用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯元天DSE2021
樓主: iwrps
go

屯元天DSE2021   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-9-23 07:47
每間學校都有佢地慣性公佈成績既時間同周期,時辰未到又有咩好急呢?!話時話,董中如果唔係今年出咗狀元, ...
如果照慣例係幾月另外想請教百周年近五年DSE成績係咩達到全港b1b水準,公佈D又唔係好詳盡,唔識點分升跌

Kirin007 發表於 21-9-23 11:00
如果照慣例係幾月另外想請教百周年近五年DSE成績係咩達到全港b1b水準,公佈D又唔係好詳盡,唔識點 ...

百周出左了,看似不差喎,原來只是 band 1B??

kalong 發表於 21-10-4 07:23
百周年近三年成績差了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kalong 發表於 21-10-4 07:23
舊年仔升中,Google升學網站見到關於中學banding各個不盡相同,非常困惑!呢排喺ek見多咗各校DSE數據,我認同應該以5+率排band1A,4+率排band1B-C,以今年計我心中的band1A起碼要有近4成5+,(主科、整體是旦一個)利申:我係用家,所以絕無踩低之意!

Kirin007 發表於 21-10-4 08:55
舊年仔升中,Google升學網站見到關於中學banding各個不盡相同,非常困惑!呢排喺ek見多咗各校DSE數據,我認 ...
以今年計我心中的band1A起碼要有近4成5+,(主科、整體是旦一個)

你要求仲高過我喎!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-10-4 09:07
以今年計我心中的band1A起碼要有近4成5+,(主科、整體是旦一個)

你要求仲高過我喎!
我係覺得band1A唔係分豬肉,拉culve!人哋直資可以5x%,6x%,7x%,近4成不算過分

Kirin007 發表於 21-10-4 09:20
我係覺得band1A唔係分豬肉,拉culve!人哋直資可以5x%,6x%,7x%,近4成不算過分
5+率達40%或以上既直資, 其實都係得小貓幾間 (10間唔夠)

hkpapa852 發表於 21-10-4 09:35
5+率達40%或以上既直資, 其實都係得小貓幾間 (10間唔夠)
所以每個人有唔同嘅標準,要我話total得十間正好評個十大

set 高d 冇所謂,反正目的係要做果間學校既40% 50% 就是了,呢個先係正確心態

不過已經唔係父母可以控制的了

Zleep 發表於 21-10-4 10:27
set 高d 冇所謂,反正目的係要做果間學校既40% 50% 就是了,呢個先係正確心態

不過已經唔係父母 ...
嗱,就算尾10%我都唔會話比你知,總之有個校名就吹得!

Kirin007 發表於 21-10-4 08:55
舊年仔升中,Google升學網站見到關於中學banding各個不盡相同,非常困惑!呢排喺ek見多咗各校DSE數據,我認 ...

我都係用家(emoji),我之前以為係 1A咋,平時都冇看統計,唔識評

Kirin007    發表於 21-10-4 16:00

hkpapa852 發表於 21-10-4 07:45
百周年近三年成績差了

都明白,因而家讀緊都覺不太谷,功課也不多,亦可能疫情原因吧,希望之後會有改善啦!屯門四大,還有 1A嗎?

kalong 發表於 21-10-4 12:22
我都係用家(emoji),我之前以為係 1A咋,平時都冇看統計,唔識評
我都係google揀校,band1、仔鐘意、近屋企為原則!

屯門四大齊了: 陳記

https://www.scc.edu.hk/Achievements/PublicExaminations/index.php?target_pdf=

回覆 hkc3 的帖子

GG..睇佢連3+4+都無, 33222率得82%, 所謂outstanding 其實就得兩個學生科目較好, 即四大今期最屎係陳記?

睇返早兩年, 有4-5個讀到醫, 上年已退了很多, 今年1個都無..

回覆樓主:

成績確係喺四大中略遜一籌,但係又唔好完全用醫科來衡量整體成績既,董中個狀元都唔讀醫啦!題外話,今年譚中、劉中各一人入醫科,屯官仲有兩位入到,努力嘅間間都出到狀元(emoji)

回覆 Siriusngan 的帖子

4大中佢始終穩守尾門
tyt 今年出左狀元拉高左成績,百周就勉強keep 到,之後冇左ls科,應該會更好
lkk 就每年都退步中,再係咁真係隨時跌落第4

反而,其他band 1 中好似有後上之勢? 馬可賓,田家炳?

以呢幾年走勢我個人係咁排
百>董=梁>陳

陳記比上年唔算差,屯馬線通車外闖多咗,嚟緊幾年後更見分曉,到時能保持依家水準都算唔錯

Siriusngan 發表於 21-10-5 09:44
回覆 hkc3 的帖子

GG..睇佢連3+4+都無, 33222率得82%, 所謂outstanding 其實就得兩個學生科目較好, 即四大 ...

陳記係2018年後都無再公佈DSE成績了!
‹ 上一主題|下一主題