用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園vs協恩vs民生
go

學之園vs協恩vs民生 [複製鏈接]

呢三間的K1,應該點選?學之園喺屋企樓下,另外兩間要坐校車。
   3    0    0    0

你要津校定直私?

學之園考直私比較出色 家長要長期陪伴學習學校教材

協幼上協恩容易好多 出去考小都可以 但升小無咁多training 同小學唔係一條龍上中學要留意

民生唔熟 留比人答

多數直私。本身哥哥係民幼生,覺得學之園教得比較好,教材有心機,小朋友學得好,但係無小學backup,家長係雙職,未必有好多時間跟貼功課。怕到時放棄半龍,到時小學又無offer就會後悔。協恩就覺得啲小朋友都教得幾好。

心頭高,搏殺型父母揀LH

鍾意民小,就讀民幼。讀龍幼唔可以報太多直私,請假請得多去interview 會比老師話。報下神校,幾間玩下係可以的

HY 唔清楚

回覆 jennylady 的帖子

同意, 心頭高揀LH, play safe 揀MS.
HY 係津校, 無得直升但好似只有協幼先可以扣.  

咁如果父母都唔算得上係好進取,未必有大量時間訓練小朋友,似乎選民生係穩陣啲,即使學之園完全不用travel又係一間有口碑的好學校,要放棄真係好唔捨得呢

kc33 發表於 21-7-23 00:58
你要津校定直私?

學之園考直私比較出色 家長要長期陪伴學習學校教材

學之園冇小學backup,學校有好多資源俾家長,睇你自己用唔用佢教材,學校亦會教面試技巧。我識嘅朋友係雙職家長,冇乜點教個小朋友,中文認字方面好似弱啲,不過英文同普通話可以,所以都考得唔錯,進取型家長可以揀。

協恩我利申一下,我係用家。協恩其實已經斷晒龍,升小學只得每年嘅留級位,每年66人爭呢9個扣門位。留意一點,呢9個扣門位係公開嘅,唔一定留俾協幼學生,要睇小學校長嘅取態,今年就大部分都收返協幼。協恩好着重presentation skill,基本上係由K1就開始train,中文亦教得深,出去考小一嘅成績都唔錯。

民生升小絕對係有保障好多,K2開始就會有小學老師嚟評估,但你要諗清楚小學係唔係真係想讀民小,因為要升民小係要放棄大抽獎嘅,即係到時都只可以報其他私校,讀唔返學券,一直讀私校嘅開支亦需要考慮一下。

slayerivy 發表於 21-8-9 21:13
學之園冇小學backup,學校有好多資源俾家長,睇你自己用唔用佢教材,學校亦會教面試技巧。我識嘅朋友係雙職 ...

Deleted

一定民生!民小,民中都非常好。

slayerivy 發表於 21-8-9 21:13
學之園冇小學backup,學校有好多資源俾家長,睇你自己用唔用佢教材,學校亦會教面試技巧。我識嘅朋友係雙職 ...

協恩好少位,都比較少用家的意見,多謝你嘅資料,我之前都問過下人,都係話去外面考得都唔錯,可能因為學校的training做得好。不過我唔係協恩舊生,又唔係首名子女,又唔住嗰區,升小應該都好輸蝕,應該會放棄。

宜家學之園開左學,應該會試下先,睇下小朋友適唔適合。好大機會最後讀民生,始終有半龍好似個心好似定啲。

Kidkidling 發表於 21-8-11 17:04
協恩好少位,都比較少用家的意見,多謝你嘅資料,我之前都問過下人,都係話去外面考得都唔錯,可能因為學 ...

請問樓主最後揀咗邊間?讀得好嗎?

近好

MS 幼上小好似得一半左右, 因為幼多人過小, 是MS朋友告知, 可以fact check 下

SawMo 發表於 22-6-8 16:48
MS 幼上小好似得一半左右, 因為幼多人過小, 是MS朋友告知, 可以fact check 下

唔止一半,大約8成,我小朋友讀緊

SawMo    發表於 22-6-15 14:00

民生
‹ 上一主題|下一主題