用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯元天DSE2021
樓主: iwrps
go

屯元天DSE2021   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-8-2 08:14
4+同5+無論點互相推論都一定唔準,但從多年研究,估計到個誤差範圍
定個方式去估計,只係方便去「量化」一D ...
前面已經講過,只要有誤差,那麽該兩種推測就本質是一樣的.
閣下話自己"多年研究,估計到各誤差範圍",那麽別人一樣可以這麽說,"他亦研究多年,可以接受該誤差範圍".

你認爲7X/8X與5X/6X就不可接受,別人一樣可以認爲就算4+5+或3322的誤差就算兩個2%亦不可接受.有誤差與毫無誤差先係兩回事.至於誤差的大小,本質上是一樣.概括一句,就是90步笑50步罷了,兩者都未到目的地,笑乜?

medicine 發表於 21-8-2 08:54
前面已經講過,只要有誤差,那麽該兩種推測就本質是一樣的.
閣下話自己"多年研究,估計到各誤差範圍",那麽別人 ...
講數據就需要事實求是,而不是爲了某些目的而推測一些數據去支持某些觀點.

否則,就不要標榜自己是整理數據,並以數據為出發點去衡量某些指標.

Zleep    發表於 21-8-2 11:46
ikenmak    發表於 21-8-2 09:05

hkc3 發表於 21-8-1 07:53
同意,話曬有三間聯繫小學,要集齊band 1生唔難,但當然band 1成績個range 都好寬下。題外話,聽聞今年胡 ...

胡小有無精英班?

Mchacha 發表於 21-8-1 01:36
應該就唔係,胡小b1中至尾都會揀譚中

胡小有幾%學生入BAND 1 GROUP?

bananaGi 發表於 21-8-2 09:45
胡小有幾%學生入BAND 1 GROUP?

都係問返用家家長好D,我之前八嘅風可能係流料,真係唔好意思,因我諗諗下可能胡小某學生派得唔好,佢父母就錯誤表達出整間學校派得唔好,所以都係等用家反映好d。

medicine 發表於 21-8-2 08:58
講數據就需要事實求是,而不是爲了某些目的而推測一些數據去支持某些觀點.

否則,就不要標榜自己是整理數據, ...
你啱既
好啦, 我都係調整番D統計資料展示方式
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

到底傳聞中既屯門4大中學係咩水平呢?

畢業年度中學名稱3322率人均5+數/整體5+比例人均4+數/整體4+比例主科5+率平均主科4+率平均
2012 -  2013 百周年李兆忠 ?/72.3%32.10%68.25%
2012 -  2013 董玉娣中學 90% (33222)?/72%28.30%68.75%
2012 -  2013 陳瑞芝中學 83% (33223)?/71%75.50%
2012 -  2013 順德聯誼總會梁銶琚 85.50%2.28/34.9%4.72/72.2%31.75%71.75%
2013 -  2014 百周年李兆忠 88.10%?/37.7%?/73.5%34.10%71.25%
2013 -  2014 董玉娣中學 <=85%?/34.4%?/72.4%30.35%68.00%
2013 -  2014 陳瑞芝中學 83.25% (33223)4.15/67.8%65.10%
2013 -  2014 順德聯誼總會梁銶琚 82.40%2.24/35.5%4.57/72.2%30.13%70.60%
2014 -  2015 百周年李兆忠 91.6% (33222)2.48/40%4.71/75.9%33.83%73.00%
2014 -  2015 董玉娣中學 <=84%?/70.2%66.50%
2014 -  2015 陳瑞芝中學 84.57%4.49/71.89%71.53%
2014 -  2015 順德聯誼總會梁銶琚 86.40%1.9/?4.47/?26.85%68.03%
2015 -  2016 百周年李兆忠 91.1%%2.35/37.1%4.9/77.5%32.43%
2015 -  2016 董玉娣中學 ?/34%27.53%66.75%
2015 -  2016 陳瑞芝中學 82.18%4.17/69%67.95%
2015 -  2016 順德聯誼總會梁銶琚 88.80%2.22/?4.8/?31.60%74.23%
2016 -  2017 百周年李兆忠 94% (33222)2.72/41.9%5.08/78.4%33.35%76.75%
2016 -  2017 董玉娣中學 87.5%%?/35.1%?/73.2%70.50%
2016 -  2017 陳瑞芝中學 82.40%69.00%
2016 -  2017 順德聯誼總會梁銶琚 82.10%1.94/30.62%4.35/68.81%25.38%66.98%
2017 -  2018 百周年李兆忠 66.00%
2017 -  2018 董玉娣中學 ?/34.1%?/73.8%28.03%
2017 -  2018 陳瑞芝中學 66.50%
2017 -  2018 順德聯誼總會梁銶琚 88.50%1.83/?4.32/?25.38%67.95%
2018 -  2019 百周年李兆忠 88.80%2.48/37.5%32.60%
2018 -  2019 董玉娣中學 94.30%?/73.6%74.75%
2018 -  2019 陳瑞芝中學 83.87% (33222)
2018 -  2019 順德聯誼總會梁銶琚 89.70%2.09/?4.68/?29.90%71.60%
2019 -  2020 百周年李兆忠 90.1% (33222)26.55%
2019 -  2020 董玉娣中學 ?/65.6%
2019 -  2020 陳瑞芝中學 82.54% (33222)
2019 -  2020 順德聯誼總會梁銶琚 84.50%24.58%64.03%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 21-8-2 08:58

否則,就不要標榜自己是整理數據, ...

用數據去反映一啲已經發生或事實,似乎果啲叫‘報告’~~~

用數據去做一啲假設,從而去推斷一啲可能嘅原因或結果,似乎果啲叫‘分析’。分析一定存在偏差。無錯,A可以做佢嘅假設,B亦可以做佢嘅假設,咁A對還是B對呢?無肯定答案,視乎邊個啲假設係較合理,或者,視乎閱讀者接受邊個嘅假設~~~

所以,做分析若先有既定結果而堆砌返個方法,果啲就可以睇完算數~~~

medicine    發表於 21-8-2 15:38

回覆樓主:

屯門 順德聯誼總會梁銶琚中學(LKKC)

2021年
考生 109人
科次 699^
人均 6.41 (699÷109)

級别 5** | 5*+ | 5+ | 4+
科次 24 | 101 | 225 | 486
人均 0.22 | 0.93 | 2.06 | 4.46
整體 3.43% | 14.5% | 32.2% | 69.5%

級别 5+ | 4+ | 3+ | 2+
中文 14.7% | 57.8% | 89.0% | 100%
英文 16.5% | 56.0% | 97.2% | 100%
數學 59.6% | 89.0% | 94.5% | 100%
--------------------------------------------------------
CEM 30.3% | 67.6% | 93.6% | 100%
通識 16.5% | 64.2% | 94.5% | 100%
--------------------------------------------------------
主科 26.8% | 66.7% | 93.8% | 100%

3322率 88.1% (96)
22222 100% (109)

^ 不計M2 科次2+ 697 + 科次<2 2

2021年
http://www.lkkc.edu.hk/wp-content/uploads/schoolReports/2021-7-upload.pdf

有冇李兆基書院今年成績?

梁銶琚今年會唔會係屯門四大最差?

Zleep 發表於 21-8-7 12:25
其實成績唔算差, 同過往唔係差太遠

三多 發表於 21-8-6 08:54
有冇李兆基書院今年成績?

青協李兆基 今年未見公布 上年從缺

年份 整體4+(主科) | 33222 | 22222
2020 [?]
2019 48%(48.2%) | 57.6% | 91.9%
2018 57.1%(55%) | 75.8% | 100%
2017 46%(47%) | 62% | 93%
2016 39.6%(41.8%) | 62.8% | 96.8%
2015 43.6%(45.7%) | 65.3% | 90.8%
2014 28.6%(32.1%) | 55.1% | 85.4%
2013 43.9%(46.1%) | 61.2% | 89.7%

Zleep 發表於 21-8-7 12:25
仲有間閃閃縮縮到唔L肯公佈哦

Kirin007 發表於 21-9-21 19:38
仲有間閃閃縮縮到唔L肯公佈哦
我都等緊呀,話哂佢係屯門大哥大,真心想知

Zleep 發表於 21-9-21 19:46
我都等緊呀,話哂佢係屯門大哥大,真心想知
用家?

陳記都未公佈禾

hkc3 發表於 21-9-22 12:56
陳記都未公佈禾

都係!TYT會唔會因超級狀元坐上頭把交椅

每間學校都有佢地慣性公佈成績既時間同周期,時辰未到又有咩好急呢?!話時話,董中如果唔係今年出咗狀元,相信到現在一樣未有成績俾人睇

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-8-8 19:39
青協李兆基 今年未見公布 上年從缺

年份 整體4+(主科) | 33222 | 22222

其實李兆基唔公佈成績,係咪跌返去2014時的水平?
‹ 上一主題|下一主題