用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 客觀分析 2021年 DSE 狀元成因
樓主: kiwi2007
go

客觀分析 2021年 DSE 狀元成因   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

就讀英華書院的年輕泳手何肇倫,因心臟先天異常而須於今日(18日)接受手術,預計費用共80多萬。在保險未能作出賠償、香港經濟環境差影響家庭收入下,手術費用成為何肇倫家庭負擔,英華呼籲校友捐款,盼能為其籌得60萬以減輕負擔。(14:42 更正:英華書院澄清指,校方及校友得知何肇倫情況後主動籌款,對象主要為校友。校方、校友及何肇倫家庭從未呼籲市民捐款。)

sunnymama2 發表於 21-7-27 09:30
邊度有指係英華踢佢出校呢?家朗為左做全職運動員而中四退學,唔通係林大輝踢佢出校?,一個咁有運動理想 ...

如果一早已決定轉職業,讀邊間都無所謂,反正唔會畢到業。不過,應該係英華讀書面對一定壓力或唔方便吧~~~

sunnymama2 發表於 21-7-27 07:43
SmCC 有兩至3個榜眼?榜眼都叻ga, 大家唔好ignore 榜眼的能力。其他名校冇狀元,等於學校不濟?
會唔會有 ...
考獲6科5**的「榜眼」有18人,分別13男、5女,>>>>> SMCC 有3 個???

cafeva 發表於 21-7-27 10:07
考獲6科5**的「榜眼」有18人,分別13男、5女,>>>>> SMCC 有3 個???

Sorry, 我搞錯。係一個狀元,一個探花,另外兩個4科5**。

但成績都好好喎。

mcl203 發表於 21-7-27 10:07
如果一早已決定轉職業,讀邊間都無所謂,反正唔會畢到業。不過,應該係英華讀書面對一定壓力或唔方便吧~ ...
你推測好合理。
我以前學校有個打ping pang 波好叻,傳媒封佢為鄧亞萍接班人。佢會考5A. ,
但最終冇去做運動員。英華始終唔係體育學校,對學生成績應該有d要求或對佢做成壓力,所以家朗才去轉校方便追夢吧

醒目開學勳章

sunnymama2 發表於 21-7-27 09:30
邊度有指係英華踢佢出校呢?家朗為左做全職運動員而中四退學,唔通係林大輝踢佢出校?,一個咁有運動理想 ...
你見我有個都係有可能啫,收返
話時話,想轉全職點解唔去體藝?或者喇拔?

bobbob 發表於 21-7-27 11:24
你見我有個都係有可能啫,收返
話時話,想轉全職點解唔去體藝?或者喇拔?
...

師兄,呢排啲言論邊有得收返㗎~~~

hkpapa852 發表於 21-7-27 09:20
我估奧運金牌選手一定無後悔轉去林大輝, 起碼林大輝今次真係表示佢地係"支持"學校出嚟既運動員, 俾二百五十 ...

今早電台訪問林大輝,有提及凡畢業生得國際獎都有獎金,呢250萬好過賣廣告宣傳!
以後香港人會多記得大輝劍神,少人提英華劍神!

fatman69 發表於 21-7-21 21:28

QC的女皇同QES的女皇是不同的。
樓上有教, 里期加塊mirror, 唔會error

~YWC 再下一城,皆因張家朗原來也曾經是英華仔,與有榮焉吧!先前好多 decline左 YWC  offer嘅家長有無後悔?

咁都得! 請問世間上, 邊個想讀讀吓人中途轉校, 仲係由較出名的轉到冇咩名的?

bobbob    發表於 21-7-27 12:07

回覆樓主:

英華今年文武狀元出齊,神級!

點解今年英華咁旺場,可能你未必清楚。
話說今年四月,宣佈左國安公署總部會起係英華斜對面,成個風水即刻吾同晒啦,要乜有乜

rsx    發表於 21-7-27 15:15

身處大時代,能夠以自己校名而命名的街道暫時只有英華街。當年由 Kowloon City 搬遷而落户深水埗亦極具爭議。凡事兩面睇,有人覺得由 Oxford Road 搬往南昌是屈就&降格;但站在宗教背景辦學團體卻可能是更能廣納不同社會階層學子的新里程。熟好熟壞,因人而異。英華小學每年收生程序極為激烈,入到小一簡直開心過屯馬綫通車。英小彷彿是少林寺,捱得過木人巷,打得贏十八銅人,升中時造就了許多武林高手,百花齊放,究竟最後成為虛竹? 掃地僧?張三豐?空見?成崑?...就要睇睇每人的做化了!

回覆 fatman69 的帖子

囍事就吾好俾佢停,新鮮出爐一個星期左右”
英華書院團隊早前在微軟(Microsoft)舉行的Microsoft Imagine Cup Junior AI for Good Challenge比賽上,就憑著為傳統中醫藥建立的一個應用AI 及機器學習的應用程式,在全球超過3,000隊團隊中脫穎而出,成為全球十支優勝隊伍之一。”

rsx    發表於 21-7-27 17:18

ckcleung 發表於 21-7-27 15:02
點解今年英華咁旺場,可能你未必清楚。
話說今年四月,宣佈左國安公署總部會起係英華斜對面,成個風水即刻 ...

咁就有如在門口貼上門神,鬼神辟易!天佑英華!
除了有新科狀元坐鎮外,仲有劍神一劍鎮英華!
上周仲講緊屯門狀元,今日個風轉哂!

ckcleung 發表於 21-7-27 17:01
回覆 fatman69 的帖子

囍事就吾好俾佢停,新鮮出爐一個星期左右”

只要以後少D親生仔原校上,YW會係另一神校!

fatman69 發表於 21-7-27 18:19
只要以後少D親生仔原校上,YW會係另一神校!

英華小學應該好難入,學生質素應該很好,不用擔心

Jupas 放榜更加興奮,狀元們的最终投票:
~董 ---> HKU
~英 ---> CUHK
~伊 ---> CUHK
~瑪 ---> HKU
~提 ---> CUHK
~拔 ---> CUHK & HKU

以上資料僅供參考,一日未正式開課,音樂椅仍在轉呢!

kiwi2007 發表於 21-8-14 22:16
Jupas 放榜更加興奮,狀元們的最终投票:
~董 ---> HKU
~英 ---> CUHK

據中大醫學院今年聯招新聞稿
女拔狀元李同學
似乎未決定港大讀醫/劍僑讀法律?

https://www.med.cuhk.edu.hk/tc/press-releases/cuhk-announces-2021-22-admission-scores-for-medicine

五位確認留港讀醫狀元 四位選擇中大醫科

反思題:
1)為何未有狀元揀科大?
2)University of Stress and Tension?
3)科大只有 coursework life but not ulife?
4)港大有 HKU Station, 中大有 University Station, 為何仲未有 UST Station?

王家爸爸    發表於 21-8-15 18:36
2jkidsfather    發表於 21-8-15 07:42
‹ 上一主題|下一主題