眼,熟悉ib的都知道由於兩個語文和數學科有不同選擇,只睇45分意義不大,睇過就算

jaycee_mami 發表於 22-7-6 11:33
為什麼今年IB仍然採用“非考試”型式? DSE同樣考到試,一樣受停課影響,點解IB又不能呢?
...

https://whichschooladvisor.com/hong-kong/school-news/live-hong-kong-ib-diploma-results-2022

Because of the ongoing pandemic, the IBO extended the option of exam and non-exam routes for May 2022. All schools in Hong Kong were able to sit the exams this year.

好勁!不愧香港第一神校。

pccw2017 發表於 22-7-6 11:12
https: ...
今年香港IB應該全部都係考試。

poonseelai 發表於 22-7-6 11:54

我理解今年香港無取消ib exam, 會否有個別學校申請咗 non ...
狀元係媒體自創分數也意義有限。

睇university offer.
雖然offer 都可以一個人拎幾個,不過Oxbridge 應該一人只可以一個?SPCC IB 63位同學,有17個Oxbridge offer, 是否可以理解為 17位不同同學都有offer ?

而且今年US 升學也很好,有MIT

Arabellahk    發表於 22-7-6 13:13
poonseelai    發表於 22-7-6 13:07

"考試"又好"非考試"又好, IB(比起其他試)感覺就好似比較易取高分. 長此下去, 個分數會貶值.

b3410 發表於 22-7-6 12:56
今年香港IB應該全部都係考試。
"應該" ? 93個滿分有乜可能係全部考試. 2020年正常考試都係得23個滿分 !! IBO仲話要逐步回復正常, 即係下年都仲可以"非考試" !!

ok3 發表於 22-7-6 13:06
"考試"又好"非考試"又好, IB(比起其他試)感覺就好似比較易取高分. 長此下去, 個分數會貶值. ...

如果 ib分數不能反映學生能力,大學收生自然会調節,加上 dse and ib 生排不同隊入本地資助大學

回覆樓主:

湊個熱鬧:呢兩年IB大熱,就算因為Non-exam route,但要拎滿分都唔係咁易,至少睇佢Oxbridge offers及US 藤校offers,還是要講聲:勁!

7-seven 發表於 22-7-6 13:35
湊個熱鬧:呢兩年IB大熱,就算因為Non-exam route,但要拎滿分都唔係咁易,至少睇佢Oxbridge offers及US 藤 ...

睇 placement 最實際

pccw2017 發表於 22-7-6 13:18
"應該" ? 93個滿分有乜可能係全部考試. 2020年正常考試都係得23個滿分 !! IBO仲話要逐步回復正常, 即係下年 ...
可能我哋理解嘅“全考試”有所不同?
我理解係有sit IB May 2022 exam就係參加咗考試,呢個成績就係 IB May 2022 成績。不知道是否和你的理解一樣?

Del

ok3 發表於 22-7-6 13:06
"考試"又好"非考試"又好, IB(比起其他試)感覺就好似比較易取高分. 長此下去, 個分數會貶值. ...

感覺.............

你再瞭解清楚先啦
IB 其實一啲都唔容易讀

b3410    發表於 22-7-6 16:51

B.B.BaBa 發表於 22-7-6 15:52
感覺.............

你再瞭解清楚先啦

IB難唔難,之前已經有好多post爭論過,冇必要再喺度爭論。所以我都係話"感覺" 囉。不如你了解清楚咩叫"感覺" 先啦。

ok3 發表於 22-7-6 18:40
IB難唔難,之前已經有好多post爭論過,冇必要再喺度爭論。所以我都係話"感覺" 囉。不如你了解清楚咩叫"感 ...

媒體如何定dse and ib 狀元亦比到人ib容易D"感覺"。ib 評分係水平参照,即到達7 分 grade boundary 就取7分,總分45就叫 ib狀元。dse評分去到5一樣是水平參照,取5中最高分的10%評為5**, 媒體叫全取 5**的為 dse狀元。如果以 dse全取5為狀元,或者有不同"感覺"。
‹ 上一主題|下一主題