用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學5年班數學補充練習推薦
go

小學5年班數學補充練習推薦 [複製鏈接]

小朋友依家就讀香港最出名個幾間小學5年班,中文讀數。但係最近測試得60分,目標係90分,想問一下有唔咩高階既數學補充練習可以做?最好有分topic同埋有mock卷,難度為偏難。依家呈分試換左syllabus,之前個d練習依家出版社回收左買唔到。謝謝
   5    0    0    0

ctchongab 發表於 21-7-22 12:02
小朋友依家就讀香港最出名個幾間小學5年班,中文讀數。但係最近測試得60分,目標係90分,想問一下有唔咩高 ...
有無做過學林 (Selin)?  我覺得它的高階練習深過一般出版社, 你有時間可以去書店望望.  我只是買作業, 無幫襯過它的補習班的.  

ctchongab 發表於 21-7-22 12:02
小朋友依家就讀香港最出名個幾間小學5年班,中文讀數。但係最近測試得60分,目標係90分,想問一下有唔咩高 ...

小五六呈分冇轉syllabus, 出版社改版咋!

有冇試過高思維/小時鐘/小尖子?

回覆 jaycee_mami 的帖子

我聽講學林得應用題比較好,學林程度深唔深,我想買d深d既練習

回覆 b3410 的帖子

邊間出版社出版架?

小朋友圖形比較弱,有無d專門出圖像既練習推薦?

ctchongab 發表於 21-7-24 22:53
回覆 jaycee_mami 的帖子

我聽講學林得應用題比較好,學林程度深唔深,我想買d深d既練習 ...
坦白講, 你要親身到書局睇, 才知夠不夠你所指的深, 我的深和你的深是不同的.
‹ 上一主題|下一主題