用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求意見(急急):St Clare vs 協恩
樓主: boyboy_mama
go

真心求意見(急急):St Clare vs 協恩 [複製鏈接]

Oli_1109 發表於 21-7-21 08:12
同意

見到咁多VS post就知不停有家長放另一間喇,如果你走去放協恩,大把家長會多謝你

同樣, 你放st clare, , st clare D家長都會好開心

不過, 如果因為怕人開心, 而去選一個唔中肯既學校, 咁你個小朋友人生都幾可悲.

kisani 發表於 21-7-21 09:49
入左HY先, 讀一兩年睇睇囡囡大概咩成績, 如果OK就讀落去, 如做唔到頭40%就操好英文oral/ 做卷, 感覺上移民 ...

我由細住西區, 都第一次聽人話st clare. 唔係一線,  D人雖然鐘意拿來同聖心, 聖提比.  原來比在就唔係一線?

st clare本身就好,校風好嚴, 亦好低調, 又係真英小.  你了解過佢就明佢優點係邊度.   

家長收到佢offer, 即係去過佢interview, 就知st clare interview 咩景像..  門口學生有禮

St Clare 唔係一線但係好學校,滿足都部分用家
大家叫人揀St Clare 大致上都係升中保障和英小 ,佢始終係一間大班的私校 就算係英小完全唔代表不用外補英文 再唔計要外補中文。係咪真係值俾6年,去放棄名女津,真係要細心考慮

airwalk 發表於 21-7-21 10:04
我由細住西區, 都第一次聽人話st clare. 唔係一線,  D人雖然鐘意拿來同聖心, 聖提比.  原來比在就唔係一線 ...

我舊生,我好同意佢係中上但係唔係一線

回覆 bj1315 的帖子

你呢個說法同讀英皇,但同人講英皇唔係一線係中上咁。
其實呢間學校搞嘢的地方就係,係個區熟佢的人會知佢算係一線級,但又總係唔會放係最TOP選擇咁。
呢間學校另一個勁的地方就係,我係佢對面讀左咁多年書,都唔知個度有間小學......以前俾啲大樹擋住晒....

住中西區的人問佢個區有咩名女校,都係英華,聖提女、聖嘉勒同聖心。但外區人就未必知道聖嘉勒。

聖嘉勒有校車去將軍澳,但我唔記得幾點開車。

同樓上講一樣,你放邊一間,都會有人多謝你。樓主應該有決定了,祝新學年快樂。

airwalk 發表於 21-7-21 10:04
我由細住西區, 都第一次聽人話st clare. 唔係一線,  D人雖然鐘意拿來同聖心, 聖提比.  原來比在就唔係一線 ...
唔係話佢唔係一線, 只係話佢唔係"名一線", 即神校. 相比之下HY可以話係好多人心中ge神津.

kisani 發表於 21-7-21 10:50
唔係話佢唔係一線, 只係話佢唔係"名一線", 即神校. 相比之下HY可以話係好多人心中ge神津. ...

清楚認清下, HY 點神都好,  神在係佢中學,  唔係你小學,  佢最多收4成, (有D年收2成6, 唔知真假 )  咁其他6成人去在邊???? B1B, B1C b2, b3, 都會有.    佢點神同你小學無乜大關係..??

st clare小, ,只要你唔包尾,  收你8~9成, B1B,  如果你係B1A生 聖提, 聖心, 英華, 11區女仔, 你怕無位????

回覆 boyboy_mama 的帖子

Endup 版主如何選擇?

兩間真的很難決擇,因為暫時未有移民打算,又覺得中文較難學好,最後選了中津小,希望冇揀錯,真的謝謝各位的意見!

tummypooh 發表於 21-7-20 18:44
協恩小,唔使錢,咁如果你覺得可以認受到六年KEEP住頭40%-50%,咪去囉。中學應該係勁啲,但勁幾多冇人知。
...

據我所知,協恩DSE 成績全港第三⋯⋯⋯
hoho

其實情況和三私一直一樣
每一個三私一直家庭都覺得自己小朋友可以成為前面 50%人口。。。
結果還是不少人會失望的
所以讀小一前準確一點了解自己實力好重要。。。

唔選HY 會後悔

但選了HY 預要辛苦

回覆 phoebetai 的帖子

失敬失敬,真係冇咩留意, Hahah。我呢啲做老豆,真係冇咩留意

boyboy_mama 發表於 21-7-23 04:31
兩間真的很難決擇,因為暫時未有移民打算,又覺得中文較難學好,最後選了中津小,希望冇揀錯,真的謝謝各位 ...
我覺得你好明智!

回覆 tummypooh 的帖子

原來真係會係對面讀幾年都唔知聖嘉勒係邊!我老公都係對面讀過幾年書,輪到我地帶自己阿女去聖嘉勒參觀,佢揸車兜來兜去都搵唔到間學校,最後發現係佢以前學校對面。我最後難以置信咁問咗佢好多次,你以前真係對面讀書嗎

回覆 Poyau 的帖子

SCGS是天主教英小,校舍較細,又係大班教學。HY我只肯定係基督教津小,可以比較下學校各方面再決定。讀是但一間估計6年都係要努力學習不能放鬆,如果家長預咗俾資源同時間的話,可能讀HY收穫更多。

Azzurro 發表於 21-7-23 10:02
其實情況和三私一直一樣
每一個三私一直家庭都覺得自己小朋友可以成為前面 50%人口。。。
結果還是不少人會 ...

或者先入間普通ge區內一線津小/直私, 考完試見到測考表現穩唔穩定再睇埋成績表級名次都心裏有個譜. 之後小二轉去插高一線ge神津/龍校會更踏實. 如喺一線學校小一考到top 10%甚至5%, 轉去HY/ st Mary依類名津或3私1直都應該唔會跌出top 50%掛, 當然大前堤係家長小朋友都唔好因入左半龍/龍/有聯中ge小學而鬆懈

boyboy_mama 發表於 21-7-23 04:31
兩間真的很難決擇,因為暫時未有移民打算,又覺得中文較難學好,最後選了中津小,希望冇揀錯,真的謝謝各位 ...
good pick希望囡囡讀得開心

回覆 Raccch 的帖子

真係會唔知架,不過你問佢聖提女、英華、聖心同聖嘉勒中學,佢應該會好清楚~~~~

應該先選擇免費學校
協小..
‹ 上一主題|下一主題