用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 勤能補拙,B3亦有尖子
樓主: medicine
go

勤能補拙,B3亦有尖子   [複製鏈接]

ORAL比較差少少吧

回覆 PeterWong2021 的帖子

我只知,內地好多中學老師,連英文生字既讀音都讀唔準,所以先至講內地國際學校除外。

醒目開學勳章

超級生性
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

In 2019, the highest international student populations in the US by their nation of origin were:
China, with 369,548 students
India, with 202,014 students
South Korea, with 52,250 students
Saudi Arabia, with 37,080 students
Canada, with 26,122 students

你睇下大陸人去美國留學嘅數字就知道英語水平如何

中國係大國,和香港平級嘅城市(北京上海)的小朋友和香港小朋友教育差不多
小城市的確中學才開始學英語,或小學才開始學英語

係香港免費學校見到嘅係事實一部分
香港嘅直私,國際學校都好多大陸人,英語水平和免費學校完全唔一樣
香港嘅大陸人各種背景:新移民(本帖主角),專才,優才,外派,投資移民(現在停止了)
後面幾種的人子女的英語一般好好

回覆 Dylanli2017 的帖子

香港教英文既老師啲英文都唔見得好好喎, 我有位朋友係屯門某B2中學教英文, 佢讀she係"書", game係"驚(有M音尾), budget係"筆即", enjoy係"en-災"!!  嚇死我

回覆 Azzurro 的帖子

有錢有背景既內地生當然有機會學好英文啦。但大部分來香港普通中學讀既都是一般人,不過內地生係香港由小學讀起又另計。其實內地考既數理科深香港好多,所以佢地來到都好易適應。

回覆樓主:

好勵志呀!睇到我都眼濕濕。 係咁惡劣嘅環境都可以有咁好成績,再下望見屋企嗰兩件 有甘生性就好了。

加油加油

回覆樓主:

阿生好生性,不過咁細個捱到M字額,連床褥都無好陰功,晚晚無覺好訓。

好難想像咁艱難之下點樣讀書

medicine    發表於 21-7-24 08:25

計埋校本評核b3校可以有咁高分既咩 有冇人知點解 唔係好識

kirstyau 發表於 21-7-23 22:55
好勵志呀!睇到我都眼濕濕。 係咁惡劣嘅環境都可以有咁好成績,再下望見屋企嗰兩件  有甘生性就好了。
...
是的,非一般所能.

Dylanli2017 發表於 21-7-23 09:50
回覆 王家爸爸 的帖子

佢去左band 1校,全英文教學,英文要提升,是真是要好勤力先得。內地生英文程度真是 ...

內地呢幾年好似都幾重視英文,有啲學生都係由細浸到大,有啲重點學校學生除咗中文同理科,英文都好好。https://m.youtube.com/watch?v=9L0GO0Fgu4g 不過呢間學校可能以外語做賣點,未必代表所有重點學校。

回覆樓主:

好勵志,小朋友亦好生性!

但我一直以為元天是b2啊(雖然每人定義不一樣),想請教各前輩,元天在大家心中大約band幾啊? 校風好嗎? 謝謝大家~
‹ 上一主題|下一主題