用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求意見(急急):St Clare vs 協恩
go

真心求意見(急急):St Clare vs 協恩 [複製鏈接]

剛收到offer,如不用考慮距離同學費,覺得應該揀邊間俾小朋友好?
協小大約40%升協中
St Clare大約70%升書院
St Clare係英小,協小係中小
DSE成績協中應該好過St Clare?
有錯請指正
明天需決定,我個心好亂,請各位俾俾意見(附原因),感激大家!
   6    0    0    1

boyboy_mama 發表於 21-7-20 15:05
剛收到offer,如不用考慮距離同學費,覺得應該揀邊間俾小朋友好?
協小大約40%升協中
St Clare大約70%升 ...

SCGS直屬位夠收SCPS B1/2生有餘
HYS 成績較 SCGS 佳
升中保障與DSE成績 要取捨

協小大約40%升協中
st clare, la,你好成績又可以外闖, 你成績平傭,又可保你升中...
st clare仲要真英小....

St Clare

40%咁少咋咩?
咁佢地外闖能力強勁嗎?
我只知中西區暫時都仲係女仔升中的福地。

Vote for St Clare

St Clare  for sure

St. Clare

回覆樓主:

Vote for St Clare!

大把家長等緊你放協恩......協恩較好,真心。

tummypooh 發表於 21-7-20 15:48
40%咁少咋咩?
咁佢地外闖能力強勁嗎?
我只知中西區暫時都仲係女仔升中的福地。 ...

協小脫左龍, 要夠成績先比你升, 而協中一又多返D位可以收返不少外來勁人, 所以DSE平均成績好D係正常.

當然, 真正比都係協恩好D.

回覆樓主:

St Clare 係咪大量call waiting 好多vs

正常抽中協恩係唔會放 4成升中又真係低啲 但係一定係名津 不過同意放咗大把叩門多謝你

St Clare 都係好學校 升中又有保障 但係CP Value 值唔值就睇你點睇

中學就協恩和SCGS 就不用比較

如果有信心囡囡係讀到書(會考到級頭40%)而佢又鍾意運動, 揀HY. 如果家長唔想咁大升中壓力, 想囡囡英文好D (如有意移民), 多點時間發展課餘興趣就St Clare. 個人黎講會投HY一票.

kisani 發表於 21-7-20 17:14
如果有信心囡囡係讀到書(會考到級頭40%)而佢又鍾意運動, 揀HY. 如果家長唔想咁大升中壓力, 想囡囡英文好D ( ...

協恩中, 係勁st clare書院, 不過依家仲係小學, 唔係中學.  協恩中收40%, 你萬一讀書平傭, 30人, 你考15, 中間名次, 咁你就byebye. 簡單D來講協恩中學幾勁, 都唔太關你小學事.

st clare 收87%,  如果你係人中龍, 係11區你怕無B1A ? , 聖提, 英華. 聖心 st joseph, 英皇, 任你選,  若果你平傭 唔包尾, 點都有間B1B st clare書院收返你.....

大家只比中學邊間勁, 但問題依家你係讀小學....
你個女真係讀得書, 你去到沙頭角都.唔怕無B1A收...

.

如果小朋友讀書ok 又受谷的,我會選協恩!
全港有邊間小學可以40-50 個學生可以入到協中!

協小大約40%升協中

有大買大啦,6年後先至算。唔係可能會係呢6年,不時反思點解咁決定~~~

協恩小,唔使錢,咁如果你覺得可以認受到六年KEEP住頭40%-50%,咪去囉。中學應該係勁啲,但勁幾多冇人知。

ST Clare: 唔講學費了,讀六年,你KEEP住唔做包艇個10%,最少都有間B1b (冇人知六年後佢仲係B1A、B定C)頂住你。你勁啲側邊有英華。聖提、聖心同聖嘉勒應該差唔到好遠,其實呢四間我估差距不大。

airwalk 發表於 21-7-20 17:27
協恩中, 係勁st clare書院, 不過依家仲係小學, 唔係中學.  協恩中收40%, 你萬一讀書平傭, 30人, 你考15,  ...

Good comment

harulfung318 發表於 21-7-20 16:48
大把家長等緊你放協恩......協恩較好,真心。

同意

見到咁多VS post就知不停有家長放另一間喇,如果你走去放協恩,大把家長會多謝你

入左HY先, 讀一兩年睇睇囡囡大概咩成績, 如果OK就讀落去, 如做唔到頭40%就操好英文oral/ 做卷, 感覺上移民潮下直資私小keep住會有唔少插班生空缺, 到時插返入st clare都未必唔可能. HY係一線名津, 但st clare應該唔算一線名直私.
‹ 上一主題|下一主題