用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1派band 2
樓主: chingcat
go

Band 1派band 2   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-7-18 11:09
辦學團體俾校長同老師既指標係「前三志願率」,咁校長同老師為咗個人利益,有動機誤導你,增加學校既「前三 ...

絕對同意, 為左果頭三% ,我有理由相信老師會誤導家長揀一啲低 branding 但易入一啲既學校

tszchungmama 發表於 21-10-20 16:37
絕對同意, 為左果頭三% ,我有理由相信老師會誤導家長揀一啲低 branding 但易入一啲既學校
...

將中學升呢亦可能提升首三志願率

Face3366 發表於 21-7-20 21:51
恕我唔多認同。教材淺咁多考宇宙第一都冇用

1B頭1A尾... 真係好難揀...   
駁高一線又驚長期包尾....

JojoDad 發表於 21-10-3 23:15
我女個同學級四就係派左不知名嘞。
級四派左不知名!!!?? 邊區?

bananaGi 發表於 21-10-22 10:13
其實填表方式絕對影派位結果。
堅持唔填全餐或唔止蝕,預咗有機會去毛里求斯。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-10-22 11:28
...
毛里求斯........

其實B1A-B1B邊緣真係好心大心細.... 唔試又唔死心....

...

有家長填錯資料吧 1A 生去咗 band 3 學校 不止毛里求斯 直接去找北極熊

bananaGi 發表於 21-10-22 10:13
油尖旺

...

JojoDad 發表於 21-10-3 23:15
我女個同學級四就係派左不知名嘞。

級4,已經派咗去不知名中學,其實都幾難嘅事,即係話,要越過晒所有有填並且或許响已填的30間中學中都未被派入的中學,或者,也要不被派入同時越過有填嘅B1中學、有填嘅B2中學和有填嘅B3中學才實現到"派咗去不知名中學",成功率近乎零。

王家爸爸 發表於 21-7-18 09:55
如果你嗰區係九龍城之類既強區,學校banding分佈可能係:111111122223333。
即使你小朋友係最差嗰個B1仔, ...

請問我女係觀塘區傳統小學, 全級155名 第一次呈分試排88名, 家長會老師講過1-70名 band1 /70-110名Band2 /剩下Band3 ,如係咁我女應該有機會band1 尾band2頭,明年我們一家會搬去九龍城區,知道九龍城區band1比較多,但都知道競爭力也大,請問我們要怎樣填表好? 聽講可以小學網址和住址選一邊填表派位,請問我們要填邊個校網有利?  見到您分享資料,希望可以求教您,唔該 (emoji)(emoji)

kelly6688 發表於 21-10-30 15:46
請問我女係觀塘區傳統小學, 全級155名 第一次呈分試排88名, 家長會老師講過1-70名 band1 /70-110名Band2 ...

1-70才band1 ,呈分排88,點會band 1 尾?是band 2中才對。或呈二要上到52 這個位置才有機會band1 尾吧。觀塘區跨過九龍城區,係band 1尾的話都危危地,差一名跌出band 1 就band 2. 不過如果係band 2頭至中,跨去九龍城區又幾好

chanti 發表於 21-10-31 09:48
1-70才band1 ,呈分排88,點會band 1 尾?是band 2中才對。或呈二要上到52 這個位置才有機會band1 尾吧。觀 ...

呈分1知道係band2 ,所以想谷下去到band尾.  不過都難啲. 所以想問問邊個區有優勢. 謝謝解答

chingcat 發表於 21-7-17 23:24
佢唔係band 1c嘅學生嚟㗎! 我估計,唔識填, number又唔靚。 聽小朋友 語氣,佢媽媽有可能全部揀1 ...
咁就有可能,全部填1A,好多時1A學校喺乙二已經冇位,冇其他1CB2打底,派到2B已經算執返身彩,不過如果佢成績好辛苦啲應該叩門冇問題,係無端端做多好多無謂野,呢啲阿媽乜都唔識戇居居累咗個仔女,老師又唔出聲,都係低低地

kelly6688 發表於 21-10-31 10:27
呈分1知道係band2 ,所以想谷下去到band尾.  不過都難啲. 所以想問問邊個區有優勢. 謝謝解答
...

呈一band 2 中, 你呈二要谷上band 1 中才可平均有band 1尾水平。
邊個區有優勢,要睇小女呈2 如何了。平均上到band 1 尾,似乎留係觀塘區keep 住以band 1 成績入到英中機會大、尤其揀女校梁式芝。如果成績1尾、出九龍城區變band 2, 仍有機入band 1 尾英中但入不到的話、band 2 2nd choice 已經失去揀band 2 大熱如培道、何官、淨返d Band 2中至尾的選擇

kelly6688 發表於 21-10-31 10:27
...

如果是官塘B1C尾生,適宜留在官塘,因為轉去九龍城大機會跌到為B2生。可首選梁式芝。

如果是官塘B2A或B2B,可轉去九龍城網,因九龍城有些B2校不錯,如何文田官立、培道、文理(九龍).....胡兆織(成績冇咁好但校風好)。

tpmon 發表於 21-10-31 12:40

如果是官塘B1C尾生,適宜留在官塘,因為轉去九龍城大機會跌 ...

謝謝解答!

chanti 發表於 21-10-31 11:06
呈一band 2 中, 你呈二要谷上band 1 中才可平均有band 1尾水平。
邊個區有優勢,要睇小女谷2 如何了。平均 ...

謝謝解答

kelly6688 發表於 21-10-30 15:46
請問我女係觀塘區傳統小學, 全級155名 第一次呈分試排88名, 家長會老師講過1-70名 band1 /70-110名Band2 ...
155個學生有70個係B1既學校,即係45%以上係B1,觀塘區應該唔多。如果唔係呈分試排88,即係56%後,我估無可能係B1。除非之後成績大進,否則只能夠依照B2選校。

觀塘區搬去九龍城,會跌BANDING,不過反正都係B2,又點都唔會跌落B3,所以喺九龍城區,入到B1學校或者英中既機會會大啲。

謝謝您的解答, 你覺得我報九龍城好點,機會大啲? 請有哪些九龍城學校推薦嗎?thanks (emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題