用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一英中,中二想轉中文中學,點樣選校? ...
go

中一英中,中二想轉中文中學,點樣選校?

大家好!我住係沙田,囡囡中一入咗間band1B學校,留咗一年,成績都欠佳,學校要留多一次,但囡唔想讀英中,冇晒信心,想轉中文中學,可以中二插班中文中學嗎?交咗好多份band2學校申請表,但都冇消息,點算好?

王國會長

ZLQKAREN 發表於 21-7-22 17:07
大家好!我住係沙田,囡囡中一入咗間band1B學校,留咗一年,成績都欠佳,學校要留多一次,但囡唔想讀英中, ...

有無申請冷門band 2?如黃允畋。

大家好!我住係沙田,囡囡中一入咗間band1B學校,留咗一年,成績都欠佳,學校要留多一次,但囡唔想讀英中, ...
試下搵直資中文中學,如九龍城創知~

回覆樓主:

或者試吓林大輝,雖然也是英中,但是會無原本的學校咁大競爭,囡囡自信心都會好啲

回覆 selina1109 的帖子

我交咗申请表俾梁文燕、楊葛小琳、胡忠、馬崇、馮黃鳳亭,都沒有消息,真係唔知點算,好心急,黃允畋沒有交申請表?這個學校校風好唔好?

我交咗申请表俾梁文燕、楊葛小琳、胡忠、馬崇、馮黃鳳亭,都沒有消息,真係唔知點算,好心急,黃允畋沒有交申請表?這個學校校風好唔好?

王國會長

ZLQKAREN 發表於 21-7-25 15:43
回覆 selina1109 的帖子

我交咗申请表俾梁文燕、楊葛小琳、胡忠、馬崇、馮黃鳳亭,都沒有消息,真係唔知點 ...

其實呢間校風都ok 架,無咩人揀係因為佛教,同埋位置都偏,佢都有英文班。

我交咗申请表俾梁文燕、楊葛小琳、胡忠、馬崇、馮黃鳳亭,都沒有消息,真係唔知點算,好心急,黃允畋沒有交 ...

大包圍,報埋 陳楷、覺光、青年會、五育 呢啲。

我交咗申请表俾梁文燕、楊葛小琳、胡忠、馬崇、馮黃鳳亭,都沒有消息,真係唔知點算,好心急,黃允畋沒有交 ...

你交呢幾間都算熱門,如果仍未有音訊,再交青年會、覺光、劉百樂、陳階、黄允畋,佢收你先再揀。

回覆樓主:

唔好將自己焗限係沙田區,其他區都搵下,都就嚟9月你要快啲喇

如果升中二可行嗎?

跨區得唔得? 可試葵青區, 都好多中學, 不過現在放暑假, 你碰碰運氣.

個人認為,你首先考慮既係小朋友係唔係真係因為英文追唔上先至成績差。
如果唔係既話,從英中轉中中,只係從一個坑,跳去另一個坑。
如果係英文追唔上先至搞成咁,咁需要考慮既係,當初入到間band1B學校,小朋友一定係B1學生,即係英文唔應該有大問題。點解小朋友會從叻學生變成咁,中間有啲嘜野改變咗。而呢啲改變又點樣令小朋友冇晒信心。
我估你想轉中文中學,學校都會考慮上面講既野。你交band2學校申請表既時候,點樣令老師無呢啲疑慮,會係申請成敗既重點。

Plant_flowers 發表於 21-7-25 19:49
唔好將自己焗限係沙田區,其他區都搵下,都就嚟9月你要快啲喇
沙田係大區,如果沙田都唔得,其他區唔會容易得去邊。

回覆 bbforever 的帖子

創知校風點樣?好唔好?創知和惠僑比較,哪一間好點

回覆 王家爸爸 的帖子

首先多謝你的意見。囡囡小學成績係幾好嘅,操行都係A,佢嘅成績都係b1尾咁,我當時進取咗,選擇b1不,但保第一輪面試就取录了。后尾因疫情關係,網上上課,至佢鬆散咗,成日打機,再加上全英教學,令佢成績一落千丈,留咗一年班,成績好咗好多,但都未達標,依家佢唔想到返去讀,一定要轉中文中學,唔係後果更嚴重,佢都決心話轉中文中學,一定比心機讀,依家插班咁難,唔知點算,想考慮直資惠僑或創知,可以俾啲意見嗎?謝謝

回覆 王家爸爸 的帖子

首先多謝你的意見。囡囡小學成績係幾好嘅,操行都係A,佢嘅成績都係b1尾咁,我當時進取咗,選擇b1中,但係第一輪面試就取录了。后尾因疫情關係,網上上課,至佢鬆散咗,成日打機,再加上全英教學,同學競爭激烈,失去信心,令佢成績一落千丈,留咗一年班,成績好咗好多,但都未達標,依家佢唔想到返去讀,一定要轉中文中學,唔係後果更嚴重,佢都決心話轉中文中學,一定比心機讀書,依家插班咁難,唔知點算,想考慮直資惠僑或創知,可以俾啲意見嗎?謝謝

回覆 王家爸爸 的帖子

首先多謝你的意見。囡囡小學成績係幾好嘅,操行都係A,佢嘅成績都係band1尾咁,我當時進取咗,選擇band 1中,係第一輪面試就取录了。后尾因疫情關係,網上上課,至佢鬆散咗,成日打機,再加上全英教學,同學之間競爭激烈,令佢失去信心,成績一落千丈,留咗一年班,成績好咗好多,但都未達標,依家佢唔想到返去讀,一定要轉中文中學,唔係後果更嚴重,佢都決心話轉中文中學,一定比心機讀,依家插班咁難,唔知點算,想考慮直資惠僑或創知,可以俾啲意見嗎?謝謝

ZLQKAREN 發表於 21-7-28 11:13
回覆 王家爸爸 的帖子

首先多謝你的意見。囡囡小學成績係幾好嘅,操行都係A,佢嘅成績都係band1尾咁,我當 ...
我既意見,如果你囡囡第一輪面試就取錄咗,咁學校當時一定認為你囡囡有能力讀,而且可以讀好。
疫情之下上網課,唔係個個小朋友都適應,我自己小朋友都鬆散咗,DSE都同預期有落差,幸好小朋友睇好多美劇,英文講得地道,所以大學面試無問題。
我估失去信心,係你囡囡既最大問題。不如建議佢趁暑假,唔好打機,改為煲美劇。起碼英文會多咗信心,可能效果更好。
至於轉中文中學,問題未必一定解決到,例如中文專有名詞唔係想像中咁容易記。

回覆 王家爸爸 的帖子

佢話轉讀中文中學,一定會努力追上去,佢唔係唔想讀,係唔哂信心,一定要讀中文中學,等佢有返啲自信